author-image-17 Μιχάλης Νευραδάκης

Συντακτική Ομάδα

4 χρόνια

4 χρόνια

Σε προηγούμενο τεύχος, παρουσιάσαμε την πρωτοβουλία UN75, που διεξάγεται σε παγκόσμια βάση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, αποτελώντας την πρώτη συγκροτημένη προσπάθεια του ΟΗΕ να αντλήσει ιδέες, προτάσεις, ανησυχίες και προβληματισμούς για τα ζητήματα  που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, για τις προκλήσεις του μέλλοντος και για την λειτουργία και τον ρόλο των εθνικών και υπερεθνικών θεσμών.

O Fabrizio Hochschild-Drummond, από την Χιλή, είναι ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την πρωτοβουλία UN75. Μίλησε στον «Ορθό Λόγο» για τους στόχους αυτής της προσπάθειας, για το πως μπορεί να δώσει φωνή σε απλούς πολίτες από όλο τον κόσμο, και για το πως μπορούν αυτοί να συμβάλλουν σε ένα καλύτερο αύριο για όλη την ανθρωπότητα. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, πριν τη μεγάλη εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και παγκοσμίως…

Ορθός Λόγος: Πέραν του ρόλου σας ως επικεφαλής της πρωτοβουλίας UN75, πείτε μας μερικά λόγια για την σταδιοδρομία σας στα Ηνωμένα Έθνη.

Χότσαϊλντ: Η προηγούμενη μου θέση ήταν ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας στρατηγικού συντονισμού του ΟΗΕ. Ήμουν ο πρώτος που ορίστηκε σε αυτή τη θέση από τον Γενικό Γραμματέα. Κατά κύριο λόγο αυτή η θέση προσέφερε στήριξη στον Γενικό Γραμματέα για την εφαρμογή του οράματος του ως προς την περαιτέρω ενσωμάτωση ολόκληρου του οικοσυστήματος του ΟΗΕ. Ο ΟΗΕ είναι ένα πολύ μεγάλο σύστημα που απλώνεται σε πολλούς τομείς και με πολλαπλές εντολές, από θέματα που αφορούν το διάστημα μέχρι εκείνα που αφορούν την ειρήνη και την ασφάλεια, και, από θέματα που αφορούν την παροχή οικονομικών συμβουλών έως τα περιβαλλοντικά. Η ιδέα είναι να φέρουμε όλους αυτούς τομείς πιο κοντά και με πιο αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να αποφέρουμε περαιτέρω οφέλη σε αυτούς που χρειάζονται τον ΟΗΕ περισσότερο. Επίσης, θέλουμε να υιοθετήσουμε έναν πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα στους σχεδιασμούς μας. Αναπόφευκτα, ο ΟΗΕ, ιδίως επειδή είναι ένας οργανισμός που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε θέματα ειρήνης και ασφάλειας, ασχολείται με προβλήματα της εκάστοτε εποχής, συχνά εις βάρος του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού. Οπότε, αυτή η θέση είχε ως στόχο την στήριξη του Γενικού Γραμματέα και την περαιτέρω ενσωμάτωση του οικοσυστήματος του ΟΗΕ σε όλες του τις πτυχές, σε όλους τους γεωγραφικούς χώρους όπου δραστηριοποιείται και για να γίνει η λήψη αποφάσεων πιο «στρατηγική» και, εκ του αποτελέσματος, πιο μακροχρόνια. Αυτό έκανα για τον Γενικό Γραμματέα πριν αναλάβω τον τωρινό μου ρόλο, ως επικεφαλής της πρωτοβουλίας UN75.

Ορθός Λόγος: Πως ξεκίνησε η ιδέα για την πρωτοβουλία UN75;

