author-image-26 Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος

Δ/ντης έκδοσης

4 χρόνια

4 χρόνια


Αγαπητέ Αναγνώστη,
Φτάσαμε σήμερα αισίως στη κυκλοφορία του 4ου Τεύχους του οράματος της Εποικοδομητικής Δημοσιογραφίας στην Ελλάδα…

Και βρισκόμαστε, σήμερα, στην αρχή μιας νέας κατάστασης για τη χώρα. Μιας νέας κυβέρνησης -εκ των λόγων της πολλά υποσχόμενης- που, ασχέτως αν μας αρέσει περισσότερο, λιγότερο ή και καθόλου, σκεπτόμενοι εθνικά και όχι κομματικά, ψύχραιμα και λογικά ο καθένας και η καθεμιά, θα πρέπει να ευχόμαστε καλή επιτυχία προς όφελος της Πατρίδας μας.

Η διάψευση των προσδοκιών της προηγούμενης κυβέρνησης δημιούργησε ασφαλώς απογοήτευση, σε σημαντικά τμήματα του πληθυσμού, αλλά πάντα υπάρχει χώρος για  επανεκκίνηση του δημοσίου διαλόγου σε πιο ορθολογική βάση. Ίσως και να έχουμε περάσει -εκ των πραγμάτων- σε μια νέα φάση ωριμότητας, ώστε να δούμε με διαφορετική οπτική συνολικά την κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε στα χρόνια της κρίσης. Αυτή ακριβώς η εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει σημαντική παρακαταθήκη της, κατά τα άλλα πολύ αρνητικής, δεκαετίας 2009-19.

Και, ενώ, άλλες χώρες ολισθαίνουν στον λαϊκισμό, είτε από τη μια μεριά είτε από την άλλη, η Ελλάδα δείχνει να πέρασε τις Συμπληγάδες, αφήνοντας πίσω τον επικίνδυνο παραλογισμό, πλέοντας σε πιο ήρεμα νερά προς την κοινή λογική. Μπορεί, μάλιστα, να δώσει ένα μάθημα προς όλο τον Κόσμο: Ότι τα λαϊκίστικα πειράματα μπορεί, εν τέλει, να μας «συνετίσουν», ενισχύοντας την πεποίθηση πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα, για αυτό, και δεν πρέπει να ξεφεύγουμε από την πραγματικότητα και να εθελοτυφλούμε …

Όπως έλεγε ο θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ιονέσκο «Οι ιδεολογίες μας χωρίζουν. Τα όνειρα και οι αγωνίες μας ενώνουν…». Ναι, αυτό είναι το ζητούμενο για την χώρα μας!
Μετά από μια δεκαετία αγανάκτησης, θυμού και διχασμού, έχει έρθει πλέον η ώρα να αφήσουμε πίσω ότι μας χώριζε -ιδέες, λόγους και τους φορείς κάθε είδους διχασμού-, και, ενωμένοι, υπό των κοινών ονείρων και αγωνιών μας, να οραματιστούμε το μέλλον μας, το μέλλον της Ελλάδας μας και τη θέση της στον σύγχρονο κόσμο.

Περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε συνεργασία, ελπίδα και μια πιο «καθαρή-ρεαλιστική» εικόνα της πραγματικότητας. Η κοινωνία μας, όπως πολύ ωραία το τοποθέτησε, τελευταία, ο καθ. Γ. Μπαμπινιώτης, έχει την ανάγκη των τριών Σ: Σύνεση – Συνοχή -Συναίνεση!

Πιστεύουμε, δε, ότι αυτό είναι και το όνειρο, ο διακαής πόθος, της «σιωπηλής πλειοψηφίας» της κοινωνίας μας, κρίνοντας και από την απήχηση που είχε σε σας  προηγούμενο μήνυμα της έκδοσής μας τιτλοφορούμενο «Προκλήσεις Συναίνεσης».

Βεβαίως, τα όνειρα εκπληρώνονται μόνο όταν κάποιοι ενεργούν με στόχο την πραγματοποίησή τους. Η αλλαγή δεν έρχεται απλά ελπίζοντας και αναμένοντας από …κάποιους άλλους ή κάποια άλλη στιγμή. Εμείς είμαστε εκείνοι τους οποίους αναμένουμε. Εμείς είμαστε η αλλαγή που αναζητούμε.

Κανένα όνειρο δεν γίνεται πραγματικότητα με τρόπο μαγικό. Χρειάζεται ιδρώτας, θέληση και σκληρή δουλειά.  Όραμα & Σχεδιασμός για το που θέλουμε την Ελλάδα του αύριο… Εκκινώντας αρχικά από τη δημιουργία ενός «προπλάσματος», εκεί που το μυαλό συναντιέται με την καρδιά, στο οραματικό πεδίο. Για να επιτύχει, ακόμα και το καλύτερο σχέδιο χρειάζεται από πίσω να υπάρχει έμπνευση, μακρόπνοο όραμα που ωθεί… Και αυτό σαν άνθρωποι, σαν κοινωνία, οφείλουμε να αναζητήσουμε!

Αν μπορέσουμε να το ονειρευτούμε, θα μπορέσουμε και να το κάνουμε!  Εξ ου και η «ονειροπαγίδα» που επιλέξαμε σαν οπτικοποιημένο μήνυμα στο εξώφυλλο, με την υπενθύμιση, φυσικά, της υπέροχης ρήσης του Γκαίτε: « Ό,τι θες μπορείς να το πραγματοποιήσεις, αν το ονειρευτείς με πάθος, αν αγωνιστείς για αυτό με πάθος, αν το δημιουργήσεις με δύναμη !»

Δημιουργήσαμε λοιπόν αυτό το τεύχος τοποθετώντας πολλά –παρουσιάσεις, έρευνες, αναλύσεις, απόψεις– και σας αφήνουμε με τη σειρά σας να προβληματιστείτε, να ονειρευτείτε, να θελήσετε, να αποφασίσετε, να απαιτήσετε…

Θα είμαστε πίσω το Σεπτέμβριο, απολαύστε το καλοκαίρι σας!

Εγγραφείτε και μιλήστε!

Με την εγγραφή σας μπορείτε να συμμετάσχετε στην κουβέντα για το άρθρο, να μιλήσετε στους συντάκτες μας και να συμβάλλετε εποικοδομητικά στα άρθρα μας.

Μπορείτε να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου πατώντας εδώ, αλλά...

... είναι μόνο χάρη των μελών/συνδρομητών που μας στηρίζουν που μπορούμε να έχουμε άρθρα.

Εάν μια εποικοδομητική δημοσιογραφία, που δεν εξαρτάται από διαφημίσεις, είναι κάτι που θέλετε να υποστηρίξετε γίνετε μέλος σήμερα.

Περιεχόμενα Τεύχους

Τεύχος 4

Ιούλ. - Αύγ. 2019

Μετάβαση στο περιεχόμενο