author-image-26 Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος

Δ/ντης έκδοσης

Eποικοδομητικά ενδεικτικά

Eποικοδομητικά ενδεικτικά

1o Μήνυμα της έκδοσης

Οραματιστήκαμε και ξεκινούμε την δημιουργία ενός περιοδικού εποικοδομητικής δημοσιογραφικής προσέγγισης φιλοδοξώντας να αποτελέσει για την χώρα μας το πιο ενδιαφέρον δημοσιογραφικό “start-up”.  Ενός αουτσάιντερ που θα αψηφά την ‘εμπόλεμη’ (συγκρουσιακή) αγορά της δημοσιογραφίας, δείχνοντας και καθορίζοντας νέους δρόμους για το μέλλον της…

Ενός περιοδικού που θα απευθύνεται σε όλους όσους αναζητούν και επιζητούν το «θετικό και αισιόδοξο» (σκέψη, λόγο, πράξη) απέναντι στο «αρνητικό και απαισιόδοξο». Που μέσω αυτής της «θετικότητας» θα αναδεικνύει ενέργειες, δράσεις και λύσεις προς την πραγματική, και την κάθε φορά καλύτερη δυνατή, ωφέλεια του ανθρώπου και της κοινωνικής συμβίωσης.

Στον χώρο του τύπου, που η εμπιστοσύνη είναι κλονισμένη ή χαμένη, θα καλλιεργεί και θα εμπνέει εμπιστοσύνη στα μέλη/αναγνώστες του.

Ορίζουμε την εποικοδομητική δημοσιογραφία ως μια σοβαρή, έγκυρη και συναρπαστική ενημέρωση/αρθρογραφία/ρεπορτάζ που περιλαμβάνει στοιχεία θετικά και επικεντρωμένα σε λύσεις, προκειμένου να ενδυναμώσει το κοινό και να παρουσιάσει μια πληρέστερη εικόνα της αλήθειας, διατηρώντας ταυτόχρονα τις βασικές λειτουργίες και δεοντολογία της δημοσιογραφίας.

Τα άρθρα μας θα στοχεύουν να αποκαλύπτουν, να εξηγούν και να τονίζουν τις βαθιές δομές και τις μακροπρόθεσμες εξελίξεις που διαμορφώνουν δυναμικά τον κόσμο μας, παρά να καλύπτουν την τρέχουσα επικαιρότητα…

Αναγνωρίζουμε ότι στον κόσμο υπάρχουν σφάλματα και ελαττώματα, αποτυχία, κατάχρηση, εκμετάλλευση…  Ωστόσο υποστηρίζουμε ότι ταυτόχρονα υπάρχει πάντα εξέλιξη, ανάπτυξη και ευκαιρία!

Δεν παραγνωρίζουμε τα προβλήματα ούτε τα ευτελίζουμε. Αντ’ αυτού, στόχος μας είναι να επικεντρωνόμαστε στο πώς αυτά τα προβλήματα μπορούν να λυθούν.

Δεν θα αναμεταδίδουμε απλά το τι πηγαίνει στραβά στον κόσμο… Θα εργαζόμαστε για να ερευνούμε και να παρουσιάζουμε πιθανές λύσεις.

Πολλές έρευνες πλέον υποστηρίζουν ότι η ‘ενημέρωση’ οφείλει να επικεντρωθεί περισσότερο σε λύσεις, ώστε να μας βοηθήσει να σπάσουμε τις παλιές συνήθειες και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Η εστίαση στις λύσεις επιτρέπει την αναφορά και παρουσίαση ακόμα και των πιο σοβαρών θεμάτων με τέτοιο τρόπο που να προκαλεί ‘θετικά συναισθήματα’ στους αναγνώστες. Μια ‘καλή ιστορία’ δεν χρειάζεται να είναι μια ‘κακή ιστορία’…!

Πολλοί δημοσιογράφοι εκθέτουν συναρπαστικά τα προβλήματα του κόσμου, συνήθως όμως παραλείπουν να αναζητήσουν ή αποτυγχάνουν να επισημάνουν και να αναδείξουν λύσεις με δυνατότητα βελτίωσης των προβλημάτων αυτών, ακόμη και αν αυτές εμφανίζουν ισχυρές αποδείξεις αποτελεσματικότητας ή αποδοτικότητας. Ως αποτέλεσμα, έχουμε όλοι πολύ μεγαλύτερη επίγνωση για το τι πάει λάθος στην κοινωνία παρά για το τι γίνεται στην προσπάθεια να βελτιωθεί.

Αυτό περιορίζει την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε αποτελεσματικά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Εστιαζόμενοι μόνο στα προβλήματα, και όχι και σε πιθανές λύσεις, μένουμε αγχωμένοι και απελπισμένοι !

