author-image-26 Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος

Δ/ντης έκδοσης

4 χρόνια

4 χρόνια

Χωρίς κατηγορία

Χωρίς κατηγορία

Ανατρέποντας τα παραδοσιακά συστήματα βοήθειας, η οργάνωση “GiveDirectly” μοιράζει επιχορηγήσεις σε μετρητά -χωρίς δεσμεύσεις- για περισσότερο από μια δεκαετία. Ηγείται ενός κινήματος για την αναδιαμόρφωση της καταπολέμησης της φτώχειας, βασιζόμενο σε νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η μεταφορά χρημάτων απευθείας στους φτωχούς είναι πιο αποδοτική και αποτελεσματική από τις παραδοσιακές προσεγγίσεις από πάνω προς τα κάτω. Έχει αναγνωριστεί σταθερά ως μία από τις πιο αποδοτικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις στον κόσμο από τον φορέα αξιολόγησης φιλανθρωπικών οργανώσεων GiveWell, έχει λάβει το εναρκτήριο βραβείο Google Global Impact Award και έχει ανακηρυχθεί μία από τις πιο καινοτόμες εταιρείες στον τομέα των χρηματοοικονομικών από την Fast Company. Το καινοτόμο έργο της -συμπεριλαμβανομένης μιας νέας πρωτοβουλίας ορόσημο για τη δοκιμή ενός καθολικού βασικού εισοδήματος (“Universal Basic Income -UBI) οδηγεί πολλές συζητήσεις. Η GiveDirectly εργάζεται, κυρίως, στην Ανατολική Αφρική, όπου μεταφέρει το περίπου 90% κάθε δολαρίου που δωρίζεται σε εξαιρετικά φτωχά νοικοκυριά χρησιμοποιώντας την τεχνολογία κινητών τηλεφώνων.

Η ουσία της φιλοσοφίας του Give Directly: Η παροχή μετρητών σε φτωχούς ανθρώπους τους δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις δικές τους ειδικές ανάγκες, διατηρώντας την αξιοπρέπειά τους ανέπαφη.

Όπως δηλώνει ο Πρόεδρος και Συνιδρυτής της GiveDirectly, Michael Faye:

«Με άλλους τύπους βοήθειας, όλοι παίρνουν το ίδιο πράγμα… Οι άνθρωποι όμως δεν είναι ίδιοι. … Μια οικογένεια θέλει να ταΐσει τα νεογέννητα παιδιά της, μια άλλη οικογένεια να βάλει μια στέγη πάνω από το κεφάλι της… Οι ανάγκες όλων είναι πραγματικά διαφορετικές».

Ο Faye ίδρυσε την GiveDirectly με τους φίλους και συναδέλφους του οικονομολόγους Paul Niehaus, Rohit Wanchoo και Jeremy Shapiro το 2008. Ο Faye και ο Wanchoo ήταν και οι δύο ερευνητικοί αναλυτές στα Ηνωμένα Έθνη το 2002. Μετά από αυτό, ο Faye συνέχισε να σπουδάζει οικονομικά στο μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, όπου γνώρισε τους Niehaus και Shapiro, οι οποίοι επίσης έκαναν το διδακτορικό τους στα οικονομικά.
Αφού διάβασαν μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της μεταφοράς μετρητών, οι φίλοι ήθελαν να βρουν μια φιλανθρωπική οργάνωση που θα επέτρεπε στον καθένα να δίνει τα χρήματά του απευθείας στους φτωχούς. Μη μπορώντας να βρουν κάτι τέτοιο, αποφάσισαν να ιδρύσουν τη δικιά τους. Η έλευση του κινητού χρήματος -η δυνατότητα να στέλνουν οι άνθρωποι χρήματα από το τηλέφωνό τους- έκανε την ιδέα εφικτή. «Αυτό που δεν υπήρχε εκεί έξω ήταν ένα κανάλι από άκρη σε άκρη για έναν δωρητή ώστε να μεταφέρει απευθείας χρήματα σε κάποιον που ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Και αυτό ψάχναμε εξαρχής», αναφέρει ο Faye.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός δραστηριοποιείται σε επτά αφρικανικές χώρες -Κένυα, Ουγκάντα, Ρουάντα, Λιβερία, Μαλάουι, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και Μαρόκο- όλες με μεγάλους πληθυσμούς που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Δεδομένου ότι πολλοί κάτοικοι αγροτικών χωριών δεν έχουν κινητά τηλέφωνα, η GiveDirectly τους παρέχει πολύ απλά κινητά τηλέφωνα, που συνήθως κοστίζουν 14 δολάρια, τα οποία αφαιρούνται από τη χρηματική τους επιχορήγηση. Συνολικά, η GiveDirectly αναφέρει ότι έχει δώσει περισσότερα από 550 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά σε περισσότερες από 1,25 εκατομμύρια οικογένειες που ζουν σε συνθήκες φτώχειας από το 2009.