Χότσαϊλντ: Η ιδέα προέρχεται από τον ίδιο το Γενικό Γραμματέα. Όπως ξέρετε, ζούμε, σήμερα, μία δύσκολη και παράδοξη κατάσταση, ανάμεσα στον αυξανόμενο αριθμό παγκόσμιων προκλήσεων που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο δια μέσου της διεθνούς συνεργασίας και που καμία χώρα και κανένας οργανισμός, ασχέτως μεγέθους και οικονομικών δυνατοτήτων, μπορούν να αντιμετωπίσουν κατά μόνας. Ταυτοχρόνως, υπάρχει μία αυξανόμενη απαξίωση των θεσμών, που διευκολύνουν την διεθνή συνεργασία και που αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις, όπως για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή, αλλά και προκλήσεις, όπως οι καταστροφικές συνέπειες των νέων τεχνολογιών που, εξ ορισμού, δεν αναγνωρίζουν διεθνή σύνορα. Επίσης, σκέφτομαι τις δημογραφικές τάσεις, παρατηρώντας σε κάποια σημεία του κόσμου μεγαλύτερο πληθυσμό νέων από ποτέ, ενώ σε άλλες περιοχές βλέπουμε την γήρανση του πληθυσμού, αλλά και τις μεταναστευτικές πιέσεις που οδηγούν σε παρατεταμένες συγκρούσεις και νέες μορφές βίας. Επίσης, σκέφτομαι την αυξανόμενη ανισότητα. Και αυτές είναι απλά μερικές από τις μεγάλες παγκόσμιες τάσεις που αντιμετωπίζουμε και που,-κακά τα ψέματα-, θα καθορίσουν την ευημερία των επόμενων γενιών, αλλά και του πλανήτη μας. Υπάρχει ανάγκη να έρθουμε μαζί με πιο αποτελεσματικό τρόπο για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα, ωστόσο, αυτό, μέχρι στιγμής, δεν συμβαίνει. Οπότε η ιδέα μας ήταν, στα 75 μας χρόνια, έχουμε λίγα πράγματα για τα οποία μπορούμε πραγματικά να γιορτάσουμε. Συνεπώς, η ιδέα μας είναι πως μπορούμε να οδηγήσουμε στην αναζωογόνηση και την ενδυνάμωση του διεθνούς εγχειρήματος και, όπου χρειάζεται, να το εκσυγχρονίσουμε, στο βαθμό που χρειάζεται, ώστε να προσαρμοστεί στις νέες προκλήσεις. Οπότε, μιλάμε για έναν διάλογο που επιθυμούσε ο Γενικός Γραμματέας για το UN75, με στόχο να χτιστούν θεμέλια με βάση αυτό τον διάλογο και να ενσωματωθούν αυτά στα ευρύτερα πλαίσια της διεθνούς συνεργασίας, αλλά και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για καινοτομία, ώστε να απαντήσουμε με πιο αποτελεσματικό τρόπο στις προκλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε μελλοντικά.

Ορθός Λόγος: Αναφερθήκατε στην τεχνολογία και θα ήθελα να επικεντρωθούμε σε αυτό το θέμα καθώς και η πρωτοβουλία UN75 ενσωματώνει διάφορα τεχνολογικά εργαλεία, όπως η ιδέα του πληθοπορισμού (crowdsourcing), σε μεγάλο βαθμό. Μπορείτε να περιγράψετε με ποιους τρόπους η πρωτοβουλία UN75 εφαρμόζει νέες τεχνολογικές λύσεις και τι ρόλο παίζει ο πληθοπορισμός σε αυτή την προσπάθεια;

Χότσαϊλντ: Προσπαθούμε να ξεκινήσουμε έναν παγκόσμιο διάλογο. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε διάφορους χώρους, όπου θα μπορούν οι άνθρωποι παγκοσμίως να εκφράσουν τις απόψεις τους για τον κόσμο που θα θέλανε σε 25 χρόνια από σήμερα, όταν ο ΟΗΕ θα κλείσει τα 100 χρόνια ύπαρξης του, το 2045, και, επίσης, να εκφράσουν ποια πιστεύουν ότι είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια για την επίτευξη αυτού του οράματος και με ποιόν τρόπο πιστεύουν ότι πρέπει να απαντήσει ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα σε αυτές τις απειλές. Θα ήταν αδύνατον να ξεκινήσουμε αυτό τον διάλογο στο βαθμό που επιθυμούσαμε, χωρίς τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. Οπότε, έχουμε δημιουργήσει μία διαδικτυακή δημοσκόπηση ενός λεπτού και οποιοσδήποτε μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του. Μέσα σε λίγους μήνες έχουμε λάβει συμμετοχές από 185 κράτη-μέλη. Αυτό θα ήταν ακατόρθωτο, χωρίς την νέα τεχνολογία. Επίσης, συνεργαζόμαστε με διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ευρύτερη διανομή της δημοσκόπησης, ενώ επίσης δημιουργούμε μία ψηφιακή πλατφόρμα που θα επιτρέπει τους ανθρώπους να συζητούν για αυτά τα θέματα σε πραγματικό χρόνο. Οπότε χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να φτάσει αυτός ο διάλογος σε μεγάλη κλίμακα, για να επιτρέψουμε στους ανθρώπους να μιλήσουν και για να συγκροτήσουμε πολλές και διάφορες απόψεις.

