author-image-116 Ομάδα του Ορθού Λόγου
Χωρίς κατηγορία

Χωρίς κατηγορία

Πέρα από τον επιχειρηματικό κόσμο -που, πάντα προσφέρει, αλλά, πρώτη φορά, ίσως και αυτοί, τόσο μαζικά και τόσο άμεσα- «παιδιά» από 9 έως 99 ετών ανά τον κόσμο κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μαζέψουν χρήματα ή υγειονομικό υλικό να προσφέρουν στις τοπικές τους υγειονομικές δομές και αυτό δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο…

Μιλώντας στη Βουλή, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, έκανε λόγο για «μεγάλους ευεργέτες» και χαρακτήρισε τις δωρεές, που, αισίως, έφθασαν στα 86 εκατ. ευρώ, σημαντικό πυλώνα στήριξης του ΕΣΥ. Συνολικά, μέχρι στιγμής έχουν συνεισφέρει 496 φορείς και οργανισμοί και αποδοχή δωρεάς έγινε για τους 253, ενώ για τους υπόλοιπους 243 είναι σε εξέλιξη η διαδικασία.

Συλλέξαμε και δημιουργήσαμε ένα «απάνθισμα δωρεών», που παραθέτουμε παρακάτω, από τον επιχειρηματικό -και όχι μόνο- κόσμο στην Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο, αλλά, αν ανατρέξει κανείς στον τοπικό Τύπο της κάθε περιοχής θα διαπιστώσει, ότι παντού καθημερινά, απλοί πολίτες και τοπικές επιχειρήσεις προσφέρουν καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης…

Έλληνες δωρητές

-Το ίδρυμα Ωνάση δώρισε 13,5 εκατ. μάσκες, συνολικού κόστους 7,75 εκατομμυρίων ευρώ στο Υπουργείο Υγείας.

-Η οικογένεια Γεωργίου Προκοπίου διέθεσε 1,2 εκατ. Ευρώ για αγορά ιατρικού εξοπλισμού.

-Ο Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος μέσω της Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ δώρισε 1.000.000 Ευρώ για την κάλυψη δαπανών εξοπλισμού των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

-Η οικογένεια Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου προσέφερε 1.000.000 ευρώ για την άμεση προμήθεια πρόσθετου νοσοκομειακού εξοπλισμού σε νοσοκομεία και δημόσιες δομές υγείας. Η χρηματική δωρεά έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και διατέθηκε στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας ΑΕ (ΙΦΕΤ ΑΕ) για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού.

-Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση δώρισε στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο» monitors παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών, αναπνευστήρα, τροχήλατους καρδιογράφους, υπερηχοτομογράφο και φορεία. Επίσης, δώρισε στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», 2 αναπνευστήρες θετικής πίεσης, 2 μόνιτορ συνεχούς παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών, 2 ηλεκτρικές θεραπευτικές κλίνες και 1 φορητό μηχάνημα υπερήχων.

-Το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» κάνει δωρεά για ενίσχυση του εξοπλισμού Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

-Η «Παπαστράτος» δώρισε 19 αναπνευστήρες στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» και παρέδωσε στο Υπουργείο Υγείας άλλους 31, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό της δωρεάς σε 50 καινούριους αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

-O Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και οι επιχειρήσεις-μέλη του, συμμετέχουν στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού (SARS-CoV-2) και των αυξημένων αναγκών, προσφέροντας στο Υπουργείο Υγείας νοσοκομειακό εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό, δωρεές ύψους άνω των 2 εκ. ευρώ.

-Ο όμιλος Επιχειρήσεων Μυτιληναίος δώρισε 65 ειδικούς αναπνευστήρες στο Υπουργείο Υγείας.

-H Motor Oil Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε δώρισε στο Υπ. Υγείας 50 αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας.

-Η ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ προσέφερε 10 κλίνες ΜΕΘ και 10 μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών παραμέτρων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», στη Θεσσαλονίκη.

-Ο ΟΤΕ δώρισε 25 αναπνευστήρες στο Υπουργείο Υγείας και κινεί τις διαδικασίες για επιπλέον υλικό, με την συνολική προσφορά να φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ.

-Το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ ενέκρινε δωρεά ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ στο ΕΣΥ, για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού.

