Γιατί

Γιατί

Η εμπιστοσύνη του κοινού στα μέσα ενημέρωσης είναι στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Ο κυνισμός των μέσων και ο παραμορφωτικός αρνητισμός της ‘ενημέρωσης’ ευθύνονται για την δημιουργία μιας ανισόρροπης, συμφεροντολογικής και παραπλανητικής άποψης για τον κόσμο, δημιουργώντας ένα κενό μεταξύ πραγματικότητας και του τι οι άνθρωποι πιστεύουν.

Γιατί δεν μας ικανοποιεί αυτός ο αρνητισμός, η έκθεση μόνο των προβλημάτων, αλλά καθημερινά, με την προσοχή μας στραμμένη προς το μέλλον, θέλουμε να διερωτόμαστε:

«ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ

«Ποιες Λύσεις μπορεί να υπάρχουν

«Πως ο κόσμος του σήμερα θα μπορούσε να είναι αύριο

«Πως μπορούμε να βοηθήσουμε να γίνει κάτι καλύτερα

Θέλουμε να δώσουμε ευκαιρία στην διερεύνηση και κατανόηση διαφορετικών απόψεων, λύσεων και προοπτικών.

Όμως, μόνο εάν είμαστε πρόθυμοι να κατανοούμε ο ένας τον άλλον – να κατανοούμε διαφορετικές οπτικές και να μη βλέπουμε τα πράγματα μονοδιάστατα, μόνο από τη δική μας μεριά – μπορούμε να επιλύουμε προβλήματα, διαφωνίες, συγκρούσεις…

Για την προώθηση αυτής της κατανόησης θέλουμε να συνεισφέρουμε, ερευνώντας εις βάθος το κάθε θέμα και ανοίγοντας δρόμους προς επίλυση των προβλημάτων μας…:

Ορθός Λόγος = απλά, κοινή Λογική & Πράξη…!

Χρειαζόμαστε ένα είδος ‘όρκου του Ιπποκράτη’ για μια νέα δημοσιογραφία, μια υπόσχεση κατά πρώτον να μην βλάπτει.

Το κύριο καθήκον της δημοσιογραφίας είναι να μπορέσει να καταστήσει ικανούς τους ανθρώπους να σχηματίσουν μία πολυδιάστατη και πραγματική εικόνα του κόσμου.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα μέσα ενημέρωσης χρειάζεται να κάνουν περισσότερα από το να σπείρουν αρνητισμό, να αποκαλύπτουν σκάνδαλα και να κυνηγούν την προσοχή με ενημερώσεις κάθε λεπτό. Πιστεύουμε ότι μπορούν να συζητούν, εκτός από προβλήματα, για οράματα και λύσεις …!

Η υπερβολική εστίαση στις ‘κακές’ ειδήσεις μεταδίδει μια εσφαλμένη εντύπωση για τον κόσμο μας που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, περιορίζοντας την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε αποτελεσματικά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Τα «μέσα ενημέρωσης» – οι απόψεις και οι ειδήσεις τους, η εκφορά του λόγου τους – τείνουν να μας κάνουν αδρανείς, αποπροσανατολισμένους, απογοητευμένους ή απελπισμένους παρά ενημερωμένους, και μας οδηγούν έτσι σε άγχος, απάθεια και συναισθήματα αδυναμίας: 

«Τόσο πολλά είναι λάθος στον Κόσμο, και δεν μπορώ να κάνω τίποτα σχετικά με αυτό.» 

Θέλουμε να αντισταθμίσουμε το αποτέλεσμα αυτό με τρόπους πιο εποικοδομητικούς.

Θέλουμε να επαναπροσδιορίσουμε και να αναβαθμίσουμε την έννοια της «ενημέρωσης».

Θέλουμε ένα είδος δημοσιογραφίας που να μην φέρνει ‘αρνητισμό’, μόνο προβλήματα, σύγκρουση και θηριωδίες στην προσοχή μας, αλλά να διερευνά αμερόληπτα, να προτείνει λύσεις και να εμπνέει δράσεις δημιουργικές.


Σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει τα βασικά παγκόσμια δεδομένα! Μπορείτε να τεστάρετε τα δικά σας κενά εδώ

giati-inside-400x403

Η δημοσιογραφία μπορεί να κινήσει κάτι, να ταράξει τα νερά αν εξηγεί τα προβλήματα και τις προκλήσεις, καθώς και αν παρουσιάζει θετικές εξελίξεις και δυνατότητες.

Μπορούμε να λύνουμε προβλήματα καλύτερα, αν είμαστε πλήρως ενημερωμένοι και με θετική διάθεση – και αυτό λειτουργεί ακόμη και στα μέσα ενημέρωσης.

Πολλές μελέτες σήμερα δείχνουν ότι κείμενα που ασχολούνται με λύσεις, προκαλούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, παράγουν θετικά συναισθήματα και μπορούν να δημιουργήσουν μια αυξημένη προθυμία για δράση & πράξη.

«Ειδήσεις προσανατολισμένες στις λύσεις μπορούν να ενδυναμώνουν τους ανθρώπους.»


Όπως δείχνουν οι έρευνες:
«Όταν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος και ενδυναμώνονται να αισθάνονται ότι είναι σε θέση να κάνουν την διαφορά, μπορεί τότε να συμμετέχουν στην πράξη»
Δείτε τις σχετικές έρευνες

Σε αυτή τη διαδικασία σας προσκαλούμε να συμμετέχετε και εσείς.
Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Μετάβαση στο περιεχόμενο