Ο Roland Schatz μέσα από τις πολλές επιχειρηματικές, μη κερδοσκοπικές και επιστημονικές δραστηριότητές του, συνεργάζεται στενά με παγκόσμιους θεσμούς όπως ο OHE και ο ΟΟΣΑ, με διάφορες κυβερνήσεις, με πόλεις και δημοτικές αρχές σε παγκόσμια βάση, και με μεγάλες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με σκοπό την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (Ατζέντα 2030). Μας μιλά, συνολικά, για την δραστηριότητά του, αλλά και για το κατά πόσο είναι εφικτή η επίτευξη αυτών των Στόχων.
Ο Roland Schatz είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα. Δημοσιογράφος (5ης γενιάς στην οικογένειά του), Επιχειρηματίας, Σύμβουλος, έχοντας αφιερώσει τα τελευταία 30 χρόνια στην εφαρμογή της Αλλαγής Αντίληψης με την ενδυνάμωση των μέσων ενημέρωσης και, γενικότερα, στην εφαρμογή της Κοινωνικής Αλλαγής. Αποφοίτησε από το Λύκειο στη Φρανκφούρτη και σπούδασε Οικονομικά και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Fribourg της Ελβετίας συνεχίζοντας μεταπτυχιακές σπουδές και λαμβάνοντας Master στη Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο της Βόννης. Από τον Οκτώβριο του 2019 είναι ο νέος Πρόεδρος του Ιδρύματος «Αγάπη» της Γενεύης (Geneva Agape Foundation) και, μεταξύ άλλων, είναι Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της InnoVatio Publishing, της Media Tenor International και του United Nations Global Sustainability Index Institute (UNGSII Foundation). Παρέχει στρατηγικές συμβουλές σε επικεφαλής παγκόσμιων οργανισμών και πολιτικών προσωπικοτήτων από το 1987. Ήταν πρώην Ανώτερος Σύμβουλος του Michael Moller, Γενικού Διευθυντή του ΟΗΕ στη Γενεύη (2013-2019) και έχει διατελέσει σύμβουλος σημαντικών Γερμανών πολιτικών όπως ο Helmut Kohl, ο Gerhard Schröder και η Angela Merkel κατά την διάρκεια των προεκλογικών τους εκστρατειών μεταξύ 1990-2005. Αποτελούσε, επίσης, μέλος της συμβουλευτικής ομάδας του Mario Draghi, προέδρου της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια των ετών της Ελληνικής οικονομικής κρίσης. Το 2008 ξεκίνησε, μαζί με τον πρίγκιπα Ghazi της Ιορδανίας, τον Μεγάλο Μουφτή της Αιγύπτου Ali Gooma και τον Επίσκοπο του Λονδίνου, Λόρδο Richard Chartres, το C1 One World Dialogue Foundation για τη βελτίωση του Διαθρησκευτικού Διαλόγου. Παραδίδει σεμινάρια εξειδίκευσης για την «απομάθηση της μισαλλοδοξίας και την καλλιέργεια ανεκτικότητας» σε συνεργασία με την UN Academic Impact, ενώ, διδάσκει μαθήματα για την «Αλλαγή της Αντίληψης».
Ορθός Λόγος: Μιλήστε μας αρχικά για το “Geneva Agape Foundation”, τους στόχους αυτού του ιδρύματος και την δραστηριότητά του.