Η GiveDirectly διαχειρίζεται επίσης μικρότερα προγράμματα άμεσης παροχής μετρητών εκτός της Αφρικής. Στην Υεμένη, όπου ο εμφύλιος πόλεμος έχει συμβάλει σε μια καταστροφική ανθρωπιστική κρίση και σε τρομερά επίπεδα πείνας, η GiveDirectly συγκεντρώνει χρήματα για να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα μεταφοράς μετρητών για τουλάχιστον 4.200 οικογένειες.

Στην Κένυα, η ΜΚΟ έχει ξεκινήσει το μεγαλύτερο πείραμα καθολικού βασικού εισοδήματος (UBI) στην ιστορία.  Η πρωτοβουλία ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017 και πρόκειται να διαρκέσει 12 χρόνια. Περισσότεροι από 26.000 άνθρωποι θα λάβουν κάποιο είδος μεταφοράς μετρητών, ενώ περισσότεροι από 6.000 θα λάβουν μακροπρόθεσμο βασικό εισόδημα. Η φιλανθρωπική οργάνωση θέλει να εξετάσει κατά πόσον η απευθείας παροχή χρημάτων στους ανθρώπους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, θα βοηθήσει τους ανθρώπους και τις κοινότητες. Μάλιστα, τον Νοέμβριο του 2019, μια οικονομική μελέτη σχετικά με αυτό το πείραμα, διαπίστωσε ότι κάθε δολάριο από τις μεταφορές μετρητών αύξησε την τοπική οικονομική δραστηριότητα κατά 2,6 δολάρια.

Στις ΗΠΑ, η GiveDirectly ξεκίνησε τις δραστηριότητές του το 2017 για τους κατοίκους του Τέξας που επλήγησαν από τον τυφώνα Χάρβεϊ. Τώρα, τρέχει ένα ακόμα πρόγραμμα UBI στη Τζόρτζια (850 δολάρια μηνιαίως για 650 γυναίκες για δύο χρόνια) και επιλέχθηκε νωρίτερα φέτος να διαχειριστεί το πιλοτικό πρόγραμμα Βασικού Εισοδήματος του Σικάγο, το οποίο χρηματοδοτείται μέσω ομοσπονδιακής επιχορήγησης. Ξεκίνησε να χορηγεί μηνιαίες  πληρωμές 500  δολαρίων σε 5.000  κατοίκους του  Σικάγο με  χαμηλό εισόδημα τον Ιούνιο.

Δισεκατομμυριούχοι δωρητές

Αυτή η κάποτε ξένη ιδέα της παροχής χρημάτων σε φτωχούς ανθρώπους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αντί να τους παρέχει υπηρεσίες που μπορεί να μην θέλουν ή να μην χρειάζονται, έχει βρει την εύνοια, τα τελευταία δύο χρόνια, μιας ομάδας δισεκατομμυριούχων φιλάνθρωπων του νέου χρήματος στην κοινότητα της τεχνολογίας και των κρυπτονομισμάτων. Ανάμεσα στους πλούσιους προστάτες της GiveDirectly: η φιλάνθρωπος MacKenzie Scott (πρώην σύζυγος του ιδρυτή της Amazon Jeff Bezos), η οποία έχει δωρίσει 125 εκατομμύρια δολάρια στη GiveDirectly από το 2020 (η τέταρτη μεγαλύτερη δωρεά που έχει κάνει μέχρι στιγμής σε έναν μόνο οργανισμό), ο 30χρονος δισεκατομμυριούχος των κρυπτονομισμάτων Sam Bankman-Fried, ο CEO της Tesla Elon Musk (ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο) και ο πρώην CEO του Twitter Jack Dorsey, επίσης δισεκατομμυριούχος.

Σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα αυτής της γενναιοδωρίας, οι δωρεές προς τη GiveDirectly αυξήθηκαν από 42 εκατομμύρια δολάρια το 2019 σε 303 εκατομμύρια δολάρια το 2020, δηλαδή κατά περισσότερο από 600%. Αυτό κατέστησε τη GiveDirectly, σύμφωνα με τα στοιχεία, τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο μη κερδοσκοπικό οργανισμό στον κόσμο το 2020, με λειτουργικό προϋπολογισμό που σχεδόν πενταπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο.

Μεγάλο μέρος της αύξησης των δωρεών στη GiveDirectly συνδέεται με την αντίδρασή της στην πανδημία. Τα προγράμματα μεταφοράς μετρητών χωρίς όρους μετατράπηκαν από μια σχετικά άγνωστη πολιτική παρέμβαση σε πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Περισσότερες από 200 κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εφάρμοσαν ανάλογα προγράμματα ως απάντηση στην πανδημία, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, γεγονός που, σύμφωνα με τον Faye, νομιμοποίησε τα μετρητά με τρόπο που δεν είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν.
Τον Απρίλιο του 2020, όταν η GiveDirectly ξεκίνησε το Project 100+, το πρόγραμμα αρωγής για τον Covid-19 με χρηματοδοτησηση από ιδιωτικές δωρεές, τα χρήματα άρχισαν να εισρέουν. Μέχρι τη λήξη της πρωτοβουλίας τον Οκτώβριο του 2021, η GiveDirectly είχε διανείμει 200 εκατομμύρια δολάρια, μοιράζοντας πληρωμές ύψους 1.000 δολαρίων σε σχεδόν 200.000 οικογένειες στις Η.Π.Α. Άλλα 142 εκατομμύρια δολάρια πήγαν σε μεταφορές μετρητών (unconditional cash transfers) που απευθύνονταν σε άτομα που έμειναν χωρίς εισόδημα, λόγω του Covid-19, στην Κένυα, το Μαλάουι, τη Λιβερία και τη Ρουάντα.

«Νομίζω ότι η πανδημία ουσιαστικά μας ανάγκασε όλους να αναρωτηθούμε, τι θα θέλαμε; Τι θέλει το άτομο που πρόκειται να βοηθήσουμε; Και πολλοί άνθρωποι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα ήθελαν να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Ήθελαν χρήματα», όπως λέει ο Faye.

Ένας αυξανόμενος αριθμός δισεκατομμυριούχων έχει την ίδια ιδέα. Έτσι, Η MacKenzie Scott, που αναφέραμε, δωρίζει τα χρήματά της στη GiveDirectly καθώς κάνει και η ίδια δωρεές χωρίς δεσμεύσεις.
Οι ιδρυτές της νεοσύστατης εταιρείας γραφιστικής σχεδίασης Canva, Melanie Perkins και Cliff Obrecht, δίνουν 10 εκατομμύρια δολάρια στη GiveDirectly για να ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για μεταφορές μετρητών στο Μαλάουι, το μεγαλύτερο πρόγραμμα της GiveDirectly στη χώρα μέχρι σήμερα. Στόχος είναι να δοθούν σε περισσότερους από 12.000 ανθρώπους 50 δολάρια το μήνα για 12 μήνες και στη συνέχεια να επεκταθεί το πρόγραμμα.
Στο αποκορύφωμα της έκρηξης των κρυπτονομισμάτων τον Φεβρουάριο του 2021, ο Musk έστειλε στη GiveDirectly Dogecoin αξίας 10.000 δολαρίων. Με τον τυπικό τρόπο του ανακοίνωσε τη δωρεά σε μια περιστασιακή απάντηση στο Twitter. «Απλά στείλτε μερικά», απάντησε ο Musk στον ιδρυτή του Ethereum Vitalik Buterin, ο οποίος επίσης έγραψε στο Twitter ότι έκανε δωρεά στη GiveDirectly. Ένα μήνα αργότερα, ο Dorsey πούλησε ένα NFT (Non-Fungible token) του πρώτου του tweet και δώρισε το 100% των εσόδων, αξίας 2,8 εκατομμυρίων δολαρίων, στη GiveDirectly. Αυτό έγινε επιπλέον της δωρεάς 10 εκατομμυρίων δολαρίων στο Project 100+ της GiveDirectly ένα χρόνο νωρίτερα.

Αποτελεσματικοί  αλτρουιστές

Ο συνιδρυτής του Facebook Dustin Moskovitz, ένας αυτοπροσδιοριζόμενος ως ‘αποτελεσματικός αλτρουιστής’ (effective altruist) με εκτιμώμενη αξία 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει δώσει 58 εκατομμύρια δολάρια στη GiveDirectly από το 2012 μέσω του ιδρύματός του Good Ventures.
Επίσης, ο βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων Sam Bankman-Fried, ιδρυτής του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, δώρισε 500.000 δολάρια μέσω του Ιδρύματος FTX. Η GiveDirectly εμπίπτει απόλυτα στην προσέγγιση του Bankman-Fried να δωρίζει την περιουσία του ως ‘αποτελεσματικός αλτρουιστής’, μια φιλοσοφία που όσοι την ενστερνίζονται χρησιμοποιούν δεδομένα και ορθολογισμό για να προσπαθήσουν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη της φιλανθρωπίας. «Είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη», αναφέρει ο Bankman-Fried για την GiveDirectly.

H GiveDirectly έχει μεγάλη απήχηση για τους αποτελεσματικούς αλτρουιστές. Για τους δωρητές που δίνουν προτεραιότητα στην αποτελεσματικότητα, όπως ο Bankman-Fried, η GiveDirectly είναι διαφανής σχετικά με το ποσοστό κάθε δολαρίου που πηγαίνει απευθείας στους αποδέκτες, 94% σε όλα τα προγράμματά του. Τα προγράμματα μετρητών παρακάμπτουν την κυβερνητική γραφειοκρατία και το κόστος διαχείρισης των άμεσων προγραμμάτων μετρητών χωρίς όρους είναι συνήθως χαμηλότερο από άλλα είδη προγραμμάτων βοήθειας.

H GiveDirectly έχει επίσης χαμηλότερα γενικά έξοδα από άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις διεθνούς ανάπτυξης, όπως η Save the Children και η World Vision. Τα μετρητά απλά κοστίζουν λιγότερο στη διαχείριση. Το αμερικανικό δολάριο πηγαίνει, επίσης, πιο μακριά στην Αφρική. 850 δολάρια είναι μόλις αρκετά για να πληρώσουν το μηνιαίο ενοίκιο στις ΗΠΑ, αλλά στη Ρουάντα είναι αρκετά για έναν χωρικό για να αγοράσει ένα αγρόκτημα.

Μεταφορές μετρητών χωρίς όρους

Η GiveDirectly δεν εφηύρε τις μεταφορές μετρητών. Οι κυβερνήσεις του Μεξικού και της Βραζιλίας πειραματίστηκαν με αυτές τη δεκαετία του 1990, αν και τα προγράμματα αυτά ήταν διαφορετικά. Oι παραλήπτες έπαιρναν τα χρήματα μόνο αν έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο και στις κλινικές υγείας. Οι κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική, την Ασία και την Αφρική εξακολουθούν να αναπαράγουν αυτό το μοντέλο, ενώ πολλές εξακολουθούν να διατηρούν κάποιου είδους όρο.
Η GiveDirectly δεν ήταν ούτε η πρώτη ομάδα ανθρωπιστικής βοήθειας που εφάρμοσε το «μετρητά χωρίς όρους». Η Degan Ali, εκτελεστική διευθύντρια της Adeso, μιας ΜΚΟ με έδρα το Ναϊρόμπι, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα μεταφοράς μετρητών χωρίς όρους στη Σομαλία το 2003. Η ίδια πρότεινε για πρώτη φορά την άνευ όρων χορήγηση μετρητών επειδή το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) μοίραζε τρόφιμα που δεν συμβάδιζαν με την τοπική κουλτούρα. Όπως ανέδειξε: «Τα τρόφιμα που έδινε το WFP σε αυτούς τους ανθρώπους δίνονταν σε ζώα από τους ίδιους». «Δεν τα έτρωγαν επειδή το WFP τους έδινε σιτηρά. Τους έδιναν καλαμπόκι, που δεν το τρώνε. Τρώνε ρύζι και ζυμαρικά»

Τι αναδεικνύουν οι μελέτες

Το σύνολο των μελετών για τις άμεσες μεταφορές μετρητών δείχνουν ότι είναι θετικές. Και υπάρχουν πολλές μελέτες. Η GiveDirectly παραθέτει περισσότερες από 300 σε μια βάση δεδομένων με δυνατότητα αναζήτησης στον ιστότοπό του.

