Όλα άλλαξαν μέσα σε λίγες μέρες και, ενώ οι δρόμοι έχουν ερημώσει, οι ώρες μοιάζουν ατελείωτες, ευτυχώς κάποιοι αποφάσισαν να ανοίξουν τα αρχεία τους και να δώσουν στα εκατομμύρια του κόσμου που έχουν κλειστεί στο σπίτι και αγωνιούν για το «αύριο», λίγη αισιοδοξία, χαρά και δυνατότητα πρόσβασης σε πλούσιο υλικό που πολλοί δεν θα μπορούσαν με άλλο τρόπο να δουν. Ο Ορθός Λόγος σας προτρέπει να ανακαλύψετε «μονοπάτια διαφυγής» άνευ …αδείας εξόδου, καλύπτοντας το κενό του χρόνου που μοιραία προκύπτει αυτή την περίοδο. Ίσως, διαμορφωθούν νέες τάσεις με τον καιρό που δεν τις είχαμε καν φαντασθεί, τις μέρες τις παλιές!
«Αγάπη Γλυκιά Αγάπη» τραγουδούν οι σε καραντίνα φοιτητές του Berklee College of Music. Αυτό που χρειάζεται τώρα ο κόσμος είναι «αγάπη γλυκιά αγάπη», όλοι μαζί ας το κάνουμε να συμβεί !
Για τους σινεφίλ η πλατφόρμα openculture διαθέτει 1.150 τίτλους που μπορεί κανείς να δει νόμιμα χωρίς αμοιβή, από ταινίες του βωβού έως μερικά ιδιαίτερα μαργαριτάρια της δεκαετίας του ‘70 . Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προσφέρει πρόσβαση στο αρχείο του καθώς και σε κάποια Masterclasses, αλλά και σε υλικό ειδικά για παιδιά. Αντίστοιχα το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ ανοίγει το αρχείο του και μας προσφέρει μια μοναδική εμπειρία με εκατοντάδες τίτλους άκρως ενδιαφερόντων ντοκιμαντέρ περασμένων ετών.
Για τους λάτρεις του θεάτρου, του μπαλέτου, της όπερας και της κλασικής μουσικής υπάρχουν εξαιρετικές προτάσεις από το Εθνικό Θέατρο, το οποίο ανεβάζει εξαιρετικές παλιές και νεότερες παραστάσεις, το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, επίσης, με σπάνιο υλικό.
Θέατρο από μακριά
Το Θέατρο Πορεία, θέλοντας να βοηθήσει με τον τρόπο του στην αντιμετώπιση της δοκιμασίας που περνά η χώρα μας, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος, προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα να παρακολουθήσει εμβληματικές θεατρικές παραστάσεις από την εικοσαετή του διαδρομή, χωρίς κανένα οικονομικό αντίτιμο. Κάθε ημέρα θα είναι διαθέσιμη μία διαφορετική παράσταση από το αρχείο του. Μέσα από τον ιστότοπο του θεάτρου, στον σύνδεσμο κάθε παράστασης, το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει τις παραστάσεις στις ημερομηνίες που έχουν οριστεί. Στην σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η θεμελιώδης διαφορά της παρακολούθησης μίας παράστασης στο θέατρο απ’ ότι στην οθόνη. «Η θεατρική τέχνη παίρνει υπόσταση μόνο δια ζώσης και δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε όλη της την έκταση πουθενά αλλού παρά στη σκηνή του θεάτρου, καθώς η αμιγώς κιναισθητική εμπειρία που προσφέρει το θέατρο στον θεατή νοείται μόνο με την αλληλεπίδραση ηθοποιών-κοινού. Ωστόσο, το θέατρο στην παρούσα συγκυρία -έστω δια της οθόνης- μπορεί να παρηγορήσει και κυρίως να θυμίσει την αξία όσων θεωρούσαμε αυτονόητα. Μπορεί, επίσης, να εμψυχώσει το κοινωνικό σύνολο, που τόση ανάγκη έχει τώρα από ποιοτική ψυχαγωγία. Είμαστε βέβαιοι ότι το τέλος αυτής της παγκόσμιας περιπέτειας θα μας βρει διαφορετικούς, πιο ενωμένους, με μεγαλύτερη συμπόνια και ανθρωπιά, πιο δημιουργικούς ουσιαστικά».