-Η Volvo Car Hellas παραχώρησε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό 5 αυτοκίνητα από το στόλο των test drive οχημάτων της, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί. Τα αυτοκίνητα θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές. Η προσφορά συμπεριλαμβάνει και το κόστος του καυσίμου για τις μετακινήσεις αυτές.

-Ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης δώρισε 80.000 ευρώ στο Γενικό Νοσοκομείο Θράκης.

-Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών παρέχει δωρεάν μία νοσηλευτική ομάδα στο Υπουργείο Υγείας.

-O Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος δώρισε ιατρικό εξοπλισμός αξίας 500.000 ευρώ.

-Ο Όμιλος Ηρακλής δώρισε Isobox ειδικής κατασκευής στο Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Κύμης.

-Η Μέγα Προϊόντα Ατομικής Υγιεινής δώρισε 20 νοσοκομειακές κλίνες, σχεδιασμένες, με ειδικές προδιαγραφές για ΜΕΘ, προς το Υπουργείο Υγείας.

-Η Smirdex S.A. Coated Abrasives Industry δώρισε στο νοσοκομείο Ξάνθης 6 κρεβάτια εντατικής θεραπείας.

-Η ΟΛΠ δώρισε υγειονομικό υλικό στο Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο.

-Η Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) δώρισε 5.000 μάσκες στα νοσοκομεία της χώρας.

-H Σ. Μεντεκίδης Α.Ε. και το φυσικό μεταλλικό νερό ΣΕΛΙ δώρισε δύο ειδικά μηχανήματα αναρρόφησης στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

-Η εταιρεία εκτυπώσεων Antopack δώρισε 10 οξύμετρα δακτυλίου και 1 φορητό ηλεκτροκαρδιογράφο στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο.

-Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) δώρισε 200 ιατρικές μάσκες Οξυγόνου χωρίς PVC με ειδικά φίλτρα για την αποφυγή διασποράς λοίμωξης του κορονοϊού (COVID 19) και 2 ηλεκτροκαρδιογράφους GE Mac 2000 Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία».

-Ο ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) έκανε δωρεά 7 συσκευών αναπνευστήρων ΜΕΘ για ενήλικες, παιδιά και νεογνά, αξίας 140.000 ευρώ.

-Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών δώρισε 10 αναπνευστήρες ΜΕΘ για ενήλικες, παιδιά και νεογνά αξίας 200.000 ευρώ.

-Η ΛΑΜΨΑ προσφέρει δωρεά ύψους 150.000 ευρώ σε ιατρικό εξοπλισμό.

-Η Laskaridis Shipping κάνει δωρεά ύψους 150.000 ευρώ μέσω της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

-Ο Όμιλος Electra Hotels & Resorts κάνει δωρεά 5 αναπνευστήρων ΜΕΘ για ενήλικες, παιδιά και νεογνά αξίας 100.000 ευρώ.

-Η εταιρεία Goldair, πραγματοποίησε δωρεά οκτώ νοσοκομειακών κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας προς το Υπουργείο Υγείας. Επιπλέον, η Goldair, για την ενίσχυση των Σωμάτων Ασφαλείας, τα οποία είναι επιφορτισμένα τόσο με την τήρηση των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση του COVID-19, όσο και με την φύλαξη και την επιτήρηση των εθνικών και ευρωπαϊκών μας συνόρων στον Έβρο και στο Ανατολικό Αιγαίο, προχώρησε στη δωρεά τριών (3) σύγχρονων και πλήρως εξοπλισμένων αυτοκινήτων τύπου SUV προς την Ελληνική Αστυνομία.

-Η Avis σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), διαθέτει 250 οχήματα με σκοπό να συμβάλλει ουσιαστικά στη λειτουργία των Κινητών Ομάδων Υγείας, οι οποίες λειτουργούν σε 24ωρη βάση διενεργώντας κατ’ οίκον επισκέψεις, με σκοπό να παρέχουν νοσηλεία και να λαμβάνουν δείγματα από πιθανά κρούσματα.

-Η Golf Residences A.E., με διακριτικό τίτλο PHĀEA RESORTS κάνει δωρεά 3 συσκευών αναπνευστήρων ΜΕΘ για ενήλικες, παιδιά και νεογνά, αξίας 60.000 ευρώ, για Νοσοκομείο της Κρήτης που θα υποδειχθεί από τις αρμόδιες αρχές.

-Η Atrium Hotels A.E. κάνει δωρεά 30.000 ευρώ για προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού.