«Το επιχείρημα του αχυράνθρωπου, που σίγουρα έχει καταρριφθεί, είναι αυτή η ιδέα ότι οι φτωχοί είναι κάπως ανεύθυνοι και ότι αν τους δοθούν χρήματα, θα τα σπαταλήσουν ή θα τα πιούν και ότι χρειάζονται πατερναλιστικές πολιτικές για να δημιουργήσουν οφέλη από την πρόνοια», λέει ο Craig McIntosh, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, ο οποίος μελετά τις επιπτώσεις των προγραμμάτων μεταφοράς μετρητών.
Μια αξιολογηθείσα από ομότιμους μελέτη με συν-συγγραφέα τον McIntosh, η οποία δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα στο Journal of Development Economics, διαπίστωσε ότι οι άνευ όρων μεταφορές μετρητών της GiveDirectly ήταν πιο αποτελεσματικές από ένα πρόγραμμα κατάρτισης στο χώρο εργασίας της USAID για άνεργους νέους της Ρουάντα.  Άλλες μελέτες που έχουν αξιολογηθεί από ειδικούς έχουν δείξει ότι οι χρηματικές μεταφορές βελτιώνουν την ευημερία και τα οικονομικά αποτελέσματα.

Κάποιες μελέτες στις ΗΠΑ έχουν δείξει πιο ανάμεικτα αποτελέσματα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν δημοσίευσαν φέτος δύο εργασίες (Απρίλιο και Μάιο του 2022) οι οποίες διαπίστωσαν ότι το πρόγραμμα πανδημικών μεταβιβάσεων μετρητών του GiveDirectly είχε ελάχιστο ή καθόλου αντίκτυπο στους δικαιούχους με χαμηλό εισόδημα. Μια άλλη εργασία που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο διαπίστωσε ότι οι μεταφορές μετρητών τόσο των 500 όσο και των 2.000 δολαρίων δεν είχαν αντίκτυπο στους παραλήπτες 15 εβδομάδες αργότερα. Οι ερευνητές υπέθεσαν μάλιστα ότι το να παίρνουν κάποια, αλλά όχι αρκετά χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες τους, έκανε τους ανθρώπους να αισθάνονται χειρότερα, επειδή έκανε τα προβλήματά τους πιο εμφανή.
Ο Tyler Hall, διευθυντής επικοινωνίας της GiveDirectly, αναφέρει ότι αυτά τα αποτελέσματα σημαίνουν ότι οι ερευνητές «πρέπει να μελετήσουν το πώς να σχεδιάσουν καλύτερα τα προγράμματα στις ΗΠΑ ώστε να έχουν τον μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο».
«Το σύνολο των ερευνών που έχουμε δει μέχρι σήμερα σχετικά με τις μεταφορές μετρητών στο περιβάλλον των ΗΠΑ εξακολουθεί να υποδηλώνει ότι υπάρχουν σημαντικές θετικές επιπτώσεις για τους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Μερικά πρόσφατα μηδενικά ή αρνητικά αποτελέσματα από τις ΗΠΑ δεν σημαίνουν ότι η βοήθεια σε μετρητά είναι αναποτελεσματική εδώ», προσθέτει.

Δεν έχουν γίνει, όμως, πολλές έρευνες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της άνευ όρων μεταφοράς μετρητών σε φτωχές περιοχές. Υπάρχουν αρκετές μελέτες (βλέπε για παράδειγμα: “Can unconditional cash transfers raise long-term living standards? Evidence from Zambia” και “The longterm impact of  unconditional cash transfers: Experimental evidence from Kenya) που τεκμηριώνουν διαρκή αποτελέσματα τρία έως πέντε χρόνια μετά τη μεταφορά, αλλά όχι πολλά πέρα από αυτό.
«Είναι σαφές ότι τα αποτελέσματα διαλύονται με την πάροδο του χρόνου, αλλά το πόσο ολοκληρωτικά διαλύονται, αυτό είναι κάτι για το οποίο υπάρχει ακόμη κάποια διαφωνία», αναφέρει ο McIntosh. «Νομίζω ότι είναι σαφές ότι υπάρχουν πολύ λίγες περιπτώσεις στις οποίες οι εφάπαξ μεταφορές μετρητών, από μόνες τους, επιτρέπουν πραγματικά στους ανθρώπους να ξεφύγουν από τη φτώχεια».

Ο Faye αναγνωρίζει ότι οι πληρωμές μετρητών χωρίς όρους δεν αποτελούν πανάκεια για τους φτωχούς του κόσμου και ότι η GiveDirectly δεν λύνει άμεσα διαρθρωτικά ζητήματα που συμβάλλουν στην παγκόσμια φτώχεια, μια συνήθης κριτική στις μεταφορές μετρητών.

«Οι μεταφορές μετρητών δεν πρέπει να είναι το μόνο πράγμα που κάνει κάποιος», αναφέρει ο Faye. «Οι μεταφορές μετρητών δεν θα είχαν ανακαλύψει το εμβόλιο Covid. Οι μεταφορές μετρητών δεν χτίζουν δρόμους ή δεν προστατεύουν τα σύνορα και ό,τι άλλο χρειάζεται να γίνει σε επίπεδο δημόσιας κυβέρνησης. Πρέπει λοιπόν να αναγνωρίσουμε τους περιορισμούς των μετρητών»…
Παρόλα αυτά, ο Faye έχει μεγάλες φιλοδοξίες για τη GiveDirectly: «Το ποσό των χρημάτων που θα χρειαζόταν για να τερματιστεί η ακραία φτώχεια είναι μικρό, και νομίζω ότι πρέπει να δημιουργήσουμε την υποδομή για να το κάνουμε, και, στη συνέχεια, νομίζω ότι πρέπει να πάμε και να το κάνουμε»…

Συμπέρασμα

Βλέπει κανείς, λοιπόν, ότι καλές πρακτικές και λύσεις υπάρχουν ή μπορούν να βρεθούν, για κάθε πρόβλημα, όσο δύσκολο και αν φαίνεται αυτό, όπως το σύνθετο και σοβαρό θέμα της παγκόσμιας φτώχειας. Ωστόσο, διαρκές ζητούμενο είναι η αποδέσμευση, πολιτών και πολιτικών, από την αδράνεια και τις αγκυλώσεις, πολιτικές, ιδεολογικές και άλλες, ώστε, χωρίς φόβους και παρωπίδες, να δοκιμάζονται λύσεις που, τελικά, μπορούν να οδηγήσουν σε έναν καλύτερο κόσμο. Είναι απαραίτητο, όμως, να παρέχεται γνώση, ενημέρωση για το πώς μπορούν πρόσωπα, ομάδες, κοινωνίες που ζουν σε δύσκολες συνθήκες, να οδηγηθούν σε λύσεις με υποστήριξη υγιών δυνάμεων. Μακριά από τους «εφιάλτες» και τη μόνιμη καταστροφολογία εκείνων που, τελικά, κεφαλαιοποιούν την ταλαιπωρία μας…

Αν θέλετε, μπορείτε να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο όπου ο οικονομικός διευθυντής της GiveDirectly, Joe Huston, σε επίσκεψη του στα κεντρικά γραφεία της Google στις ΗΠΑ ενημερώνει πολύ κατατοπιστικά για τα προγράμματα μεταφοράς μετρητών της ΜΚΟ στην Αφρική, το πρωτοποριακό πείραμα για το βασικό εισόδημα και την ανακούφιση των θυμάτων του τυφώνα Χάρβεϊ στο Τέξας.

Εγγραφείτε και μιλήστε!

Με την εγγραφή σας μπορείτε να συμμετάσχετε στην κουβέντα για το άρθρο, να μιλήσετε στους συντάκτες μας και να συμβάλλετε εποικοδομητικά στα άρθρα μας.

Μπορείτε να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου πατώντας εδώ, αλλά...

... είναι μόνο χάρη των μελών/συνδρομητών που μας στηρίζουν που μπορούμε να έχουμε άρθρα.

Εάν μια εποικοδομητική δημοσιογραφία, που δεν εξαρτάται από διαφημίσεις, είναι κάτι που θέλετε να υποστηρίξετε γίνετε μέλος σήμερα.

Περιεχόμενα Τεύχους

Τεύχος 36

Σεπτέμβριος 2022

Μετάβαση στο περιεχόμενο