Ήταν Ρώσος συγγραφέας και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών. Όπως έλεγε, ο Λέων Τολστόι (1828-1910), «η πιο σημαντική συμβουλή που θα μπορούσα να δώσω, αυτή που θεωρώ ως την πιο χρήσιμη για τους ανθρώπους του αιώνα μας, είναι: Για το όνομα του Θεού, σταθείτε μια στιγμή, σταματήστε τη δουλειά σας και κοιτάξτε γύρω σας».
Κι αν η εύρεση της ευτυχίας είναι πιο προσιτή απ’ ότι νομίζουμε; Κι αν η οδός για μια ευτυχισμένη ζωή δεν είναι καν …οδός;
Στην «Οικογενειακή ευτυχία», ο Τολστόι έγραψε:
«Έχω ζήσει πολλά, και, τώρα, νομίζω ότι έχω βρει αυτό που χρειάζεται για την ευτυχία. Μια ήσυχη μοναχική ζωή στην εξοχή, με τη δυνατότητα να είσαι χρήσιμος σε ανθρώπους στους οποίους είναι εύκολο να κάνεις καλό και οι οποίοι δεν έχουν συνηθίσει να τους συμβαίνει κάτι τέτοιοι. κατόπιν εργασία από την οποία ελπίζεις ότι μπορείς να προσφέρεις κάτι χρήσιμο. τέλος ξεκούραση, φύση, βιβλία, μουσική, αγάπη για τον πλησίον – αυτή είναι η ιδέα μου περί ευτυχίας.»
Αν και, όπως λέει, μια κοινή και γενικά αποδεκτή πλάνη είναι ότι ο καθένας μπορεί να χαρακτηριστεί με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο – λέμε ότι είναι καλός, κακός, ηλίθιος, ενεργητικός, απαθής και ούτω καθεξής – «οι άνθρωποι δεν είναι έτσι. Μπορούμε να πούμε για έναν άνθρωπο ότι είναι πιο συχνά ευγενικός παρά σκληρός, πιο συχνά σοφός παρά ηλίθιος, πιο συχνά ενεργός παρά απαθής ή το αντίστροφο». Αλλά, ποτέ δεν θα μπορούσε να είναι ορθό να πούμε ότι ένας άνθρωπος είναι ευγενικός ή σοφός και ένας άλλος κακός ή ηλίθιος. Κι όμως, πάντα κατατάσσουμε τους ανθρώπους με αυτόν τον τρόπο.
«Τα ανθρώπινα όντα είναι σαν τα ποτάμια. Το νερό είναι ίδιο σε όλα, όμως, άλλα είναι στενά σε κάποια μέρη και άλλα ρέουν πιο γρήγορα. Κάπου είναι πλατιά, κάπου είναι ήρεμα, ή καθαρά ή κρύα ή λασπώδη ή ζεστά…»
Κάθε άτομο φέρει τα σπέρματα κάθε ανθρώπινης ιδιότητας – πότε εκδηλώνει τη μία, πότε την άλλη, συχνά, δε, διαφέρει πολύ από τον εαυτό του, παρότι παραμένει το ίδιο άτομο.
Κι αν η ευτυχία έχει να κάνει πολύ περισσότερο με τους άλλους παρά με τον εαυτό μας…;
Ο Τολστόι αναφέρει στην παραβολική ιστορία του «Οι Τρεις Ερωτήσεις του Αυτοκράτορα»:
«Να θυμάστε ότι υπάρχει μόνο ένας σημαντικός χρόνος, και αυτός είναι το Τώρα. Η παρούσα στιγμή είναι ο μόνος χρόνος στον οποίο κυριαρχούμε. Το πιο σημαντικό πρόσωπο είναι πάντα το πρόσωπο με το οποίο βρίσκεστε, το οποίο είναι ακριβώς μπροστά σας, γιατί ποιος ξέρει αν θα έχετε συναλλαγές με οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο στο μέλλον; Η πιο σημαντική επιδίωξη είναι να κάνεις αυτό το άτομο, αυτό που στέκεται δίπλα σου, ευτυχισμένο, καθώς αυτό και μόνο αποτελεί επιδίωξη ζωής».
Επικαλούμενοι για τελευταία φορά τον Τολστόι: «Αν θέλεις να γίνεις ευτυχισμένος, γίνε».
Ευτυχισμένα Χριστούγεννα σε όλους μας!!