-Η Automotivo Α.Ε.Β.Ε., μέλος του Δικτύου Εξουσιοδοτημένων Διανομέων και Επισκευαστών Renault & Dacia, κάνοντας πράξη τη φιλοσοφία της Renault «Passion for Life», δώρησε 500 ιατρικές μάσκες στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

-Ο Όμιλος Ιωάννου (Intercontinental, Yes Hotels), μέσω του ΣΕΤΕ κάνει δωρεά ύψους 100.000 ευρώ, για την κάλυψη αναγκών που θα οριστούν από την Πολιτεία.

-Ο όμιλος της HELLENIC HEALTHCARE GROUP μέσω των νοσοκομείων του ΥΓΕΙΑ και ΜΗΤΕΡΑ δώρισε 80 ηλεκτροκίνητες νοσοκομειακές κλίνες στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αρεταίειο και Αιγινήτειο.

-Η καπνοβιομηχανία «Καρέλια» δώρισε στο υπουργείο Υγείας 50 υπερσύγχρονους, πλήρως εξοπλισμένους σταθμούς Μονάδων Eντατικής Θεραπείας για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

-Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ προχώρησαν σε δωρεές ιατρικών μηχανημάτων και υλικών στα νοσοκομεία Αττικόν, Ευαγγελισμός καθώς και στα νοσοκομεία Ιωαννίνων, Σερρών και «Μποδοσάκειο» Πτολεμαΐδας.

-Η Groupama Ασφαλιστική, δώρισε μέρος του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού προς υποστήριξη της νέας Κλινικής Λοιμώξεως από τον κορονοϊό του νοσοκομείου «Η Σωτηρία».

-Η ΑΔΕΔΥ κατέθεσε το συμβολικό ποσό των 2.500 ευρώ για την αγορά υγειονομικού υλικού στο λογαριασμό του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς.

-H ναυτιλιακή εταιρεία Times Navigation, ιδιοκτησίας Γιάννη Καραγεώργη, προέβη σε δωρεά ιατρικού εξοπλισμού σε τρία νοσοκομεία της χώρας. Συγκεκριμένα, 10 σύγχρονους αναπνευστήρες για εξοπλισμό Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, 12.000 μάσκες προσώπου τύπου ΝΚ95, 3.000 στολές προστασίας, ποσότητα φαρμάκου AVIGAN ιαπωνικής προέλευσης και 1 Ιατρικό μόνιτορ General Meditech, G3 στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, «ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ» Νοσοκομείο Βόλου.

-Η εταιρεία Kleemann δώρισε 21 σύγχρονες ηλεκτρικές κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία της χώρας. Οι νέες κλίνες θα τοποθετηθούν στις ΜΕΘ των δεκατριών βασικών και αναπληρωματικών νοσοκομείων αναφοράς, καθώς και σε νοσοκομεία των νομών Θεσσαλονίκης και Κιλκίς.

-Ο ασφαλιστικός όμιλος Eurolife ERB, σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό σωματείο ΔΕΣΜΟΣ και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προχώρησε σε δωρεά ειδών σε Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας σε όλη την Ελλάδα για την προστασία τους απέναντι στον κορονοϊό.

-Η εταιρεία Όλυμπος, Ελληνικά Γαλακτοκομεία AE αναλαμβάνει, όπως ανακοίνωσε , να ενισχύσει την δυναμικότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε ποσοστό 60% στα νοσοκομεία των πόλεων όπου βρίσκονται οι παραγωγικές της μονάδες, δηλαδή σε Λάρισα (γαλακτοκομείο ΟΛΥΜΠΟΣ), Τρίκαλα (γαλακτοκομείο ΤΥΡΑΣ) και Ξάνθη (γαλακτοκομείο ΡΟΔΟΠΗ) .

-Η Intrakat προχώρησε σε δωρεά οκτώ κινητών υγειονομικών μονάδων σε ισάριθμα νοσοκομεία υποδοχής για την αντιμετώπιση του Covid-19, και σε δωρεά υγειονομικού εξοπλισμού και υλικών στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών και στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας Θριάσιο.

