Συνεχίζουμε και σε αυτό το τεύχος μας την «Ευρωπαϊκή περί-Σκεψη» επιμένοντας στα διακυβεύματα των ευρωεκλογών, ερευνώντας, αναλύοντας, παρουσιάζοντας το «τι σημαίνει Ευρώπη» και τις προϋποθέσεις -την «ένεση τσιμέντου»- για την «ενίσχυση των Ευρωπαϊκών Θεμελίων», για το πώς η χθεσινή «ουτοπία» του ευρωπαϊκού οράματος μπορεί να καταστεί αυριανή πραγματικότητα…
Καλούμαστε στις 9 Ιουνίου να ψηφίσουμε για την Ευρώπη, έπειτα από μια ασήμαντη, τραγελαφική και ευτελή προεκλογική περίοδο στη χώρα μας. Με ανούσιες συγκρούσεις στο δημόσιο διάλογο -ευθύνη των ΜΜΕ, δημοσιογράφων και πολιτικών- στον βωμό της εξυπηρέτησης τοπικών μυωπικών συμφερόντων και της αποκόμισης κερδών από την μείωση σε ηθικό επίπεδο του πολιτικού αντιπάλου αντί της παρουσίασης σοβαρών λύσεων απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος μας…
Οι Ευρωπαίοι πολίτες σε 27 χώρες ψηφίζουμε σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές που θα έχουν ευρύ αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και πέραν αυτής. Περίπου 370 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα ψήφου σε μια ευρύτατη περιοχή χωρών με διαφορετικές κουλτούρες και γεωγραφικούς προσδιορισμούς, που επηρεάζουν τα εθνικά, κοινωνικά και οικονομικο-πολιτικά συμφέροντα καθεμιάς. Το αποτέλεσμα, η σύνθεση του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του άμεσου συνδέσμου μεταξύ των Ευρωπαίων και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, καταστατικά για το κοινό καλό. Ελπίζουμε και ουσιαστικά.
Σε μια εποχή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, η σημασία της συμμετοχής των πολιτών είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Η ψήφος έχει καθοριστική σημασία, καθώς αυτό που θα προκρίνουν οι εκλογείς θα διαμορφώσει την κατεύθυνση της ΕΕ κατά την επόμενη πενταετία, όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση, τη μεγαλύτερη ολοκλήρωση, καθώς και τον αυξανόμενο εθνικισμό και τόσα άλλα. Μπορεί να διασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να επενδύει σε πολιτικές που προωθούν την αλληλεγγύη, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία για όλους τους πολίτες της. Έχει, μάλιστα, την δυνατότητα να διαμορφώσει όχι μόνο το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο να ενδυναμώσει την πολιτική της ΕΕ προς μια συνεργατική παγκόσμια τάξη.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επηρεάζει τη ζωή των πολιτών κάθε κράτους-μέλους, διαμορφώνει την κατεύθυνση της νομοθεσίας και των πολιτικών της ΕΕ εγκρίνοντας, τροποποιώντας και ψηφίζοντας νόμους και αποφασίζοντας για διεθνείς συμφωνίες και διευρύνσεις. Εγκρίνει τον ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΕ και μπορεί να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) να προτείνει νομοθεσία. Επηρεάζει, επίσης, το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της τελευταίας. Ως το μοναδικό θεσμικό όργανο της ΕΕ που εκλέγεται απευθείας από τους ψηφοφόρους των 27 χωρών, συνδέει τους Ευρωπαίους πολίτες με τα άλλα δύο μεγάλα θεσμικά όργανα: την Κομισιόν -τον εκτελεστικό κλάδο της ΕΕ- και το Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από υπουργούς των κυβερνήσεων των χωρών-μελών.
Οι ευρωβουλευτές εποπτεύουν το έργο της Επιτροπής και του Συμβουλίου. Μοιράζονται την ευθύνη με το Συμβούλιο για την έγκριση των νόμων που προτείνει η Επιτροπή. Οι περισσότεροι ανήκουν σε πολιτικές ομάδες που κινούνται από την αριστερά έως τη δεξιά, παρά με βάση την εθνικότητα, οπότε, συχνά, καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα σε κόμματα ή χώρες. Παραδοσιακά, οι δύο μεγαλύτερες ομάδες είναι το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και η κεντροαριστερή Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), όμως και άλλες ομάδες έχουν αρχίσει να αυξάνουν την παρουσία τους. Η φιλελεύθερη ομάδα Renew Europe και οι Πράσινοι/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία ήταν οι αμέσως μεγαλύτερες ομάδες στο προηγούμενο κοινοβούλιο, αλλά, πλέον, και άλλα σχήματα -ευρωσκεπτιστικά και αντιευρωπαϊκά κόμματα- έχουν βάλει στόχο για… μεγάλα κέρδη. Τα κόμματα που ανήκουν στο ευρωπαϊκό κέντρο επενδύουν στην Ευρωπαϊκή Ιδέα και το μέλλον της, τα υπόλοιπα, δυστυχώς, τα πιο ακραία, επενδύουν στον «κίνδυνο από τους άλλους»…
Τα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα σημειώνουν αυξητικές τάσεις σε όλη την Ευρώπη και αυτή η μετατόπιση προς τα άκρα είναι πιθανό να αντανακλάται στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να ψηφίσουμε όλοι. Τα αποτελέσματα αποφασίζονται με αναλογική εκπροσώπηση, οπότε κάθε ψήφος μετράει. Η μέση συμμετοχή το 2019 ήταν 50,7%. Σε μας όλους εναπόκειται να στηρίξουμε τις δυνάμεις της Δημοκρατίας στην Ευρώπη.