Όραμα μας λοιπόν να φέρουμε την Εποικοδομητική Δημοσιογραφία στο προσκήνιο, ενδυναμώνοντας όλους μας να δούμε τις δυνατότητές μας και την πιθανή επιρροή μας στην κοινωνία γύρω μας. Να γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε γύρω μας!

Στόχος μας, να οικοδομήσουμε μαζί μια κοινότητα που να συζητάει εποικοδομητικά, αντί να αναζητεί εχθρούς και ενόχους…!

Την προσπάθεια αυτή, πιστεύοντας στην δύναμη της συνεργασίας, την συζητήσαμε με πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, την κοινοποιήσαμε σε γνωστούς και αγνώστους, σε Έλληνες και άλλους σε όλο τον κόσμο…
Στον ιστότοπό μας αναφέρονται ενδεικτικά κάποια από τα πολλά μηνύματα που λάβαμε και λαμβάνουμε καθημερινά.
Αποδείχθηκε ότι πολλοί και αξιόλογοι άνθρωποι μοιράζονται τα ίδια οράματα, την ίδια ‘ιδέα’, και θέλησαν ανιδιοτελώς να βρίσκονται αρωγοί αυτής της προσπάθειας.
Η Συμβουλευτική μας Επιτροπή αντικατοπτρίζει περίτρανα νομίζουμε το νόημα της προσφοράς, της συμμετοχής και της σ υ ν ε ρ γ α σ ί α ς, την ουσία αυτή που μπορεί να αλλάζει, να βελτιώνει, τη κατάσταση του Κόσμου…!

Ο σκοπός αυτού του αρχικού ιστότοπου, αυτής της αρχικής μας εμφάνισης, είναι να σας παρουσιάσουμε το όραμα, αυτή την ιδέα. Να σας ενημερώσουμε για το τι θα αφορά το περιεχόμενο  μας. Και να ζητήσουμε την συμμετοχή σας, την αρωγή σας, την υποστήριξή σας, την συνδρομή σας, σε αυτή την προσπάθεια.

Το περιοδικό, στην καινοτόμα ηλεκτρονική του πλατφόρμα που σχεδιάζεται, προετοιμάζεται ώστε να ξεκινήσει την κυκλοφορία του στις αρχές του 2019.

Στην ενότητα αυτή, “εποικοδομητικά ενδεικτικά”, θελήσαμε να σας ενημερώσουμε ιδιαίτερα για την ‘Εποικοδομητική Δημοσιογραφία’, τα χαρακτηριστικά πάνω στα οποία θα αναπτύσσεται το περιεχόμενο της αρθρογραφίας μας και να τοποθετήσουμε κάποιες σκέψεις γενικότερες επί της δημοσιογραφίας και του ορθού Λόγου.

Ρωτήσαμε τον έγκριτο Δημοσιογράφο, και Σύμβουλο της έκδοσής μας, Αθανάσιο Παπανδρόπουλο, με τα 55 χρόνια εμπειρίας του ως μάχιμος δημοσιογράφος, για το «που πάει η Δημοσιογραφία και πως;»…

Και ο δημοσιογράφος μας Γιάννης Κανουπάκης παρουσιάζει την σκέψη του για την «διαφορετική δημοσιογραφία» μας

Θεωρώντας δε την ‘Παιδεία’ ως θεμελιώδη παράγοντα για την ανάπτυξη και την εξέλιξη των ανθρώπων και των κοινωνιών τους, θέμα το οποίο θα απασχολεί κεντρικά και ιδιαίτερα την αρθρογραφία μας, ρωτήσαμε την Ιστορικό Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αν μπορούμε να αισιοδοξούμε για την κατάσταση της Ανώτατης Παιδεία της χώρας μας.
Όπως θα διαβάσετε, η απάντηση δεν είναι άλλη από την αίσθηση καθήκοντος και την αυτοθυσία μιας μειοψηφίας εργαζομένων, που όμως κάνουν την ‘διαφορά’…
Και τέτοιες σημαντικές νησίδες, φωτεινές εξαιρέσεις, υπάρχουν ακόμα πολλές στην χώρα μας και σε πολλούς χώρους. Το θέμα είναι να τις αναδείξουμε, να τις κατανοήσουμε και να δούμε πως από ‘εξαιρέσεις’ μπορούν να καταστούν ο κανόνας. Αυτό θα αρχίσουμε να το αναζητούμε και να αναδεικνύουμε λύσεις από το πρώτο κιόλας ‘τεύχος’ μας…