Διεθνείς δωρητές

 Στο εξωτερικό πρώτο θα αναφέρουμε τον υπέροχο 99χρονο με το σπινθηροβόλο βλέμμα-που αυτές τις ημέρες πρόκειται να τα εκατοστήσει- βετεράνο του βρετανικού στρατού, τον Λοχαγό Τόμας Μουρ, που με το που έκανε εκατό βόλτες, πάνω-κάτω, στην αυλή του, θέλοντας να μαζέψει 1.000 λίρες για το NHS που δοκιμάζεται, συγκίνησε τόσο τον κόσμο, ώστε κατάφερε να μαζέψει πάνω από 20 εκατομμύρια, ενώ τον έκαναν και τραγούδι και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Νο1 στα βρετανικά charts!

-Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε Διεθνή Πρωτοβουλία Δράσης για τον COVID-19 ύψους 100.000.000 δολαρίων.

Οι φαρμακευτικές

 Από επιχειρήσεις, η γνωστή φαρμακοβιομηχανία Pfizer και το Pfizer Foundation προχωρούν σε δωρεά επιχορηγήσεων αξίας 40 εκατ. δολαρίων για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων επιπτώσεων στην υγεία από την πανδημία της νόσου Covid-19. Οι δωρεές συμπληρώνουν τις επενδύσεις της Pfizer στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης κατά της νόσου, καθώς και τις συλλογικές επιστημονικές και φιλανθρωπικές συνεισφορές των βιοφαρμακευτικών εταιρειών, και, παράλληλα διευρύνεται η πρόσβαση στα φαρμακευτικά προϊόντα της Pfizer και κινητοποιούνται εργαζόμενοι για την καταπολέμηση της πανδημίας. Οι δωρεές αυτές συμπληρώνουν τις επενδύσεις της Pfizer στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης κατά της νόσου, καθώς και τις συλλογικές επιστημονικές και φιλανθρωπικές συνεισφορές των βιοφαρμακευτικών εταιρειών και παράλληλα διευρύνεται η πρόσβαση στα φαρμακευτικά προϊόντα της Pfizer.

Η αυτοκινητοβιομηχανία

Η Jaguar Land Rover έχει διαθέσει 308 αυτοκίνητα παγκοσμίως για να στηρίξουν τους οργανισμούς αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης. Με 90 αυτοκίνητα Jaguar και Land Rover στηρίζουν τον Ερυθρό Σταυρό και άλλες υπηρεσίες πρώτης γραμμής στην Αυστραλία, την Ισπανία, τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Ρωσία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, 164 αυτοκίνητα στον Βρετανικό Ερυθρό Σταυρό, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον 105, που θα βοηθήσουν στην παροχή πρακτικής στήριξης, όπως στη μεταφορά φαρμάκων και τροφίμων, στη μεταφορά των ασθενών που χρειάζονται να μετακινηθούν από και προς το νοσοκομείο και στην ευρύτερη υποστήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) σε ανάγκες της πρώτης γραμμής, ενώ 14 αυτοκίνητα Jaguar και Land Rover χρησιμοποιούνται από την υπηρεσία ασθενοφόρων West Midlands Ambulance Service University NHS Foundation Trust για την εξέταση του προσωπικού που απομονώθηκε με συμπτώματα κορωνοϊού
Παρασχέθηκαν οχήματα Land Rover Discovery στο Prometheus Medical UK για την στήριξη των κατ’ οίκον εξετάσεων για COVID-19 εξ ονόματος των Υγειονομικών Αρχών της Βρετανίας.
Η Jaguar Land Rover έχει ξεκινήσει και την παραγωγή και χορήγηση των προστατευτικών μασκών που εγκρίθηκαν από το NHS στοχεύοντας να παράγει 5.000 την εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η Jaguar Land Rover της Βραζιλίας παράγει, τώρα, προστατευτικές μάσκες στην Itatiaia, τη μονάδα του Ρίο ντε Τζανέιρο, για να στηρίξει τους τοπικούς εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα
Οχήματα Jaguar έχουν παραχωρηθεί για το φιλανθρωπικό έργο της StreetGames, επιτρέποντάς της να στηρίξει τον ευάλωτο νεαρό πληθυσμό που διατρέχει κίνδυνο λόγω πείνας, απομόνωσης και αδράνειας

Οι εργαζόμενοι της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Solihull προσέφεραν £17,000 για να βοηθήσουν τις τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό. Οι δωρεές θα στηρίξουν την Γραμμή υποστήριξης για νέους της NSPCC και την AgeUK, βοηθώντας χιλιάδες ευάλωτα παιδιά και ηλικιωμένους σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιχειρηματίες και άλλοι

-Ο Jack Dorsey, συνιδρυτής του Twitter and δημιουργός του Square, δώρισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια το ένα τέταρτο της περιουσίας του στη μάχη κατά του Covid-19.