Το Royal Opera House, παρουσιάζει ένα έργο την εβδομάδα κάθε Πέμπτη από το αρχειακό του υλικό ανοιχτό σε όλους συγκεκριμένες ώρες στο YouTube και το Facebook.
Αντίστοιχη πρωτοβουλία την περασμένη εβδομάδα και το Bolsoi Theatre.
Tο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής(ECHO), παρουσιάζει κάθε βράδυ στις 21.00 μουσική από τις μεγάλες αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης και την ανεβάζει στην σελίδα του στο Facebook και ανάλογο παράδειγμα ακολουθεί και η Berliner Philharmoniker αναλυτικές πληροφορίες βρίσκονται στην ιστοσελίδα της.
Μάθηση και ψυχαγωγία
Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για όλους, προσπαθεί με τον δικό του τρόπο να στηρίξει τον κόσμο που βρίσκεται στο σπίτι, ανταποκρινόμενο στην πρωτοβουλία, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, #DigitalSolidarityGR. Προσκαλεί τον κόσμο σε ένα διαδικτυακό ταξίδι μάθησης και ψυχαγωγίας, με τη δωρεάν online παρακολούθηση των παραγωγών του. Πρόκειται για ντοκιμαντέρ ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου, οδοιπορικά σε περισσότερες από είκοσι πόλεις της Μικράς Ασίας, καταγραφή των θαλάσσιων ταξιδιών του ελληνικού λαού στην Κύπρο και τον Λίβανο κ.ά. Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει δωρεάν τα ντοκιμαντέρ στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Στις περισσότερες από τις παραγωγές γίνεται χρήση τρισδιάστατων γραφικών που αναπαριστούν μνημεία και δημόσια κτήρια τα οποία δεν διασώζονται σήμερα. Πολλές από τις παραγωγές έχουν βραβευθεί σε διεθνή Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, ενώ η ταινία «Ερμογένους Οίκος» αποτελεί μόνιμο έκθεμα του Altes Museum στο Βερολίνο. Επιπλέον, παρέχεται πρόσβαση στο έργο «Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο», που έχει αναπτυχθεί από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και είναι διαθέσιμο στο σύνολό του στις ιστοσελίδες του ΙΜΕ. Μέσα από τους ιστορικούς κόμβους του Ιδρύματος μπορείτε να επισκεφθείτε, το πρόγραμμα «Η Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο», το οποίο είναι πιστοποιημένο ως κατάλληλο, επιστημονικά και παιδαγωγικά, εκπαιδευτικό λογισμικό.
«Ταξιδεύοντας»
Ψηφιακά ταξίδια προσφέρει η ισπανική εφημερίδα El Paìs, που προτείνει δέκα διαδικτυακές εκδρομές με 3D λήψεις και άπειρο φωτογραφικό υλικό από διάφορες πηγές στην Πέτρα της Ιορδανίας, στο Μάτσου Πίτσου, στο Άουσβιτς, στο Μουσείο του Λούβρου, στα άδυτα του Υπερωκεάνιου MSC Fantasia , στο πάρκο Yosemite , στις πυραμίδες στην Γκίζα, στο Ρίο ντε Τζάνερο , στην Ιαπωνία και στο Stonehenge.
Για όσους θέλουν απλά να χαλαρώσουν με ένα βιβλίο, η μη κερδοσκοπική οργάνωση The internet Archive προσφέρει πρόσβαση σε όλους του αναγνώστες στα 1,4 εκατομμύρια βιβλία που διαθέτει στην διαδικτυακή δανειστική της βιβλιοθήκη, που ονόμασε National Emergency Library.
Ανοιχτό και το Smithsonian, με πρόσβαση σε 19 μουσεία, στον ζωολογικό κήπο και τις εκθέσεις του που θα είναι ανοιχτές σε όλους για όσο το ινστιτούτο παραμένει κλειστό λόγω πανδημίας.