Roland Schatz: Το Ίδρυμα ‘Geneva Agape Foundation’ ιδρύθηκε από τον καθηγητή Cui Wantian, ο οποίος διδάσκει επιχειρηματική ηθική σε πανεπιστήμια της Κίνας και, ταυτοχρόνως, είναι ένας πετυχημένος επιχειρηματίας με δύο δικές του εταιρίες εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Έχει, έτσι, ένα μεγάλο εύρος εμπειριών, ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών. Μαζί με τους Κινέζους συνεργάτες του και τον καθηγητή Christoph Stückelberger -επικεφαλή του εκπαιδευτικού δικτύου Globe Ethics-, το Ίδρυμα «Αγάπη» (εκ της ελληνικής όπως βλέπετε) έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για την δημιουργία ερευνητικού και διδακτικού υλικού που αφορά την εταιρική ηγεσία με βάση τις αξίες. Στην κατάλληλη χρονική στιγμή, θα μπορούσε να πει κανείς, για τις ανάγκες σε παγκόσμια βάση για την χαρτογράφηση και καθοδήγηση επί των νέων απαιτήσεων που δημιουργούν οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ, από τη μία, και, από την άλλη, οι νέοι κανόνες πληροφόρησης (reporting) λόγω των νέων νόμων για την Εφοδιαστική Αλυσίδα που έχουν, ήδη, θεσπίσει οι κυβερνήσεις Ολλανδίας, Γαλλίας, Γερμανίας και, σύντομα, όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο.Λ.: Στο Agape Foundation, περιγράφετε, ως «αποστολή» σας, τρεις τομείς εστίασης: «Επιχειρηματικότητα με γνώμονα τις αξίες, Καινοτομία στην Φιλανθρωπία, και Επενδύσεις με γνώμονα τις αξίες». Τι σημαίνουν αυτοί οι τρεις τομείς στην πράξη;
R.S.: Στα πλαίσια των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) και των 169 συνδεόμενων σκοπών με αυτούς τους στόχους, που συμφωνήθηκαν από 193 αρχηγούς κρατών τον Σεπτέμβριο του 2015, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2030, είναι ξεκάθαρο πως ο επιχειρηματικός κόσμος έχει πάψει να είναι παθητικός παρατηρητής στις κινήσεις δημιουργίας νέων κανόνων από τους πολιτικούς. Πλέον, ασχολείται ενεργά προσπαθώντας να βρει τρόπους αλλαγής του εταιρικού μοντέλου, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια και τη πείνα, να παρέχουμε βιώσιμο σύστημα παιδείας και υγείας ανοιχτό για όλα τα μέλη της κοινωνίας, και να διασφαλίσουμε το τέλος των φυλετικών και άλλων διακρίσεων – για να θίξουμε μόνο τους πρώτους από τους 17 ΣΒΑ. Τόσο οι μεγάλες εταιρείες, όσο και οι μικρομεσαίες, χρειάζονται συγκεκριμένες συμβουλές, καθοδήγηση και οικονομική στήριξη, για την επίτευξη αυτών των στόχων. Στο ‘Geneva Agape Foundation’ είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι συνδέουμε τους τρεις βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς: τον ακαδημαϊκό χώρο, τον θρησκευτικό – πνευματικό και τους επενδυτές, ώστε να χαράξουμε μία νέα πορεία που να διασφαλίζει την επίτευξη όλων των στόχων.
Agape-Love: Sustainable and Long Lasting
Geneva Agape Foundation: «Η Αγάπη δεν είναι μια στάση μερικών θρησκευτικά ευσεβών αφελών ανθρώπων. Η Αγάπη βρίσκεται στον πυρήνα του κόσμου. Κρατά ενωμένα όλα όσα δημιουργούνται.»
Ο.Λ.: Το Ίδρυμά σας, απ’ ότι έχουμε δει, είναι ιδιαίτερα δραστήριο στην Κίνα και την Αφρική. Πείτε μας για την δραστηριότητά σας σε αυτές τις περιοχές.
R.S.: Χάρη στην εμπνευσμένη ηγεσία των δύο καθηγητών -του C. Wantian και του C. Stückelberger που σας ανέφερα παραπάνω-, η ομάδα μας κάνει μεγάλο αγώνα ώστε να διασφαλίσει ότι τόσο η έρευνα όσο και η καθοδήγηση, δεν λαμβάνουν χώρα μόνο στις περιοχές του κόσμου όπου η επίτευξη των ΣΒΑ είναι εύκολη και ορατή, αλλά και σε περιοχές όπως η Κίνα και η Αφρική, όπου απαιτείται ιδιαίτερη προσπάθεια. Έχοντας την πολύχρονη εμπειρία της Globe Εthics από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, και του καθ. Wantian στη δεκαετία του 1990, προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένοι και χρήσιμοι για τους φίλους μας στην Αφρική και την Κίνα.