-Η οικογένεια Gates, αρχικά προσέφερε 100 εκατομμύρια δολάρια μέσω του ιδρύματός της και μετά ανακοίνωσε άλλα 150 εκατομμύρια δολάρια για την -ενίσχυση της παγκόσμιας προσπάθειας εξάλειψης του ιού.

-Ο Michael Dell, των Dell Technologies, με τη σύζυγό του, Susan Dell, προχώρησαν στη δωρεά 100 εκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση του Covid-19.

-Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Jeff Skoll, η φιλανθρωπική δράση του οποίου εστιάζει στις πανδημίες, ανακοίνωσε ότι θα δώσει 100 εκατομμύρια στο ίδρυμά του για τη μάχη κατά της εξάπλωσης του Covid-19.

-Ο Azim Premji, πρόεδρος της Wipro Limited, προσέφερε 134 εκατομμύρια δολάρια μέσω του φιλανθρωπικού του ιδρύματος του Azim Premji Foundation για την ενίσχυση της προσπάθειας καταπολέμησης του ιού.

-Ο Mark Zuckerberg και η Priscilla Chan, ιδρυτές του Chan Zuckerberg Initiative, προχώρησαν στη δωρεά 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

-Ο 28χρονος δισεκατομμυριούχος Δούκας του Ουέστμίνστερ προχώρησε σε δωρεά 12,5 εκατομμυρίων στερλίνων για την ενίσχυση του βρετανικού συστήματος υγείας, ενώ είχε ήδη δώσει πάνω από τρία εκατομμύρια το Μάρτιο.

-Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Vladimir Potanin, που του ανήκει το ένα τρίτο της εταιρείας Norilsk Nickel, προχώρησε μέσω της εταιρείας του στην προσφορά 142 εκατομμυρίων δολαρίων για την εξασφάλιση υγειονομικού υλικού καθώς και για την φροντίδα των εργαζομένων και των επιχειρήσεών του.

-O Oleg Vladimirovich Deripaska, Ρώσος δισεκατομμυριούχος και βιομήχανος, έχει ήδη ξοδέψει 19 εκατομμύρια δολάρια στη μάχη κατά της πανδημίας στη Ρωσία, ενώ χρηματοδοτεί την ανέγερση επτά νοσοκομειακών μονάδων για ασθενείς covid-19, έχει προσφέρει 14 αναπνευστήρες, νοσοκομειακά πλήρως εξοπλισμένα, και ένα εκατομμύριο μάσκες σε 12 ρωσικές επαρχίες.

-Ο Jeff Bezos, CEO της Amazon, προχώρησε σε δωρεά 25 εκατομμυρίων δολαρίων για να ξεκινήσει το Amazon Relief Fund, το οποίο θα προσφέρει οικονομική ενίσχυση της τάξης των 400-5.000 δολαρίων σε ανεξάρτητες εταιρίες μεταφορών και σε εποχικούς εργάτες.

-Ο Michael Bloomberg, θα δώσει 40 εκατομμύρια δολάρια στην Αφρική και σε άλλες φτωχές χώρες για να βοηθήσει στη μάχη κατά του ιού.

-Ο Jack Ma, συνιδρυτής και πρώην πρόεδρος του ομίλου Alibaba, δώρισε μέσω του ιδρύματός του Ma Foundation το ποσό των $14 εκατομμυρίων για την ενίσχυση της προσπάθειας δημιουργίας εμβολίου κατά του covid 19. Επίσης δώρισε 1,1 εκατομμύρια τεστ, έξι εκατομμύρια μάσκες και 60 προστατευτικές στολές και γυαλιά σε 54 αφρικανικές χώρες. Στις ΗΠΑ έστειλε 500.000 τεστ και ένα εκατομμύριο μάσκες. Στην Ιαπωνία ένα εκατομμύριο μάσκες. Τέλος, στην Ευρώπη 1,8 εκατομμύρια μάσκες και 100.000.

-Ο έτερος συνιδρυτής του Alibaba, Joe Tsai, σε συνεργασία με την κινεζική κυβέρνηση δώρισε 1,000 αναπνευστήρες στη Νέα Υόρκη.

