author-image-207 Maia Jachimowicz & Zachary Markovits *
Χωρίς κατηγορία

Χωρίς κατηγορία

Σε δημοτικές αίθουσες σε όλη την Αμερική, οι δήμαρχοι και το προσωπικό τους προσπαθούν να βρουν δημιουργικές λύσεις για να αντιμετωπίσουν την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Το έχουμε ξαναδεί το έργο, όταν στα τέλη του 2008, ένας από εμάς τους δύο βοήθησε τον Δήμαρχο της Φιλαδέλφειας Μάικλ Ντουτέρ να φτιάξει τον προϋπολογισμό του την στιγμή που ξεκινούσε η μεγάλη ύφεση. Οι ηγέτες των πόλεων εξέφρασαν αποφασιστικότητα ενόψει μιας οικονομικής κατάρρευσης που σύντομα θα κόστιζε σε εκατομμύρια ανθρώπους τις δουλειές και τα σπίτια τους. Αλλά πίσω από τις κλειστές πόρτες, αγωνιζόμασταν να καθορίσουμε την καλύτερη προσέγγιση για να βοηθήσουμε τους κατοίκους να αντιμετωπίσουν την οικονομική ύφεση. Ξεκινήσαμε φρενήρεις συνδέσεις με οικονομολόγους, εμπειρογνώμονες και τους συναδέλφους μας σε άλλες πόλεις, για να βρούμε οτιδήποτε, έστω και ελάχιστα αποτελεσματικό.

Και, τώρα, στην τρέχουσα κρίση. Οι πόλεις συγκεντρώνουν γρήγορα αντιδράσεις και ιδέες για την καταπολέμηση της πανδημίας από εμπειρογνώμονες, ηγέτες της κοινότητας και άλλες τοπικές κυβερνήσεις σε όλη τη χώρα. Αυτή η ανταλλαγή και διασταύρωση των ιδεών πολιτικής μέσω Twitter, Slack, κειμένων και εικονικών συναντήσεων πραγματοποιείται με μια άνευ προηγουμένου ταχύτητα και εμβέλεια. Τοπικές διοικήσεις αναπτύσσουν, τώρα, νέες, τολμηρές και ενίοτε μη δοκιμασμένες στρατηγικές μέσα σε λίγες ώρες, αντί για εβδομάδες ή μήνες, που είχαν προηγουμένως. Καθώς οι ηγέτες εφαρμόζουν επιθετικά μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, είναι επιβεβλημένη η γρήγορη συλλογή δεδομένων σχετικά με το τι λειτουργεί και η κοινοποίηση των αποτελεσμάτων στους αρμοδίους των άλλων πόλεων.

Είναι σαφές, από τις ηγεσίες των πόλεων, που έχουμε μιλήσει αυτές τις ημέρες, ότι αδημονούν για τεκμηριωμένες λύσεις και είναι πρόθυμοι να υιοθετήσουν αυτήν την προσέγγιση δοκιμής-μάθησης-προσαρμογής. Παρακάτω υπάρχουν μερικά από τα νέα εγχειρίδια οικονομίας, στέγασης, εκπαίδευσης και ποινικής δικαιοσύνης, τα οποία οι τοπικές κυβερνήσεις χτίζουν για να βοηθήσουν τους πιο ευάλωτους κατοίκους τους καθώς ξετυλίγεται η κρίση.

Άρση των διακοπών στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και διαγραφή των τόκων και τελών επανασύνδεσης
Πολλές πόλεις, όπως το Austin,  η Μινεάπολη, η Φιλαδέλφεια και η Τούλσα, καθώς και πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϋ, το Κοννέτικατ και το Οχάιο, διέταξαν τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας να σταματήσουν τις διακοπές των υπηρεσιών τους λόγω ληξιπρόθεσμων λογαριασμών. Ορισμένες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όπως η Εταιρία Ύδρευσης του Κεντρικό Αρκάνσας και του Σινσινάτι, έχουν αρχίσει να αποκαθιστούν την εξυπηρέτηση αυτών των πελατών στους οποίους είχαν προηγουμένως επιβάλλει διακοπή. Δεδομένου ότι το 40% των ενηλίκων δεν μπορεί εύκολα να καλύψει μια απροσδόκητη δαπάνη των $400, προσφέροντάς τους αυτή την άμεση ανακούφιση, θα εξασφαλισθεί ότι οι κάτοικοι θα έχουν τις βασικές παροχές καθαρού νερού, θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας.

Μορατόριουμ για εξώσεις και πλειστηριασμούς
Τη στιγμή που πολλοί χαμηλόμισθοι χάνουν τη δουλειά τους ή αντιμετωπίζουν δραστικά μειωμένα εισοδήματα, καθώς οι εργοδότες μειώνουν τις ώρες εργασίας τους, πόλεις όπως η Βαλτιμόρη, το Σιάτλ, το Λος Άντζελες, η Ατλάντα και το Ντιτρόιτ, καθώς και πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, το Νιου Χάμσαϊρ και η Βόρεια Καρολίνα, αλλά και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης έχουν θέσει μορατόριουμ στις εξώσεις και στις κατασχέσεις. Άλλες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Φιλαδέλφειας, εξετάζουν μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς.