Ο.Λ.: Έχοντας μιλήσει για τους ΣΒΑ σε σχέση με το ‘Agape Foundation’, ας έρθουμε τώρα στη δουλειά σας με το UNGSII Foundation. Πώς αυτό το Ίδρυμα δραστηριοποιείται για την παγκόσμια εφαρμογή των Στόχων;
R.S.: Το ‘United Nations Global Sustainability Index Institute’ εκπληρώνει δύο σκοπούς:
– Πρώτον, προσφέρουμε επιστημονικά στοιχεία για το πως οι μεγάλες, εισηγμένες εταιρίες δεσμεύονται για την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Σχεδιάσαμε ένα ερευνητικό πλαίσιο μαζί με υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΗΕ, με ηγέτες από τον χρηματοοικονομικό χώρο, όπως τον πρώην πρόεδρο του NASDAQ Alfred Berkeley και τον επικεφαλής του Γερμανικού Χρηματιστηρίου Dr. Joachim Faber, καθώς και με ακαδημαϊκούς από την Επιχειρηματική Σχολή του Χάρβαρντ, την Οξφόρδη και τα Πανεπιστήμια του Αμβούργου και του Μονάχου. Στόχος η παρακολούθηση και η μέτρηση των νομικών δεσμεύσεων αυτών των εταιρειών, που παρέχονται από την ανώτατη διοίκηση στη κατάσταση μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης των ετήσιων εκθέσεών τους. Συγκρίνουμε αυτή τη πληροφόρηση με τις δαπάνες τους για το προηγούμενο έτος και ποια είναι τα μελλοντικά τους σχέδια αναφορικά με τους 17 ΣΒΑ, και κατά πόσο αυτή η δραστηριότητα αντιστοιχεί με την δημοσιογραφική κάλυψη που λαμβάνουν αυτές οι εταιρίες από τον οικονομικό τύπο, όπως η Wall Street Journal, FT, και Handelsblatt. Κοιτάζουμε πώς οι οικονομικοί αναλυτές που αναφέρονται στον οικονομικό τύπο υποστηρίζουν τις συστάσεις τους για αγορά ή πώληση μετοχών τους σύμφωνα με τους ΣΒΑ. Τα δεδομένα αυτά, στη συνέχεια, συνδέονται και έχουν οδηγήσει στην δημιουργία του πρώτου επενδυτικού fund, το SDG SCR500, που προσφέρει την ευκαιρία σε επενδυτές να επενδύσουν σύμφωνα με τις δικές τους προτιμήσεις σχετικά με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η σωρευτική απόδοση μετά από τέσσερα χρόνια είναι τώρα 53%, ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν λάβουμε υπόψιν το γεγονός ότι μετράμε με κριτήρια όπως για παράδειγμα το αποτύπωμα άνθρακα αυτών των επιλεγμένων -blue chips- εταιριών.
– Δεύτερον, το Ίδρυμα UNGSII βοηθά 25 πόλεις και 5 κοινότητες ιθαγενών να επισπεύσουν την εφαρμογή των ΣΒΑ, οργανώνοντας μια ειδική ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους δημάρχους των πόλεων, τις τοπικές αρχές και τους διάφορους ενδιαφερόμενους, για τον καθορισμό τριών πρώτων στόχων με τους οποίους θα ήθελαν να ξεκινήσουν και, στη συνέχεια, συνδέουμε τις προτιμήσεις τους με ειδικούς από όλο τον κόσμο για να εξασφαλίσουν συμβουλές, χρηματοδότηση και τη παγκόσμια ευαισθητοποίηση.
Ο.Λ.: Στο UNGSII έχετε επίσης ως στόχο να ενώσετε τους ηγέτες του σήμερα και του αύριο γύρω από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Υπάρχουν κάποια παραδείγματα που θα μπορούσατε να μας παρουσιάσετε;
R.S.: Ιδρύσαμε τους σχολικούς διαγωνισμούς “Kofi Annan Ambassador of Hope” στη Νότια Αφρική και στο Βιετνάμ, συνεργαζόμαστε με οργανισμούς νέων στον τομέα της αναδάσωσης και βοηθάμε στη συγκέντρωση εκπαιδευτικής ύλης, παιχνιδιών και άλλων αναγκαίων αγαθών για αγόρια και κορίτσια σε αγροτικά χωριά της Κίνας.
Ο.Λ.: Η στρατηγική προσέγγιση της UNGSII, όπως αναφέρεται, για την Παγκόσμια Κοινωνική Αλλαγή βασίζεται σε τρεις «πυλώνες»: Μεταμορφώνω, Ενδυναμώνω, Εορτάζω. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα…;
R.S.: Για τη διαδικασία ‘Μεταμόρφωσης’ σας προϊδέασα όταν ανέφερα πως θέτουμε ένα πλαίσιο κανόνων και μετρήσεων για τον εταιρικό και χρηματοοικονομικό τομέα από τη μία και πως προσφέρουμε βοήθεια σε πόλεις για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, από την άλλη.