Θελήσαμε να έχουμε και την ‘διεθνή ματιά’ των πραγμάτων, γιατί εμείς εδώ στην χώρα μας μπορεί να ερίζουμε μεταξύ μας και να ‘ομφαλοσκοπούμε’, στον κόσμο όμως τα πράγματα τρέχουν διαρκώς, μεταβάλλονται και εξελίσσονται, και οφείλουμε να τα παρακολουθούμε θέλοντας να συμβάλλουμε προς μια πιο πραγματική και ολοκληρωμένη εικόνα του κόσμου γύρω μας…
Μιλήσαμε με έναν άνθρωπο με τεράστια εμπειρία σε θέματα που απασχολούν τον Κόσμο ολόκληρο. Τον επί 10 χρόνια Γενικό Γραμματεία τον Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μούν. Τον ρωτήσαμε «αν μπορεί να αλλάξει αυτός ο κόσμος προς το καλύτερο…» και όπως μπορείτε να διαβάσετε στην συνέντευξη που μας έδωσε, οι απαντήσεις του καταλήγουν με την Παγκόσμια Εκπαίδευση, την Παιδεία…!

Από την κοινωνία λοιπόν και την οικονομία μέχρι τον πολιτισμό και την παιδεία, τις καινοτομίες και την κοινοτική δράση, η δημοσιογραφία μας θα προσπαθεί να αποκαλύπτει λύσεις στις προκλήσεις της κοινωνίας.

Ακούγεται σαν το είδος ενημέρωσης που επιθυμείτε…;

Συνήθως, ως άνθρωποι, βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι και αναρωτιόμαστε «γιατί…;»  Το οφείλουμε όμως μέσα μας, να ονειρευτούμε αυτό που δεν υπάρχει και να πούμε: «γιατί όχι…;»

Η προσπάθεια αυτή ευελπιστούμε να αποτελέσει μια ‘ψηφοφορία’ υπέρ της καλύτερης-θετικής ενημέρωσης.

Ένα ‘στοίχημα’, που ελπίζουμε να κερδηθεί, ότι μια τέτοια πρωτοβουλία μπορεί να ευδοκιμήσει στην χώρα μας…!

Ότι η θετική ενημέρωση μπορεί να ‘πουλήσει’ και να συντηρηθεί ‘χωρίς αίμα και σκάνδαλα’…!

Ότι η αρνητικότητα, η ‘σύγκρουση απλά για την σύγκρουση’ και η ‘διχαστική ρητορική’, ή ‘ρητορική του μίσους’ που επικρατεί σήμερα στον δημόσιο λόγο, δεν είναι ο μόνος τρόπος…!

Ότι η ‘καλή είδηση’, η εποικοδομητική δημοσιογραφία, έχει αξία και οι άνθρωποι θέλουν να την υποστηρίξουν ακόμη και οικονομικά, γινόμενοι μέλη…!

Σκοπός μας δεν είναι το ‘‘κέρδος’’, δεν είναι η κυκλοφορία μιας ακόμα έκδοσης. Κάτι τέτοιο δεν μας ενδιαφέρει!

Σκοπός μας είναι μόνο η θετική κοινωνική προσφορά μέσω της δημιουργίας και ανάπτυξης του πρώτου μέσου Εποικοδομητικής Δημοσιογραφίας στην χώρα μας.

Πιστεύουμε ότι θα εγκρίνετε αυτή την δημοσιογραφία, η συμβολή σας θα βοηθήσει να καλύψουμε τα κόστη της εκκίνησής μας με όλες τις καινοτομίες μας, και να αναπτυχθούμε ώστε να φέρουμε αντίκτυπο, επίδραση, αλλαγή…

Οικοδομούμε μια κίνηση (και στην Ελλάδα) για πιο θετικά μέσα. Είναι η ευκαιρία να συμβάλλετε στην δημιουργία του είδους του μέσου που πραγματικά ποθείτε να έχετε. Ενωθείτε μαζί μας και ας αλλάξουμε την μορφή των ‘νέων’ για καλά…

Μέσω της συνεισφοράς σας, σκοπεύουμε να κάνουμε την Εποικοδομητική Δημοσιογραφία θέμα συζήτησης στην χώρα μας και όχι μόνο. Που θα ταράξει τα ‘κατεστημένα’ δείχνοντας έναν άλλο δρόμο…

«Τίποτε δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια ιδέα που έχει έρθει η ώρα της».
Και αυτό είναι το ‘στοίχημά’ μας…!

 

Εγγραφείτε και μιλήστε!

Με την εγγραφή σας μπορείτε να συμμετάσχετε στην κουβέντα για το άρθρο, να μιλήσετε στους συντάκτες μας και να συμβάλλετε εποικοδομητικά στα άρθρα μας.

Μπορείτε να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου πατώντας εδώ, αλλά...

... είναι μόνο χάρη των μελών/συνδρομητών που μας στηρίζουν που μπορούμε να έχουμε άρθρα.

Εάν μια εποικοδομητική δημοσιογραφία, που δεν εξαρτάται από διαφημίσεις, είναι κάτι που θέλετε να υποστηρίξετε γίνετε μέλος σήμερα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο