author-image-26 Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος

Δ/ντης έκδοσης

Χωρίς κατηγορία

Χωρίς κατηγορία

…και τώρα Τι…;

Νιώθετε ποτέ αυτό το βάρος της ‘απελπισίας’, τη στιγμή που κλείνετε τις βραδινές ειδήσεις, ή το φύλλο της εφημερίδας που διαβάζετε; Παρασύρεστε σε μια κατάσταση θλίψης για τον κόσμο που ζούμε, χωρίς ελπίδα για το μέλλον του; Σας κάνει αυτό να αγνοείτε, πλέον, τα πρωτοσέλιδα και τους τίτλους των ειδήσεων, ενώ, την ίδια ακριβώς στιγμή, αισθάνεστε ενοχή για την αποστασιοποίησή σας; Δεν νομίζετε ότι πρέπει να υπάρχει μια άλλη πλευρά της ιστορίας – μία που δεν αναφέρεται; Αν ναι, τότε καταλαβαινόμαστε…! Γιατί υπάρχει η άλλη πλευρά της ιστορίας…

Η πικρή επίγευση από τα «νέα», σήμερα, είναι κυνισμός, διχασμός, λειψή ενημέρωση. Περισσότερο από ποτέ, στην Ελλάδα και παγκόσμια, χρειαζόμαστε λογική και κατανόηση, συνεργασία, ελπίδα και μια ρεαλιστική αποτύπωση της πραγματικότητας. Η Εποικοδομητική Δημοσιογραφία μπορεί να το παράσχει! Προσθέτει μία ακόμη κρίσιμη ερώτηση στις κλασικές «Ποιος, Τι, Που, Πότε, Γιατί»: «και τώρα Τι…;»

Ο Ethan Zuckerman, καθηγητής Επικοινωνίας και Μέσων στο MIT, Δ/ντής του MIT Center for Civic Media, επεξηγεί την σημασία του «και τώρα τι;» σε διάσκεψη για την εποικοδομητική δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Windesheim Ολλανδίας, προσκεκλημένος της Cathrine Gyldensted.

Για κάθε πρόβλημα στον κόσμο, υπάρχει κάποιος, κάπου, προσπαθώντας να κάνει κάτι γι’ αυτό. Ή τουλάχιστον σκέφτεται τι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτό. Η διερεύνηση αυτού του «και τώρα Τι;» μέρους της ιστορίας αποτελεί το κεντρικό στοιχείο της ύλης του ‘Ορθού Λόγου’.  Διότι, αλλάζοντας την «ενημερωτική δίαιτα» μας μπορεί να αλλάξει ο ίδιος ο κόσμος

Σε αυτή τη βάση, τα άρθρα μας στοχεύουν στο να αποκαλύπτουν, να εξηγούν και να τονίζουν τις βαθιές δομές και τις μακροπρόθεσμες εξελίξεις που διαμορφώνουν δυναμικά τον κόσμο μας, πέρα από το να καλύπτουν, απλά, την τρέχουσα επικαιρότητα.

Ξεκινάμε την Ιδέα αυτή με το 1ο Τεύχος μας να ανοίγει και να αγγίζει μια σειρά ουσιωδών θεμάτων, που αφορούν την παιδεία και τον πολιτισμό, την πολιτική, την κοινωνία, κ.ά., υπό το πρίσμα αυτής της θεμελιώδους ερώτησης της εποικοδομητικής δημοσιογραφίας «και τώρα Τι…;». Εισηγούμαστε ένα γόνιμο διάλογο, αναζητώντας τι χρειάζεται να κάνουμε από εδώ και πέρα αν θέλουμε να αλλάξουμε την κατεύθυνση των εξελίξεων, αναδεικνύοντας λύσεις και απαντήσεις, καλές πρακτικές, θετικότητα και αισιοδοξία για το αύριο…!