Όσον αφορά την ‘Ενδυνάμωση’, έχουμε, στην περιοχή του Στόχου 3 (καλή υγεία & ευημερία), από φέτος, την Global Social Prescribing Alliance μαζί με τον Π.Ο.Υ., την Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την Καινοτομία στην Υγεία (WHIS) και του Academy for Social Prescribing του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS), όλοι οι εταίροι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας για να κινηθούμε ταχύτερα προς την πρόληψη.
Ο πυλώνας ‘Εορτάζω’ λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στη «Σύνοδο Πρωταθλητών των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξής» (SDG Champions Conference) που διοργανώνουμε στο Habitat World Urban Forum του ΟΗΕ ή στα κονσέρτα που διοργανώνει ο Πάπας Φραγκίσκος για τους φτωχούς στα πλαίσια του πρώτου Στόχου.
Ο.Λ.: Υπάρχουν και αυτοί που εκφράζουν σκεπτικισμό για τους ΣΒΑ και για το κατά πόσο είναι εφικτή η εφαρμογή τους ως το 2030. Πιστεύετε πως είναι όντως εφικτή, και, εφόσον είναι, πως θα διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα;
R.S.: Ποτέ δεν κατάλαβα αυτό το σκεπτικό… Πότε ήταν η προηγούμενη φορά που 193 ηγέτες κρατών συμφώνησαν στους ίδιους στόχους, ακόμα και σε κάποιους «αμφιλεγόμενους» όπως η ισότητα των φύλλων;
Αυτοί οι 193 αρχηγοί κρατών αντιπροσώπευαν εντελώς διαφορετικούς τύπους καθεστώτων, θρησκειών πολιτισμών. Αλλά ακόμα, ύστερα από έξι χρόνια έντονων ανταλλαγών και συζητήσεων, όλοι μαζί στάθηκαν και επιβεβαίωσαν πως «αυτοί οι Στόχοι πρέπει να γίνουν πραγματικότητα στην χώρα μου το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2030».
Το θεωρώ ιδιαίτερα κυνικό να λέμε πως όλοι οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται για την πραγματικότητα πέραν από το χρόνο διάρκειας της θητείας τους… Επιπλέον: τα έξι χρόνια συζητήσεων που έλαβαν χώρα, μεταξύ του 2009 και του 2015, περιλάμβαναν όχι μόνο πολιτικά και κομματικά πρόσωπα, αλλά, λίγο-πολύ όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς της κοινωνίας. Οπότε το ερώτημα είναι μάλλον το εξής: Μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε την επίτευξη των Στόχων σε όλα αυτά τα 193 κράτη; Σύμφωνα με τις εκθέσεις που έχουμε στα χέρια μας από την Ernst and Young και διάφορους άλλους εμπειρογνώμονες, δεν τίθεται θέμα διαθέσιμων πόρων, αλλά ενδυνάμωσης όλων των εταίρων για να γνωρίζουν πως μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για αυτή την χρηματοδότηση και πως μπορούν στη συνέχεια να διαχειριστούν αξιόπιστα αυτούς τους πόρους και να υποβάλουν κατάλληλες εκθέσεις αναφορών. Πιστέψτε με όμως, έχοντας την τύχη να ζήσω, στις 9 Νοεμβρίου του 1989, την πτώση του Τείχους που χώριζε την Ανατολή από την Δύση -και όχι μόνο στην Γερμανία-, είμαι απόλυτα βέβαιος πως μπορούμε να επιτύχουμε την εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Ο.Λ.: Τι είναι αυτό που σας κάνει τόσο σίγουρο;
R.S.: Αυτή τη φορά το θέμα είναι να ‘ρίξουμε τους τοίχους’ στο κεφάλι μας… Δεν λέω πως αυτό είναι ευκολότερο, αλλά, προτιμώ αυτή την πρόκληση σε σχέση με τις εποχές όπου στρατιώτες με πολυβόλα στα χέρια δεν μου επέτρεπαν να επισκεφτώ φίλους μου στη Λειψία, στην Δρέσδη και στην Χάλλε.
Ο.Λ.: Μια ακόμα απασχόλησή σας, από το 1993 που την ιδρύσατε, είναι η MediaTenor, μια ερευνητική εταιρεία στον χώρο της επικοινωνίας που, μεταξύ άλλων, παρουσιάζει τον ετήσιο Δείκτη Ελευθερίας.