Ορθός Λόγος: Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο ΟΗΕ έχει ενσωματώσει τον πληθοπορισμό στις λειτουργίες του για να συγκροτήσει απόψεις, ιδέες και προτάσεις από τους πολίτες σε παγκόσμια βάση;

Χότσαϊλντ: Νομίζω πως κάτι παρόμοιο είχαμε κάνει για την δημοσκόπηση My World, στα πλαίσια της δημιουργίας της Ατζέντας 2030, της ατζέντας του ΟΗΕ για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Και τότε είχαμε χρησιμοποιήσει τεχνολογικές πλατφόρμες, αλλά ουδέποτε το έχουμε κάνει σε τόσο ευρεία κλίμακα και μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Με αυτό το τρόπο μιλάμε για μία ολοκαίνουρια προσπάθεια, που ακόμα έχει για εμάς πολλά ανοιχτά ερωτήματα, καθώς σε προηγούμενες πρωτοβουλίες είχαν μία πιο στενή εστίαση.

Ορθός Λόγος: Η πρωτοβουλία UN75 θα διαρκέσει για ολόκληρο το έτος 2020. Ποιοι είναι εν τέλει οι βασικότεροι στόχοι αυτής της πρωτοβουλίας, μέχρι το τέλος του έτους και τι θα θέλατε να έχει επιτύχει το UN75 μέχρι τότε;

Χότσαϊλντ: Ευελπιστώ πως θα έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα για τις παγκόσμιες τάσεις, ανάμεσα σε διάφορες ηλικιακές ομάδες και με ιδιαίτερη έμφαση στις νέες ηλικίες. Το βλέπουμε σαν έναν παγκόσμιο έλεγχο της πραγματικότητας, για το που πιστεύει η ανθρωπότητα ότι οδεύει ο κόσμος και πως βλέπουν τον ρόλο της διεθνείς συνεργασίας γενικότερα, και, συγκεκριμένα του ΟΗΕ, στην αντιμετώπιση των θεμάτων που τους προβληματίζουν περισσότερο και στην επίτευξη των στόχων που επιθυμούν περισσότερο. Είναι ένα εργαλείο λογοδοσίας, θα λάβουμε πραγματική καθοδήγηση από την ανθρωπότητα για το που θα πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειες μας στις επόμενες δεκαετίες. Ελπίζω να μπορέσουμε να φτάσουμε αυτή την προσπάθεια σε μία κλίμακα, που θα αναγκάσει τους παγκόσμιους ηγέτες να δώσουν προσοχή και να ενταχθούν εκ νέου στην διεθνή συνεργασία. Ελπίζω πως θα μπορέσουμε να συνδεθούμε μεταξύ μας με τους από κοινού προβληματισμούς μας, κάτι που σημαίνει πως ο ΟΗΕ πρέπει να ξεπεράσει τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσά σε κράτη και ομάδες συμφερόντων, παρόλο που αυτές οι διαφορές είναι αναπόφευκτες και πάντα υπήρχαν στον κόσμο μας. Ωστόσο, για να είμαι ειλικρινής, πρόσφατα αυτές έχουν φτάσει σε σημείο να έχουν προκαλέσει μία γενική παράλυση στον ΟΗΕ, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί λιγάκι το κοινό όραμα, αλλά και ο κοινός προβληματισμός και οι κοινές προτεραιότητες μας που θα έπρεπε να αποτελούν βάση για μία πετυχημένη διεθνή συνεργασία. Ελπίζω εγώ, όπως και ο Γενικός Γραμματέας και όλοι μας στον ΟΗΕ, πως δίνοντας εκ νέου τον λόγο στους απλούς ανθρώπους, μπορούμε να επανασυνδεθούμε μαζί τους και να καταλήξουμε σε κάποιες κοινές προτεραιότητες που θα ενδυναμώσουν εκ νέου αυτή τη διεθνή προσπάθεια, για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα προκλήσεις που αφορούν την αυξανόμενη ανισότητα, την κλιματική αλλαγή, τις αρνητικές συνέπειες της νέας τεχνολογίας, για τις νέες δημογραφικές τάσεις. Χρειαζόμαστε αυτή τη νέα «δόση» ενέργειας και τον επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων μας, εφόσον θέλουμε να ενθαρρύνουμε και πάλι τη διεθνή συνεργασία και να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις που μας περιμένουν.

