author-image-104 Editorial
Χωρίς κατηγορία

Χωρίς κατηγορία

Μένοντας σπίτι, βάζουμε το μυαλό μας να δουλέψει, σε μία εποχή κατά την οποία όλη η ανθρωπότητα αναζητά πληροφορίες, αλλά και απαντήσεις για ζητήματα που αφορούν την υγεία αλλά και για τις μελλοντικές επιπτώσεις της παρούσας κρίσης. Τώρα, είναι η ώρα της ευθύνης στα ΜΜΕ να παρέχουν σωστή, τεκμηριωμένη πληροφόρηση χωρίς να κινδυνολογούν, χωρίς να παραπληροφορούν, χωρίς να μεγαλοποιούν (ή να αγνοούν) το κίνδυνο και χωρίς να διασπείρουν συλλογική ενοχή ρίχνοντας λάδι στην φωτιά, ενώ η συναισθηματική και ψυχολογική υγεία πολλών συμπολιτών μας βρίσκεται σε μια πρωτοφανή δοκιμασία. Ο Ορθός Λόγος το επαναλαμβάνει ακόμη πιο ηχηρά ότι χρειαζόμαστε την «εποικοδομητική δημοσιογραφία».

Ναι, η Άνοιξη θα έρθει και πάλι όπως πάντα συμβαίνει στο nanosecond της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα στον άπειρο χρόνο του σύμπαντος. Η φύση θα προχωρήσει με τους δικούς της νόμους και εμείς θα πρέπει να επιβιώσουμε, για άλλη μια φορά, κάνοντας ενδεχομένως τις διορθώσεις που δεν κάναμε ως τώρα ετεροχρονίζοντας τις υποχρεώσεις μας ως «μέρος του όλου».

Αντί να αναλωνόμαστε, στα λόγια τα πολλά, ας ρίξουμε ρυθμούς και ας ανοίξουμε τους ορίζοντες μας με περίσκεψη αρχίζοντας να αναθεωρούμε τρόπους ζωής και προσεγγίσεις στον συνάνθρωπο.
Ας αποζητήσουμε ψυχαγωγία -όχι διασκέδαση- ηρεμία και εποικοδομητική ενημέρωση -όχι ανούσια, συγκρουσιακή, τρομολάγνα και αρνητική …

Αυτή η πρωτοφανής κρίση μας αναγκάζει να μένουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας. «Η κοινωνική απόσταση» μπορεί εύκολα να γεννήσει τον φόβο και το μίσος μέσα μας. Αν όμως επιλέξουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση με κατανόηση κι αποφασιστικότητα, θα έχουμε την ευκαιρία να φέρουμε την ανθρωπότητα πιο κοντά. Να νοιαστούμε και να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο. Είτε που θα αφήσουμε τον φόβο να μας διχάσει, ή που θα ενωθούμε απέναντι στον κοινό αντίπαλο με οδηγό την αγάπη, την αλληλεγγύη.

Και να, που, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας η ατομική ευθύνη αναγορεύεται με τόση σαφήνεια, ως ο αποκλειστικός παράγων σωτηρίας, απέναντι στην φονική διάδοση της μόλυνσης από τον ιό. Ο ιός του εγωισμού απλώνεται, ήδη, μαζί με τον COVID-19. Το ερώτημα είναι απλό: θα συσπειρωθούμε εξ αποστάσεως χωρίς να συνωστιζόμαστε  ή θα συνεχίσουμε να μετράμε νεκρούς, μέσα μας κι έξω μας;

Κάθε μέρα που περνά οι αλλαγές είναι ταχύτατες σε ένα περιβάλλον αβέβαιο. Οι καλές πρακτικές είναι τώρα το ζητούμενο. Στην Κίνα λειτούργησαν πειθαρχημένα και πέτυχαν πολλά, στην Ευρώπη η κρίση μεγεθύνθηκε γρήγορα και οι αποφάσεις αργούν σε συλλογικό επίπεδο, ενώ, στις ΗΠΑ οι πόλεις ανταλλάσσουν άμεσα ιδέες για να εντοπίσουν τις ενέργειες εκείνες που θα προστατεύσουν καλύτερα τους κατοίκους οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από τον κορωνοϊό.

Στη χώρα μας, τα πρώτα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά όσον αφορά την εξάπλωση του φαινομένου, όμως η ανησυχία παραμένει μαζί και το άγνωστο για την πορεία της οικονομίας στο εξής. Οι επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμοστούν σε πρωτόγνωρες συνθήκες, προστατεύοντας τους εργαζόμενους, διατηρώντας τη λειτουργία, τις γραμμές εφοδιασμού, ενέργειας, επικοινωνίας και συναλλαγών, σε απρόβλεπτο προς το παρόν, χρονικό ορίζοντα.

Ένα άλλο θέμα που αναδεικνύεται, πλέον, αφορά και τις κατοχυρωμένες πατέντες. Οι φαρμακοβιομηχανίες διατείνονται ότι η έρευνα και η ανάπτυξη ενός φαρμάκου ή εμβολίου κοστίζει κατά μέσον όρο 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια, και αν δεν υπήρχε η πρόβλεψη της μονοπωλιακής διάθεσης των εν λόγω προϊόντων, δεν θα υπήρχε το κίνητρο για την διεξαγωγή οποιασδήποτε μακρόχρονης έρευνας. Ας ελπίσουμε ότι άμεσα θα δούμε να αλλάζουν οι τακτικές και συμπεριφορές, καθόσον, η παρουσία του ιού σε ολόκληρο τον πλανήτη απειλεί την ασφάλεια, την ακεραιότητα και την ευζωία.

Πρέπει να ανασυνταχθούμε, να ανασυγκροτηθούμε να παραδειγματιστούμε από σπουδαίες προσωπικότητες που έδειξαν το δρόμο και προσέφεραν στην ανθρωπότητα με επιστημονικές ανακαλύψεις που τις έκαναν σε καιρούς αναλόγως δύσκολους. Ο Ισαάκ Νεύτων όρισε σε μεγάλο βαθμό το μέλλον μας, τον καιρό της μεγάλης πανώλης του Λονδίνου κλεισμένος στο σπίτι του. Τα «θαυματουργά έτη» του, ίσως αποτελούν το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα για να σχεδιάσουμε κι εμείς την επόμενη ημέρα με σκέψη και δημιουργικότητα.

 

Σε αυτή την περίοδο που τα ερωτήματα είναι πολλά και οι απαντήσεις λιγοστές, ο Ορθός Λόγος θα είναι όπως πάντα κοντά σας για να συμβάλλει όσο καλύτερα μπορεί στην τεράστια ατομική και συλλογική προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουμε.
Θα είμαστε εδώ για να ενημερώσουμε, να προτείνουμε λύσεις και να υπενθυμίσουμε ότι μέσα από αυτή τη δοκιμασία μπορούμε να βγούμε νικητές, να θυμηθούμε τις αξίες που πραγματικά έχουν σημασία και να θέσουμε τις προτεραιότητες μας σε ένα νέο πιο αληθινό πλαίσιο.

Η ήρεμη, πραγματικά εποικοδομητική δημοσιογραφία είναι τώρα πιο χρήσιμη από ποτέ και μπορεί να αποτελέσει θεμέλιο μιας υγιούς κοινωνίας!

Σας καλούμε να πάρετε μέρος σε αυτό το έργο. Μοιραστείτε τα άρθρα μας με τους δικούς σας ανθρώπους βοηθώντας αυτή την προσπάθεια της ενημέρωσης και στείλτε μας και τις δικές σας εμπειρίες από αυτή την περίοδο.

Εγγραφείτε και μιλήστε!

Με την εγγραφή σας μπορείτε να συμμετάσχετε στην κουβέντα για το άρθρο, να μιλήσετε στους συντάκτες μας και να συμβάλλετε εποικοδομητικά στα άρθρα μας.

Μπορείτε να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου πατώντας εδώ, αλλά...

... είναι μόνο χάρη των μελών/συνδρομητών που μας στηρίζουν που μπορούμε να έχουμε άρθρα.

Εάν μια εποικοδομητική δημοσιογραφία, που δεν εξαρτάται από διαφημίσεις, είναι κάτι που θέλετε να υποστηρίξετε γίνετε μέλος σήμερα.

Περιεχόμενα Τεύχους

Τεύχος 11

Μάρτιος 2020

Μετάβαση στο περιεχόμενο