R.S.: Αυτό είναι ένα ερευνητικό ινστιτούτο που μου ζήτησε να ιδρύσω ο Χέλμουτ Κολ, και η καθηγήτρια Elisabeth Noelle Neumann, μετά την πτώση του Τείχους. Ήθελαν να μάθουν εάν τα 15 εκατομμύρια ανατολικογερμανών που θα ενωνόντουσαν με την μεγαλύτερη Γερμανία θα μπορούσαν να φανταστούν να ψηφίζουν έναν εκπρόσωπο του Συντηρητικού Κόμματος – καθώς ανατράφηκαν και πλαισιώθηκαν για 40 μέσα στον κομμουνισμό. Έτσι συνέλαβα την πρώτη ανάλυση περιεχομένου ΜΜΕ βασιζόμενη σε έρευνα από ανθρώπους αναλυτές πάνω στο 100% των δημοσιεύσεων στα μέσα που καθοδηγούν την κοινή γνώμη (TV, Ραδιόφωνο & Έντυπα), για να διασφαλίσουμε ότι κατανοούμε καλύτερα, τι βλέπουν οι ψηφοφόροι (και τι δεν βλέπουν).
Όταν έχεις αυτά τα δεδομένα, καταλαβαίνεις καλύτερα τι σκέφτεται ο κόσμος. Και, καθώς οι αναφορές για τον Καρλ Μαρξ είναι δέκα φορές περισσότερες από αυτές που ενημέρωναν για τον Ιμάνουελ Καντ, με 10 φορές περισσότερες αναφορές για τα εργατικά συνδικάτα σε σύγκριση με τις εταιρικές/κλαδικές ενώσεις, με τις δημοσιεύσεις για την πανδημία χρησιμοποιώντας περισσότερο τη γλώσσα της κυβέρνησης παρά τις εμπειρίες των ανθρώπων (μιλώντας για βοήθεια, μάλλον, παρά για αποζημιώσεις στις επιχειρήσεις που ζητείτο το κλείσιμο, όπως εστιατόρια, καταστήματά, κλπ), τότε καταλαβαίνουμε πώς αυτό οδήγησε σε σημαντική πτώση πέντε ποσοστιαίων μονάδων στο Δείκτη Ελευθερίας στη Γερμανία, από 2,8 το 2017, στο -2 τον Σεπτέμβριο του 2021.
Ο.Λ.: Προφανώς, λοιπόν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του φετινού Δείκτη Ελευθερίας, οι Γερμανοί αισθάνονται λιγότερο ελεύθεροι φέτος από ότι το προηγούμενο έτος. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να εξηγεί αυτό το αποτέλεσμα;
R.S.: Είναι επειδή αισθάνονται εκφοβισμένοι και λανθασμένα ενημερωμένοι. Πώς τα δικά μου παιδιά στην Ελβετία μπορούσαν να συνεχίζουν να πηγαίνουν σχολείο, αλλά οι Γερμανοί γονείς αναγκάστηκαν να γίνουν «δάσκαλοι» των παιδιών τους για 18 μήνες, ενώ το ποσοστό μολύνσεων Covid-19 στην Ελβετία ήταν ίδιο με αυτό της Γερμανίας;
Ο.Λ.: Αυτή η εκ-πτώση είναι, κατά την άποψή σας, ενδεικτική όσον αφορά παρόμοιες, ευρύτερες τάσεις στην Ευρώπη ή παγκοσμίως, κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Για παράδειγμα, μία παρόμοια έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα αναφορικά με την Ελλάδα κάνει λόγο για «δημοκρατική οπισθοδρόμηση».
R.S.: Δεν βλέπουμε μέχρι στιγμής άνοδο της δεξιάς ή της αριστερής πλευράς του πολιτικού φάσματος. Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει γρήγορα, σε περίπτωση που η νέα εκλεγμένη κυβέρνηση συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο όπως η Άνγκελα Μέρκελ.
Ο.Λ.: Αναφορικά με την πανδημία, πως θα χαρακτηρίζατε, σε γενικές γραμμές, τον τρόπο με τον οποίο οι διάφορες κυβερνήσεις και οι επίσημοι θεσμοί έχουν επικοινωνήσει με το κοινό; Ήταν αποτελεσματικός;
R.S.: Η έκθεσή μας σχετικά με την κατάσταση της ποιότητας της πληροφορίας στη Γερμανία (Bericht zur Lage der Informations-Qualität in Deutschland) έκανε εκτενή αναφορά για την χαμηλή ποιότητα των πληροφοριών που προσέφεραν τα ΜΜΕ με την μεγαλύτερη επιρροή. Αυτά τα συμπεράσματα παρουσιάστηκαν στο Γερμανικό κοινοβούλιο στις 15 Σεπτεμβρίου. Από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι εκθέσεις θα καταστούν ετήσιο πρότυπο. Γιατί χρειάζεται να γνωρίζουμε τι βλέπουμε και τι δεν βλέπουμε. Χωρίς να εφαρμόζουμε απλούς κανόνες διαφάνειας στο δικό μας επάγγελμά, θα χάσουμε την άδεια μας να λειτουργούμε.