Μείωση του πληθυσμού των φυλακισμένων γρήγορα και με ασφάλεια
Οι φυλακές είναι από καιρό ευάλωτες σε ιογενείς εκρήξεις λόγω των συνωστισμού τους και της ανεπαρκούς υγειονομικής περίθαλψης. Οι πόλεις και οι κομητείες, συμπεριλαμβανομένου του Σαν Φρανσίσκο, του Σιάτλ, της Φιλαδέλφειας, του Λος Άντζελες και της κομητείας Cuyahoga του Οχάιο, προσπαθούν να μειώσουν τον πληθυσμό τους, μεταξύ άλλων με την απελευθέρωση ατόμων που περιμένουν την δίκη τους επιβάλλοντας εγγύηση σε μετρητά, την επίσπευση δίκης για σοβαρές βιαιοπραγίες και την απελευθέρωση εκείνων που έχουν υπηρετήσει, σχεδόν, το σύνολο της ποινής τους.

Διεύρυνση υπηρεσιών για τους άστεγους
Οι άστεγοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στον Covid-19. Ο Δήμος του Σαν Φρανσίσκο δημιούργησε ένα κεφάλαιο ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αποσκοπεί στη μείωση του κινδύνου έκθεσης για τους άστεγους, περιθωριοποιημένους ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενες παθήσεις. Κάποια από αυτά τα χρήματα έχουν χρησιμοποιηθεί για την παροχή τροχόσπιτων σε αστέγους ή για άτομα που δεν έχουν άλλο τρόπο να μπουν σε καραντίνα με ασφάλεια. Εν τω μεταξύ, το Πόρτλαντ, το Όρεγκον έχει επεκτείνει τον αριθμό των φορητών τουαλετών και των σταθμών πλυσίματος των χεριών και κράτησε καταφύγια συνήθως κλειστά τον Μάρτιο ανοιχτά.

Παροχή δωρεάν γευμάτων σε παιδιά
Περίπου 30 εκατομμύρια παιδιά λαμβάνουν γεύματα καθημερινά μέσω του σχετικού εθνικού προγράμματος – όχι μόνο μεσημεριανό, αλλά και για μερικούς, πρωινό και δείπνο. Τα παιδιά αυτά κινδυνεύουν να πεινάσουν αν τα σχολεία τους παραμείνουν κλειστά για εβδομάδες και ενδεχομένως μήνες. Σε πολλές πόλεις προσφέρονται δωρεάν παραδόσεις γευμάτων, για όλα τα παιδιά, σε χώρους στάθμευσης των σχολείων τηρώντας τους κανόνες κοινωνικής απόστασης. Στις αγροτικές περιοχές πειραματίζονται, επίσης, με την παροχή δωρεάν γευμάτων κατά μήκος των διαδρομών που ακολουθούν τα σχολικά λεωφορεία.

Η πανδημία ανέδειξε τις βαθιές ανισότητες της χώρας, που τροφοδοτούνται από διαρθρωτικό ρατσισμό, οι οποίες – χωρίς τις συντονισμένες προσπάθειες των πολιτικών σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης – θα επιδεινωθούν, σαφώς, από αυτή την κρίση.
Οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να αναρωτηθούν: Πώς οι αποφάσεις που λαμβάνουν σήμερα θα επηρεάσουν όσους υπέφεραν πολύ πριν εμφανιστεί αυτός ο ιός; Τι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούμε να κάνουμε, τώρα, που θα βελτιώσουν τις ζωές των πιο ευάλωτων κατοίκων μας όταν αυτό, τελικά, περάσει;

* Η Maia Jachimowicz είναι αντιπρόεδρος της οργάνωσης «Results for America», ενώ στο παρελθόν υπηρέτησε ως Διευθύντρια Πολιτικής Στρατηγικής στο επιτελείο του Δημάρχου της Φιλαδέλφιας. Ο Zachary Markovits είναι Διευθυντής Αστικής Προόδου της οργάνωσης  «What Works Cities». Μαζί ηγούνται ενός εθνικού κινήματος για την επιτάχυνση της οικονομικής ευελιξίας στις πόλεις.

** Μετάφραση και αναδημοσίευση από το Route Fifty

– Για τη μετάφραση: Έλενα Μαστρομάουρο.

Εγγραφείτε και μιλήστε!

Με την εγγραφή σας μπορείτε να συμμετάσχετε στην κουβέντα για το άρθρο, να μιλήσετε στους συντάκτες μας και να συμβάλλετε εποικοδομητικά στα άρθρα μας.

Μπορείτε να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου πατώντας εδώ, αλλά...

... είναι μόνο χάρη των μελών/συνδρομητών που μας στηρίζουν που μπορούμε να έχουμε άρθρα.

Εάν μια εποικοδομητική δημοσιογραφία, που δεν εξαρτάται από διαφημίσεις, είναι κάτι που θέλετε να υποστηρίξετε γίνετε μέλος σήμερα.

Περιεχόμενα Τεύχους

Τεύχος 11

Μάρτιος 2020

Μετάβαση στο περιεχόμενο