Μιλώντας για «γόνιμο διάλογο» δεν εννοούμε, φυσικά, τα σημεία των καιρών μας, τον παραλογισμό και τον λαϊκισμό, την προσπάθεια του κάθε ‘συνδιαλεγόμενου μέρους’ να επικρατήσει η θέση του εις βάρος των απόψεων των υπολοίπων. Απορρίπτουμε την κατάκριση, τη σύγκρουση, τον ανταγωνισμό και το διχασμό. Αντιθέτως, επιδιώκουμε τον διάλογο εκείνο μέσω του οποίου από κοινού, και με όφελος για όλους, θα προσεγγιστεί εγγύτερα η αλήθεια. Λογική απέναντι στη σύγχυση, έμπνευση απέναντι στην απάθεια!

Αναζητούμε έναν διαφορετικό ορισμό της Δημοσιογραφίας επιχειρώντας να αποδώσουμε σε αυτόν το πολύ μεστό νόημα της σύγχρονης προσέγγισης του καθηγητή της Δημοσιογραφικής Σχολής του Πανεπιστήμιου της Νέας Υόρκης Jeff Jarvis:

Σύγκλιση των κοινοτήτων σε μια πολιτισμένη, ενήμερη και παραγωγική συζήτηση, μειώνοντας την πόλωση και οικοδομώντας την εμπιστοσύνη μέσω της βοήθειας των πολιτών να βρουν κοινό έδαφος σε γεγονότα και συνεννόηση.»

Κοινωνίες που προοδεύουν είναι εκείνες στις οποίες όταν τίθεται ένα θέμα αυτό συζητείται, αναλύεται, ερευνάται… Και η αποκαλούμενη -με την καλή έννοια- «4η εξουσία», η Δημοσιογραφία, σίγουρα μπορεί να βοηθήσει σε αυτό.

Μια υγιής δημοκρατία συνεπάγεται κοινή ευθύνη!

 Η αύξηση, στις μέρες μας, του λαϊκισμού και της δημαγωγίας που οδηγεί σε πολώσεις, συγκρούσεις, διχασμούς, μόνο μέσω μιας Εποικοδομητικής Δημοσιογραφίας, η οποία συμβάλει στον γόνιμο διάλογο, στην ανάδειξη θετικών προτύπων, στην κατανόηση και ‘καλλιέργεια’ του κοινού, μπορεί να αντιμετωπιστεί…

 Στον ‘Ορθό Λόγο’ είμαστε πεπεισμένοι ότι ήρθε η στιγμή για τα μέσα ενημέρωσης να εμπνεύσουν τους ανθρώπους σε δράσεις, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συμμετοχής τους στην κοινωνία, τη δημοκρατία, ενθαρρύνοντάς τους να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση μιας καλύτερης δημοκρατικής διακυβέρνησης, στη διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου.

Και με αυτό τον προσανατολισμό ξεκινάμε για να χτίσουμε ένα «κίνημα για μια ριζοσπαστικά διαφορετική ενημέρωση»…

 Όμως, κάτι τέτοιο θα γίνει μόνο με εσάς…

 Λάβετε μέρος σε αυτή την Ιδέα, ώστε να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε την αλλαγή που επιθυμούμε να δούμε μέσα και γύρω μας…!

Εγγραφείτε και μιλήστε!

Με την εγγραφή σας μπορείτε να συμμετάσχετε στην κουβέντα για το άρθρο, να μιλήσετε στους συντάκτες μας και να συμβάλλετε εποικοδομητικά στα άρθρα μας.

Μπορείτε να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου πατώντας εδώ, αλλά...

... είναι μόνο χάρη των μελών/συνδρομητών που μας στηρίζουν που μπορούμε να έχουμε άρθρα.

Εάν μια εποικοδομητική δημοσιογραφία, που δεν εξαρτάται από διαφημίσεις, είναι κάτι που θέλετε να υποστηρίξετε γίνετε μέλος σήμερα.

Περιεχόμενα Τεύχους

Τεύχος 1

Απρίλιος 2019

Μετάβαση στο περιεχόμενο