Ορθός Λόγος: Αναφερθήκατε σε παγκόσμιους ηγέτες νωρίτερα. Περιγράψτε για εμάς την μέχρι τώρα ανταπόκριση αυτών των ηγετών και των διάφορων κρατών, στην νέα αυτή πρωτοβουλία.

Χότσαϊλντ: Έχω συζητήσει αυτή την πρωτοβουλία με όλα τα κράτη-μέλη και υπάρχει ευρεία αποδοχή. Πιστεύω πως αναγνωρίζεται το γεγονός ότι η πολυμέρεια, ή η διεθνής συνεργασία, αν δεν βρίσκεται ήδη σε κρίση, τότε, τουλάχιστον, βρίσκεται σε φάση στασιμότητας εξαιτίας γεωπολιτικών συμφερόντων, κόπωσης, και άλλων στενών συμφερόντων. Οπότε υπάρχει η αναγνώριση για την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ευρέως διαλόγου για το πως θα πρέπει να οδεύσουμε στη συνέχεια. Από όλα τα κράτη-μέλη έχουμε ακούσει ενθαρρυντικά μηνύματα και έχουμε λάβει σημαντική στήριξη σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και από διάφορα ιδιωτικά ιδρύματα από χώρες όπως η Γερμανία, η ΗΠΑ, η Σουηδία και η Ελβετία. Οπότε, οι αντιδράσεις έως τώρα είναι θετικές. Ωστόσο, το πραγματικό τεστ θα ξεκινήσει όταν έχουμε λάβει τα αποτελέσματα αυτού του εγχειρήματος. Πόση σημασία θα δώσουν οι ηγέτες, όταν τους ενημερώσουμε για αυτά που έχουμε μάθει; Αυτό θα είναι το πραγματικό τεστ…

Ορθός Λόγος: Έχοντας αναφέρει διάφορες χώρες στην προηγούμενη απάντησή σας, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε αν γνωρίζετε για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που διοργανώνονται στην περιοχή μας, στην Ελλάδα και την Κύπρο, στα πλαίσια του UN75.

Χότσαϊλντ: Ανέφερα εκείνες τις χώρες καθώς υπάρχουν ιδιωτικά ιδρύματα από αυτές που έχουν προσφέρει (οικονομική) στήριξη. Ο συνολικός αριθμός χωρών που έχουν προσφέρει στήριξη είναι πολύ μεγαλύτερος. Χωρίς να έχω τα στοιχεία μπροστά μου, δεν μπορώ να θυμηθώ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την Κύπρο ή από την Ελλάδα, αλλά σίγουρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε προχωρήσει σε πολλές συζητήσεις και υπάρχει μεγάλη στήριξη. Βασιζόμαστε (στην δική μας πρωτοβουλία) στη διαδικασία διαβούλευσης της ΕΕ και από πλευράς τους έχουν προσφέρει στήριξη, όσον αφορά την ενίσχυση του εγχειρήματος μας. Θα λάβουμε μέρος σε ένα πολύ μεγάλο φεστιβάλ νέων που θα διοργανωθεί αυτή την άνοιξη στο Στρασβούργο, οπότε σίγουρα υπάρχει μεγάλος βαθμός συνεργασίας με την ΕΕ. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορώ να μιλήσω συγκεκριμένα για την συμμετοχή της Ελλάδας ή της Κύπρου, ωστόσο, ελπίζω πως υπάρχει ενίσχυση της πρωτοβουλίας μας και στις δύο χώρες.

Ορθός Λόγος: Όπως γνωρίζετε, μεγάλοι θεσμοί σε παγκόσμια βάση, όπως ο ΟΗΕ, αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια μία αυξανόμενη κρίση εμπιστοσύνης εκ μέρους του κοινού. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα, δημοσκοπήσεις δείχνουν μειωμένη εμπιστοσύνη του κοινού προς σημαντικούς κοινωνικούς, εθνικούς και υπερεθνικούς θεσμούς. Ο ΟΗΕ πως απαντάει σε αυτή τη κρίση εμπιστοσύνης και πως μπορεί μία πρωτοβουλία, όπως το UN75, να συμβάλλει στην επανάκτηση εμπιστοσύνης προς τον ΟΗΕ;