Ο.Λ.: Η MediaTenor συνεργάζεται με τον ΟΟΣΑ ως «Συνεργάτης Γνώσης». Πείτε μας περισσότερα για την συνεργασία σας τόσο με τον ΟΟΣΑ όσο και με άλλους διεθνείς οργανισμούς.
R.S.: Αυτό που κάνουμε είναι να ανταλλάσσουμε στατιστικά στοιχεία όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς μας αρέσει ιδιαίτερα ο «Δείκτης Καλύτερης Ζωής» του ΟΟΣΑ, και, απ’ την άλλη, στους συναδέλφους μας στον ΟΟΣΑ, αρέσει η δική μας έρευνα για το συναίσθημα (“Sentiment research”).
Ο.Λ.: Μέσω της MediaTenor είχατε επίσης συστήσει μια Συνδιάσκεψη για τον ‘Καθορισμό της Ατζέντας Ενημέρωσης’ από τα ΜΜΕ (International Agenda Setting Conference) και έχετε δηλώσει ότι «η επιλογή των ειδήσεων αφήνει σαφώς το στίγμα της στο κοινό των μέσων ενημέρωσης». Πώς, κατά την άποψή σας, αυτή η διαδικασία επιλογής της καθημερινής ενημέρωσης συμβάλλει στην αύξηση του αισθησιασμού και της πόλωσης;
R.S.: Η απάντηση βρίσκεται σε εκείνα που σας εξήγησα παραπάνω όταν μιλούσαμε για τον Δείκτη Ελευθερίας. Και ετοιμάζουμε την επόμενη Σύνοδο σε 2 χρόνια ως μέρος του εορτασμού των 30 χρόνων της Media Tenor International.
Ο.Λ.: Επί της «ενημέρωσης» και η τελευταία ερώτησή μας. Μέσω της εκδοτικής σας εταιρείας InnoVatio Publishing AG, έχετε εκδώσει το σημαντικό βιβλίο του Ulrik Haagerup, με τίτλο “Constructive News – Why Negativity Destroys the Media and Democracy And How to Improve Journalism of Tomorrow”. Θα θέλατε να μας πείτε πως βλέπετε την εποικοδομητική δημοσιογραφία να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα της ‘ενημέρωσης’ και να συμβάλει στη θετική κοινωνική αλλαγή μέσω των ΜΜΕ;
R.S.: Αυτό συνδέεται άμεσα με τα αποτελέσματα της «Έκθεσης για την Ποιότητα της Πληροφόρησης στη Γερμανία» που αναφέραμε. Με την προσέγγιση του Ulrik Haagerup (ιδρυτή του «Constructive Institute» στη Δανία, που και ο ‘Ορθός Λόγος’ σας συνεργάζεται) για ‘Εποικοδομητική Ενημέρωση’, όλοι μας, όλες οι χώρες -δεν έχει σημασία αν είναι στην Ελλάδα, τη Δανία ή τη Γερμανία- θα είχαμε βιώσει, για παράδειγμα, την κρίση αυτή της πανδημίας, με έναν πιο ασφαλές, πιο αποτελεσματικό, και πιο ανθρώπινο τρόπο. Καθώς τώρα, δυστυχώς, η επιλογή ειδήσεων από τα ΜΜΕ ανταγωνίζεται σε αρνητικότητα (σύμφωνα με το δόγμα: “if it bleeds it leads”), εκτρέφει την αίσθηση του κυνισμού, της δυσπιστίας που οδηγεί σε αδράνεια, μίσος και διχασμένα έθνη. Εξετάζοντας τους λόγους για τους οποίους τηλεοπτικά δίκτυα όπως το Fox News στις ΗΠΑ μπορούν και βρήκαν τόσο μεγάλη απήχηση σε μια κοινωνία σαν τη Αμερικανική, θα έπρεπε να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας…