Τα τελευταία χρόνια, το σύνθημα «Μεγάλη Ξανά» γίνεται κεντρικό στις πολιτικές σκηνές πολλών χωρών. Ένα σύνθημα που, πέρα από τα γεωγραφικά όρια, υπόσχεται την επιστροφή σε έναν παρελθόντα «ένδοξο» χρόνο. Αυτή η προσέγγιση φαίνεται να αντηχεί έντονα σε ένα παγκόσμιο κοινό που αισθάνεται απογοητευμένο από τις κεντρικές εξουσίες και την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις.
Όμως, τι κρύβεται πίσω από αυτή τη νοσταλγία; Γιατί το «ξανά» μοιάζει τόσο ελκυστικό σε μια εποχή που το μέλλον μας καλεί με ένταση; Μήπως, ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω την αναζήτηση του μεγαλείου στο παρελθόν και να στραφούμε σε μια νέα ιδέα που αγκαλιάζει τη συνεργασία και την πρόοδο για όλους; Αυτό ακριβώς προτείνει το όραμα του «Μεγάλοι Μαζί»: ένα παγκόσμιο σύνθημα που απορρίπτει τη διαίρεση, την απομόνωση και τη νοσταλγία, προτείνοντας αντ’ αυτών την ενότητα, την αλληλεγγύη και την οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος.
Η απογοήτευση του παρόντος
Η ιδέα του «Μεγάλη Ξανά» προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από ένα γενικευμένο παγκόσμιο συναίσθημα δυσπιστίας και απογοήτευσης προς τους κυβερνώντες. Αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα εμφανής στις εξής πτυχές:
- Ανισότητα και κοινωνική αδικία. Η παγκόσμια ανισότητα έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Πλούσιες χώρες και άτομα συσσωρεύουν όλο και περισσότερο πλούτο, ενώ εκατομμύρια παλεύουν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Η απογοήτευση και η οργή για τις οικονομικές και κοινωνικές αυτές ανισορροπίες συχνά εκφράζεται μέσω λαϊκιστικών κινημάτων που υπόσχονται «επιστροφή» σε μια εποχή όπου «όλα ήταν καλύτερα».
- Κλιματική κρίση και αδράνεια. Παρά την κρισιμότητα της κλιματικής αλλαγής, πολλοί ηγέτες αποτυγχάνουν να αναλάβουν αποφασιστική δράση. Αυτή η έλλειψη αποτελεσματικότητας ενισχύει το αίσθημα απογοήτευσης, οδηγώντας τους πολίτες σε αναζήτηση ηγετών που φαίνονται «ισχυροί» και «αποφασιστικοί».
- Τεχνολογική εξέλιξη και αποκλεισμός. Παρότι η τεχνολογία έχει φέρει απίστευτες δυνατότητες, τα οφέλη της δεν μοιάζει να διανέμονται δίκαια. Πολλοί νιώθουν ότι μένουν πίσω, ενώ οι κυβερνήσεις δεν προσφέρουν επαρκή στήριξη για την προσαρμογή στις νέες πραγματικότητες.
- Διαφθορά και έλλειψη λογοδοσίας. Η αυξανόμενη αποκάλυψη σκανδάλων διαφθοράς, σε πολλές χώρες, έχει διαβρώσει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Το παγκόσμιο αίσθημα είναι ότι αυτοί που κυβερνούν δεν εργάζονται για το κοινό καλό, αλλά για τα δικά τους συμφέροντα.
- Ευθύνη των Μέσων Ενημέρωσης. Τα παραδοσιακά και τα κοινωνικά μέσα, συχνά, ενισχύουν την πόλωση με τον τρόπο που παρουσιάζουν όλα τα παραπάνω. Η παραπληροφόρηση και η έμφαση σε διχαστικά θέματα οδηγούν τους πολίτες σε μεγαλύτερη απογοήτευση, αποξένωση και έλλειψη εμπιστοσύνης.
Τα παραπάνω, συνολικά, έχουν τροφοδοτήσει την ανάγκη και το αίτημα για «μεγαλείο», όμως, η «επίτευξή» του, συχνά, καλύπτεται με τρόπους που ενισχύουν τον εθνικισμό, την πόλωση και την απομόνωση.
Έλξη της νοσταλγίας
Η άνοδος των ηγετών που χρησιμοποιούν συνθήματα όπως το «Μεγάλη Ξανά» δεν είναι τυχαία. Αντικατοπτρίζει ένα ευρύτερο παγκόσμιο συναίσθημα κατά των κυβερνώντων και των παραδοσιακών πολιτικών συστημάτων. Το «Μεγάλη Ξανά» στηρίζεται στο στοιχείο της νοσταλγίας: μια ρομαντική επιστροφή σε εποχές που φαντάζουν ιδανικές, παρότι πολλές φορές αυτές οι «χρυσές εποχές» ήταν εξίσου περίπλοκες και προβληματικές.
Η φράση αυτή υπόσχεται, έτσι, μια επιστροφή σε έναν ιδανικό χρόνο, όταν (υποτίθεται) η κοινωνία λειτουργούσε καλύτερα. Όμως, αυτή η επιδίωξη συχνά αποκλείει ομάδες, περιορίζει την πρόοδο και βασίζεται σε μια παραπλανητική εικόνα του παρελθόντος.
Μια νέα διαδρομή
Αντί για πολιτική νοσταλγία, το «Μεγάλοι Μαζί» προτείνει έναν νέο δρόμο. Πρόκειται για ένα όραμα που βασίζεται στη συνεργασία, την ενότητα και τη δικαιοσύνη. Προσφέρει μια εναλλακτική που:
- Αγκαλιάζει το μέλλον αντί να κοιτάζει στο παρελθόν.
- Συνδέει την πρόοδο με την αλληλεγγύη, την αμοιβαιότητα και την παγκόσμια συνεργασία.
- Προτάσσει τη συλλογική ευημερία αντί για την ατομική ή εθνική κυριαρχία.
Για να περάσουμε από τη νοσταλγία στη συνεργασία, χρειάζεται να δράσουμε σε πολλά επίπεδα:
-Επανεξέταση της διακυβέρνησης
Η δυσπιστία απέναντι στους κυβερνώντες μπορεί να μετατραπεί σε κινητήριο δύναμη για τη δημιουργία πιο διαφανών και δημοκρατικών θεσμών. Χρειάζεται:
- Αποκέντρωση εξουσιών.
- Λογοδοσία μέσω της τεχνολογίας.
- Ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις.
-Παγκόσμια συνεργασία για κοινές προκλήσεις
Η κλιματική αλλαγή, οι πανδημίες και οι συγκρούσεις απαιτούν παγκόσμιες λύσεις. Το «Μεγάλοι Μαζί» προωθεί:
- Κοινές επενδύσεις σε βιώσιμες τεχνολογίες.
- Παγκόσμιες συμφωνίες για τη δικαιοσύνη και την αειφορία.
- Ενίσχυση διεθνών θεσμών όπως ο ΟΗΕ.
-Δίκαιη Κατανομή Πόρων
Η παγκόσμια οικονομία πρέπει να ευνοεί όλους. Αυτό περιλαμβάνει:
- Φορολόγηση του πλούτου για τη στήριξη κοινωνικών δομών.
- Ενίσχυση των αναπτυσσόμενων χωρών με τεχνογνωσία και πόρους.
Αναπροσδιορισμός της Έννοιας του «Μεγαλείου»
Η πρόοδος δεν πρέπει να μετριέται μόνο με οικονομικά ή στρατιωτικά κριτήρια. Το «Μεγάλοι Μαζί» ορίζει το μεγαλείο μέσα από:
- Την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
- Την πολιτιστική ανταλλαγή.
- Την αειφόρο ανάπτυξη.
-Εποικοδομητική δημοσιογραφίαΤα μέσα ενημέρωσης μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της ενότητας. Η εποικοδομητική δημοσιογραφία, αντί να εστιάζει σε προβλήματα, αναδεικνύει λύσεις. Ενισχύει τη συνεργασία και παρουσιάζει ιστορίες επιτυχίας, εμπνέοντας πολίτες και κυβερνήσεις να δράσουν.
-Ενδυνάμωση των πολιτών – εκπαίδευση για την αλληλεγγύη
Χρειάζεται εκπαίδευση για συμμετοχή στα κοινά και υποστήριξη τοπικών πρωτοβουλιών και κινήσεων βάσης. Ήδη, στην Ευρώπη και την Ασία, προγράμματα εκπαίδευσης που προωθούν την ενσυναίσθηση και τη συλλογικότητα έχουν δείξει ότι η αλλαγή στις αξίες μπορεί να δημιουργήσει πιο δίκαιες κοινωνίες.
Και τώρα τι;
Η στροφή προς το «Μεγάλοι Μαζί» δεν είναι απλώς πολιτική – είναι φιλοσοφική. Αντικατοπτρίζει την ανάγκη να επανεξετάσουμε τις αξίες μας ως παγκόσμια κοινότητα. Το μέλλον της ανθρωπότητας εξαρτάται από την ικανότητά μας να συνεργαστούμε, να φροντίσουμε τον πλανήτη μας και να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν μένει πίσω.
Αποτελεί την απάντηση στην πολυδιάστατη κρίση της εποχής μας. Δεν υπόσχεται μια φαντασιακή επιστροφή στο παρελθόν, αλλά μια συντονισμένη πορεία προς το μέλλον. Είναι ένα κάλεσμα για αλλαγή, ένα όραμα για ένα καλύτερο μέλλον. Δεν μας ζητά να κοιτάξουμε πίσω, αλλά να χτίσουμε μπροστά. Δεν είναι ένα σύνθημα για τους λίγους, αλλά μια ελπίδα για όλους.
Ας αφήσουμε πίσω όσους και όσα μας χωρίζουν και ας προχωρήσουμε μπροστά προς ένα μέλλον ανθρώπινο και φωτεινό. Ας αφήσουμε πίσω την απομόνωση και ας ενωθούμε για να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου το μεγαλείο ορίζεται από την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη και την ευημερία για όλους.
Καλλιεργώντας την Αμοιβαιότητα, μπορούμε να γίνουμε πραγματικά Μεγάλοι Μαζί!