Χότσαϊλντ: Πιστεύω ότι η θέση του Γενικού Γραμματέα και ο στόχος της πρωτοβουλίας UN75 φανερώνουν την αναγνώριση αυτού του προβλήματος, καθώς στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε ακούγοντας τους κριτές μας και μαθαίνοντας από αυτούς. Βιώνουμε μία εποχή παγκόσμιας ανησυχίας και αβεβαιότητας και, συνεπώς, η θέση του Γενικού Γραμματέα είναι πως πρέπει να ακούσουμε αυτές τις ανησυχίες και να λάβουμε πολύ σοβαρά την κριτική και τις ανησυχίες που εκφράζονται από τόσους πολλούς, σε τόσα πολλά και διαφορετικά μέρη, και να δούμε πως μπορούμε να απαντήσουμε πάνω σε αυτά. Η πρωτοβουλία UN75 σχετίζεται, ακριβώς, με αυτό: να ακούμε, να προσδιοριστούμε ως ένας οργανισμός που ακούει. Και, όταν λάβουμε απαντήσεις μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, θα προσπαθήσουμε να δουλέψουμε από κοινού με την Γραμματεία και με τα κράτη-μέλη για να αναλάβουμε δράση, που θα βασίζεται σε αυτά που θα ακούσουμε. Αλλά, το πρώτο βήμα είναι να ακούσουμε, να εγκαταλείψουμε τις υπεραμυντικές αντιδράσεις, την πόλωση, και την τάση να περιφρονήσουμε ή να υπεραπλουστεύσουμε τα επιχειρήματα που είναι αντίθετα με τα δικά μας και, αντιθέτως, να τους ακούσουμε με πολλή προσοχή, συμπάθεια και κατανόηση και στη συνέχεια να χτίσουμε γέφυρες.

Ορθός Λόγος: Υπογραμμίσατε πόσο σημαντικό είναι να ακουστούν οι διάφορες φωνές και απόψεις όλων όσων θα λάβουν μέρος στην πρωτοβουλία UN75. Κοιτάζοντας προς το μέλλον, πως σκοπεύει ο ΟΗΕ, μαζί με τα διάφορα παρακλάδια του, να εφαρμόσει τις απαντήσεις που θα λάβει μέσω αυτής της πρωτοβουλίας για να ενισχύσει την θέση του στην παγκόσμια κοινωνία και, ενδεχομένως, να ξεκινήσει νέες μελλοντικές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει διάφορες προκλήσεις που ενδέχεται να βρει μπροστά της η ανθρωπότητα;

Χότσαϊλντ: Όπως ξέρετε, ο ΟΗΕ είναι ένας οργανισμός που αποτελείται από κράτη-μέλη. Οπότε το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να παρουσιάσουμε αυτά που ακούσαμε και μάθαμε, στα ίδια τα κράτη-μέλη. Επιχειρούμε μαζί με τους εταίρους μας να χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία που θα συλλέξουμε για να επηρεάσουμε προτεραιότητες και τη συνολική ατζέντα. Το ποσοστό επιτυχίας μας, ωστόσο, θα καθοριστεί από την αποφασιστικότητα και τις ίδιες τις αποφάσεις των κρατών-μελών. Όπως γνωρίζετε, η Γραμματεία δεν μπορεί, ούτε επιθυμεί να δώσει διαταγές στα κράτη-μέλη για το τι να κάνουν ή τι να σκέφτονται. Αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε είναι να θέσουμε υπόψη τους τα στοιχεία που θα συλλέξουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε για να διαμορφώσουμε τη μελλοντική ατζέντα του ΟΗΕ. Αυτό απαιτεί μία συγκροτημένη προσπάθεια, του Γενικού Γραμματέα, των κρατών-μελών, των θεσμών της κοινωνίας των πολιτών. Αλλά, υπάρχουν παραδείγματα, όπως οι στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης, η Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα. Αυτά είναι παραδείγματα που διάφορες ομάδες κατάφεραν από κοινού να λάβουν γενναίες αποφάσεις οι οποίες επηρεάζουν την παγκόσμια ατζέντα. Παρομοίως, ευελπιστούμε πως αυτή η διαδικασία θα ενθαρρύνει αυτές τις ατζέντες και θα καθορίσει τον ευρύτερο ορίζοντα των προτεραιοτήτων μας για την επόμενη 25ετία.

Ορθός Λόγος: Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια εκ μέρους του ΟΗΕ για επέκταση της χρήσης του πληθοπορισμού ιδεών από απλούς πολίτες σε παγκόσμια βάση, σε μελλοντικές πρωτοβουλίες του ΟΗΕ; Με άλλα λόγια, ήρθε για να μείνει ο πληθοπορισμός;

Χότσαϊλντ: Νομίζω πως η χρήση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών για να λαμβάνουμε απαντήσεις σε πραγματικό χρόνο και για την περαιτέρω λογοδοσία του οργανισμού προς το ευρύ κοινό είναι κάτι που θα βλέπουμε όλο και περισσότερο. Ήδη, διάφοροι κλάδοι οργανισμού χρησιμοποιούν δημοσκοπικά εργαλεία για να λαμβάνουν απαντήσεις για θέματα πολύ πιο συγκεκριμένα από αυτό που κάνουμε εμείς (με το UN75). Το έχω δει σε ειρηνευτικές αποστολές, για παράδειγμα. Ήμουν αρχηγός της αποστολής του ΟΗΕ στην Κολομβία για τρία χρόνια και ήταν μία από τις πρώτες ειρηνευτικές αποστολές, που ο ΟΗΕ στήριξε προσπάθειες μεσολαβητών για τον πληθοπορισμό ιδεών και την διαδικασία επίτευξης ειρήνης. Το κάνουμε αυτό τώρα και στη Υεμένη για να γίνει η ειρηνευτική διαδικασία πιο περιεκτική. Νομίζω πως σε μία πιο στοχευμένη κλίμακα γίνονται πολλές προσπάθειες για να ενσωματωθεί (ο πληθοπορισμός), σε ψηφιακά μέσα και να φέρουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και δράσης του ΟΗΕ. Πιστεύω πως θα δούμε αύξηση της συμμετοχής και αυτή είναι μία πολύ ευχάριστη εξέλιξη.

Ορθός Λόγος: Ίσως να μην είναι τόσο αντικειμενικό το επόμενο ερώτημά μας, καθόσον είμαστε ένα μέσο που δραστηριοποιείται στον χώρο της εποικοδομητικής δημοσιογραφίας, αλλά με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι αυτός ο ανερχόμενος κλάδος δημοσιογραφίας μπορεί να συμβάλλει στο να ξεπεραστεί η προαναφερόμενη κρίση εμπιστοσύνης, που πλήττει τους μεγάλους κοινωνικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου των μέσων ενημέρωσης και να συμβάλλει στην επίλυση σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα;

Χότσαϊλντ: Πιστεύω πως υπάρχει τεράστιος ρόλος για ένα είδος δημοσιογραφίας που βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία, που αποφεύγει τον εντυπωσιασμό, προσφέροντας σε προβλήματα και απαντήσεις στις προκλήσεις. Πιστεύω πως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σημερινής ενημέρωσης είναι η πόλωση. Ναι μεν οι διαφορετικές απόψεις και γνώμες κινούν το κόσμο, για πολλά και διάφορα θέματα, ωστόσο όταν αυτές οι διαφορές μετατρέπονται σε διαλυτική πόλωση, με  στιγματισμό προσώπων, τότε έχουμε αρνητικά αποτελέσματα και δημιουργείται μία κατάσταση που μπορεί να είναι επικίνδυνη… Εδώ πιστεύω πως μία πραγματική και υπεύθυνη «δημόσια» δημοσιογραφία, με υπεύθυνες φωνές που τρέφουν τον πλουραλισμό, αλλά βάσει πραγματικών στοιχείων, μπορεί να παίξει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Νομίζω πως έχουμε καταλάβει πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλές φορές ενδυναμώνουν φωνές που δεν ανταποκρίνονται απαραιτήτως στο ευρύ κοινό, αλλά που είναι οι πιο ακραίες. Άρα, πιστεύω πως η αναζήτηση νέων μέσων που θα διατηρούν αυτή την ισορροπία είναι εξαιρετικά σημαντική!