Να υπενθυμίσουμε ότι δεν μπορούμε να θεωρούμε τη δημοκρατία δεδομένη. Είναι ένα πολύτιμο και ουσιαστικό πολίτευμα που μας παρέχει το δικαίωμα να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση του συλλογικού μας μέλλοντος και το δικαίωμα ψήφου είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της, που δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να έχουν λόγο στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Ασκώντας, λοιπόν, το δικαίωμά μας να ψηφίζουμε, όχι μόνο εξασφαλίζουμε ότι ακούγεται η δική μας φωνή, αλλά συμβάλλουμε και στο ευρύτερο δημοκρατικό πλαίσιο που υποστηρίζει τις αρχές της ισότητας, της ελευθερίας και της λογοδοσίας. Έτσι, στηρίζουμε τη δημοκρατία στην πράξη.
Σε έναν ολοένα και πιο διασυνδεδεμένο κόσμο, πολλές προκλήσεις ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα και απαιτούν συλλογικές λύσεις. Η κλιματική κρίση και το ενεργειακό, οι πανδημίες, συνολικά η δέσμευση στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, οι πολώσεις και οι διχασμοί, οι γεωοικονομικές και γεωπολιτικές εντάσεις, οι πολεμικές εισβολές και συγκρούσεις, οι κοινωνικές ανισότητες και η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, υπενθυμίζουν ότι τα παγκόσμια ζητήματα απαιτούν διεθνή συνεργασία και συντονισμό. Συμμετέχοντας σε δημοκρατικές διαδικασίες, όπως η ψήφος στις εκλογές, παίρνουμε μέρος στις συζητήσεις και τις αποφάσεις που διαμορφώνουν τη σχέση μας με υπερεθνικούς θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσω της ψήφου μας μπορούμε να εκφράσουμε τη στάση μας σε σημαντικά ζητήματα και να επηρεάσουμε την πορεία των ενεργειών των κυβερνήσεων μας. Κάθε ψήφος έχει σημασία, καθώς επενεργεί στο κοινό μας μέλλον που θέλουμε να οικοδομήσουμε, διασφαλίζει τα ατομικά μας δικαιώματα και τις ελευθερίες και «διαβεβαιώνει» ότι οι δημοκρατικές μας αξίες θα παραμείνουν για τις επόμενες γενιές.
Το βράδυ της 9ης Ιουνίου θα είναι σαφές ποια κόμματα κέρδισαν τις 720 έδρες του Κοινοβουλίου (15 περισσότερες από ότι το 2019)…
Ως ομάδα του Ορθού Λόγου, έχοντας συνείδηση της κοινωνικής μας ευθύνης προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε, με την αρθρογραφία μας, νεότερους και γηραιότερους, για τα διακυβεύματα. Η κατεύθυνση που αναδεικνύεται μέσα από όλα αυτά είναι σαφής: χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη σε όλους τους τομείς! Η εξέλιξη και βελτίωσή της μέσω μιας γνήσιας και βαθιάς διαδικασίας ολοκλήρωσης όλων των ευρωπαϊκών χωρών, χρειάζεται να παραμείνει βασικό στοιχείο της Ευρώπης του μέλλοντος.
Δεν θέλαμε, ασφαλώς, να υποβαθμίσουμε τις αδυναμίες, τις δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση και τα προβλήματα που χρειάζονται τη φροντίδα και την προσοχή της, αλλά στόχος ήταν να βοηθήσουμε το κοινό να έχει μια πιο ακριβή αντίληψη της πραγματικότητας. Κάποια πράγματα μπορεί να είναι χειρότερα, κάποια άλλα αρκετά καλύτερα. Δεν είναι μόνο σημαντικό να προσπαθούμε να δώσουμε μια ακριβή εικόνα της πραγματικότητας, αλλά και μια κατανόηση που βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι έχουν τη δυνατότητα να δράσουν – όχι μόνο μέσω της ανησυχίας, αλλά και μέσω των ευκαιριών.
Τα τονίζουμε αυτά για να θυμόμαστε ότι μέσω της «φτωχής ενημέρωσης», -όπως σταδιακά κατάντησε-, παίρνουμε, δυστυχώς, μόνο τη μισή ιστορία, το «χειρότερο μισό». Υπάρχουν, όμως, πολλά για να εμπνευστούμε και να ελπίζουμε. Χρειαζόμαστε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της σημερινής μας πραγματικότητας για να πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον μας. Και αυτό προσπαθήσαμε να καλύψουμε στο παρόν τεύχος μας.
Ευρωεκλογές 2024, λοιπόν, η Επιλογή… Καθοριστική!