-Ο Geoge Soros, ιδρυτής και πρόεδρος του Central European University, προχώρησε στη δωρεά 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει την πατρίδα του τη Βουδαπέστη να προετοιμαστεί για την πανδημία.

-Ο Ralph Lauren, προχώρησε στην δωρεά 10 εκατομμυρίων δολαρίων και ο Giorgio Armani, προσέφερε 1.25 εκατομμύρια ευρώ σε ιταλικά νοσοκομεία και ιδρύματα, ενώ έφτιαξε και στολές προστατευτικές για το υγειονομικό προσωπικό.

-Ο Remo Ruffini, πρόεδρος και CEO της Moncler, δώρισε στην πατρίδα του τη Λομβαρδία 10 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία ενός νέου νοσοκομείου.

Προσωπικότητες της show biz

 -Η οργάνωση της Beyonce’s BeyGood σε συνεργασία με την πρωτοβουλία #startsmall του Jack Dorsey’s θα προσφέρει $6 εκατομμύρια σε τοπικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε θέματα ψυχικής υγείας.

– O CEO της Netflix, Reed Hastings και η σύζυγός του, Patty Quillin έχουν προσφέρει 30 εκ. δολ. στο Gavi Alliance, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την ανοσοποίηση, που έχει ιδρύσει το ζεύγος Γκέϊτς.

-Η Dolly Parton προσέφερε ένα εκατομμύριο δολάρια στο νοσοκομείο Vanderbilt του Nashville για να συνδράμει την έρευνα που διενεργείται εκεί κατά του covid-19.

-Η νέα πλατφόρμα Social media TikTok ανακοίνωσε μια σειρά κινήσεων που συνολικά θα αγγίξουν τα $375 εκατομμύρια.

-Το Ιρλανδικό συγκρότημα U2 δώρισε €10 εκατομμύρια στην Ιρλανδία για τη μάχη κατά του Covid-19.

-Ο Elton John ξεκίνησε ένα fund ενός εκατομμυρίου δολαρίων για να παράσχει βοήθεια σε άτομα που πάσχουν από HIV.

-Η Oprah Winfrey προχώρησε σε δωρεά 10 εκατομμυρίων δολαρίων που θα διανεμηθούν σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ.

-Η Lady Gaga μαζί με μια σειρά από καλλιτέχνες μέσα από την πρωτοβουλία Global Citizen συγκέντρωσε σχεδόν 128 εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας(WHO).

Και, φυσικά,  δεν εξαντλήθηκε, ούτε κατά διάνοια, σε αυτές τις γραμμές η γενναιοδωρία και η φιλανθρωπία του κόσμου. Αυτές είναι μερικές από τις πιο ηχηρές περιπτώσεις… Καθημερινά, ιστορίες απλών ανθρώπων, που τα ονόματά τους δεν κοσμούν τις γυαλιστερές σελίδες των περιοδικών και οι ίδιοι παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους, βγαίνουν στην επιφάνεια! Και, δεν έχει σημασία το αν έραψαν δέκα μάσκες ή αν έφτιαξαν ένα φαγητό για τους γιατρούς του νοσοκομείου τους.  Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ένιωσαν την επιθυμία -και την έκαναν πράξη- να κάνουν κάτι για να βελτιώσουν τη μέρα κάποιου άλλου…

Ίσως τελικά, έστω και κατά βάθος, υπάρχει σ’ αυτό τον Κόσμο περισσότερο Ανθρωπιά απ’ ότι νομίζουμε…!

Εγγραφείτε και μιλήστε!

Με την εγγραφή σας μπορείτε να συμμετάσχετε στην κουβέντα για το άρθρο, να μιλήσετε στους συντάκτες μας και να συμβάλλετε εποικοδομητικά στα άρθρα μας.

Μπορείτε να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου πατώντας εδώ, αλλά...

... είναι μόνο χάρη των μελών/συνδρομητών που μας στηρίζουν που μπορούμε να έχουμε άρθρα.

Εάν μια εποικοδομητική δημοσιογραφία, που δεν εξαρτάται από διαφημίσεις, είναι κάτι που θέλετε να υποστηρίξετε γίνετε μέλος σήμερα.

Περιεχόμενα Τεύχους

Τεύχος 12

Απρίλιος 2020

Μετάβαση στο περιεχόμενο