Ορθός Λόγος: Κλείνοντας, αναφέρατε νωρίτερα τους στόχους του ΟΗΕ για την επόμενη 25ετία, μέχρι την 100η επέτειό του. Με την έλευση της νέας δεκαετίας, επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω που θα θέλατε να δείτε τον ΟΗΕ να βρίσκεται στο τέλος της και που θα θέλατε να δείτε την ανθρωπότητα, συνολικά;

Χότσαϊλντ: Καταρχήν, θα ήθελα να πιστεύω πως βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη των στόχων της Ατζέντας 2030, αν δεν βρισκόμαστε, ήδη, σε θέση να την εφαρμόσουμε. Συνιστούν τους ιδανικούς στόχους που έχει θέσει η ανθρωπότητα για τον εαυτό της και προς τους οποίους προσπαθεί να συμβάλλει η Γραμματεία και ολόκληρο το οικοσύστημα του ΟΗΕ. Νομίζω πως ένα κομμάτι αυτής της επίτευξης αφορά την αποτελεσματικότερη διαχείριση κάποιων προκλήσεων που έχουν εμφανιστεί, μετά την σύνταξη της Ατζέντας 2030. Όπως ξέρετε, οι νέες τεχνολογίες και ιδίως οι ψηφιακές τεχνολογίες, οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για παράδειγμα, μας δίνουν πολλές ελπίδες για την ταχύτερη επίτευξη κάποιων στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως η πρόσβαση στην Υγεία και την Παιδεία. Ωστόσο, η κατάχρηση αυτών των τεχνολογιών και κάποιες από τις ανεπιθύμητές παρενέργειες τους, αν δεν περιοριστούν, μπορούν να υπονομεύσουν ορισμένους από αυτούς τους στόχους. Για παράδειγμα, μπορούν να υπονομευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα ή η ειρήνη και η ασφάλεια, όπως έχουμε δει σε πολλές περιοχές του κόσμου. Οπότε, ελπίζω πως θα διαχειριστούμε καλύτερα αυτές τις νέες τεχνολογίες και θα μάθουμε πως να μεγιστοποιήσουμε τις θετικές δυνατότητες αυτών των τεχνολογιών, περιορίζοντας τις ανεπιθύμητες παρενέργειες τους και την κατάχρησή τους σε σχέση με σήμερα. Και, μάλιστα, υπάρχουν οι άλλες μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας. Η μεγαλύτερη, που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ατζέντας Βιώσιμης Ανάπτυξης, είναι μάλλον η κλιματική αλλαγή, όπου υπάρχουν ξεκάθαροι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, εφόσον θέλουμε να έχουμε ένα βιώσιμο κλίμα. Η άλλη πρόκληση που όλο και περισσότερο γιγαντώνεται, πάλι μέσα στους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, αλλά με μικρότερη πρόοδο σε σχέση με άλλους τομείς, είναι η ανισότητα. Στα δύο τρίτα των χωρών, η ανισότητα αυξάνεται, ακόμα και αν σημειώνουμε πρόοδο στην μείωση της φτώχειας. Αυτός είναι άλλος ένας τομέας που πρέπει να ελέγξουμε καλύτερα. Και άλλος ένας τομέας όπου ο Γενικός Γραμματέας πρόσφατα, στη Γενεύη, παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπου ύστερα από πολλά χρόνια συνεχούς προόδου -άνισης κατά περίπτωση-, στις περισσότερες περιοχές του κόσμου, βλέπουμε, πλέον, πολλές αντιδράσεις και κάποιες τάσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτός είναι άλλος ένας τομέας στον οποίο πρέπει να βρούμε το βηματισμό μας.

Ευελπιστώ πως όλοι οι αναγνώστες σας θα πάρουν μέρος στην πρωτοβουλία UN75, και ο ευκολότερος τρόπος να το κάνουν είναι να συμπληρώσουν το μονόλεπτο ερωτηματολόγιο μας.

Εγγραφείτε και μιλήστε!

Με την εγγραφή σας μπορείτε να συμμετάσχετε στην κουβέντα για το άρθρο, να μιλήσετε στους συντάκτες μας και να συμβάλλετε εποικοδομητικά στα άρθρα μας.

Μπορείτε να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου πατώντας εδώ, αλλά...

... είναι μόνο χάρη των μελών/συνδρομητών που μας στηρίζουν που μπορούμε να έχουμε άρθρα.

Εάν μια εποικοδομητική δημοσιογραφία, που δεν εξαρτάται από διαφημίσεις, είναι κάτι που θέλετε να υποστηρίξετε γίνετε μέλος σήμερα.

Περιεχόμενα Τεύχους

Τεύχος 11

Μάρτιος 2020

Μετάβαση στο περιεχόμενο