author-image-104 Editorial
4 χρόνια

4 χρόνια

Αγαπητέ Αναγνώστη,

Το 2019 ήταν η χρονιά που ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια του «Ορθού Λόγου», αυτή την ιδέα της Εποικοδομητικής Δημοσιογραφίας. Και φθάσαμε, αισίως, στο 8ο Τεύχος. Πιστοί στις αρχές που θέσαμε, από την πρώτη στιγμή, με σταθερή άποψη ότι χρειαζόμαστε μια πιο αξιόπιστη ενημέρωση, λιγότερες κραυγές, αποτύπωση της αλήθειας, περισσότερη αισιοδοξία. Το έχουμε δηλώσει και εμείς και οι διεθνείς φίλοι μας, που υποστηρίζουν την εποικοδομητική δημοσιογραφία, ότι είναι καιρός να πάμε παρακάτω, να μιλήσουμε για τα προβλήματα, αλλά και για τις λύσεις, για τις αιτίες κάθε κακού, αλλά και τους δρόμους που οδηγούν στο καλό.

Αποτυπώσαμε, με πρωτότυπες συνθέσεις στα εξώφυλλα, την ουσία των θεματικών μας αναφορών. Τον συμβολισμό των αναζητήσεών μας, των κοινωνικών ζητημάτων, της μείζονος πολιτικής συμπεριφοράς, του «φωτός» που όλοι επιθυμούν, του ονείρου που βελτιώνει την πεζή καθημερινότητα, της εμπιστοσύνης ως προαπαιτούμενο για να προχωρήσουμε σε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον, των δεδομένων που προσπερνάμε, συχνά, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε την αξία τους.

Αποκρυπτογραφήσαμε τις πλάνες και τους μύθους της οικονομίας στην Ελλάδα και τον κόσμο, καταγράψαμε τις προσπάθειες που γίνονται για να γίνουν οι πόλεις μας πιο σύγχρονες και λειτουργικές, μιλήσαμε για τις προκλήσεις της ευρύτερης περιοχής μας, της Ευρώπης. Αναλύσαμε τα γεγονότα της τελευταίας περιόδου, με ψύχραιμη ματιά, χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς προκαταλήψεις.

Προβληματιστήκαμε για την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη της προώθησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναδεικνύοντας, παράλληλα, τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την πράσινη οικονομία.

Στοχαστήκαμε, φιλοσοφήσαμε πάνω στις «βαριές» έννοιες της εποχής, την παγκοσμιοποίηση, το ευρωπαϊκό ιδεώδες, την νευροεπιστήμη, τον υπερβατικό σουρεαλισμό…

Δεν ξεχάσαμε την ελληνική διασπορά, τις γόνιμες μνήμες και πολλά από αυτά που σκόπιμα ή μη  αποσιωπούν τα ΜΜΕ. Η εξυγίανση του τοπίου της «συστημικής» πληροφόρησης είναι αδήριτη ανάγκη και θα το λέμε σε όλους τους τόνους, με τεκμηρίωση, με στοιχεία, παρακολουθώντας την κρίση της κοινής γνώμης.

Το “στοίχημα” παραμένει να κερδηθεί…, ότι υπάρχουν τελικά αρκετοί σ’ αυτόν τον τόπο που αναζητούν και επιλέγουν το Θετικό και όχι το αρνητικό, τη Λογική και όχι τον παραλογισμό, το Ορθό και το ποιοτικό και όχι το ευτελές και το χυδαίο!

Ζητούμε, διαρκώς, τη στήριξη όλο και περισσότερων  για να πετύχουμε το στόχο που έχουμε θέσει. Θέλουμε να οικοδομήσουμε μια δημοσιογραφία που να διαρκεί. Έτσι, το «μοντέλο» μας είναι τόσο υπεύθυνο όσο και βιώσιμο.  Δεν λαμβάνουμε διαφημίσεις και ποτέ δεν θα πουλήσουμε ή θα δώσουμε τα δεδομένα σου.  Δεν ανήκουμε σε κάποιο ιδιοκτήτη με απώτερους σκοπούς. Είμαστε ανεξάρτητοι από πολιτικά κόμματα ή εμπορικές ατζέντες. Μπορούμε να σε κοιτάξουμε απευθείας στα μάτια και να σου πούμε ότι το λέμε όπως το βλέπουμε! Δεν ζητιανεύουμε, δεν τάζουμε, δεν εξαρτόμαστε. Μεταφέρουμε τα μηνύματα χιλιάδων ελεύθερων φωνών ανά τον κόσμο που διψούν, κυριολεκτικά, για καθαρές κουβέντες, χωρίς σκοτεινές συναλλαγές και δόλιους σκοπούς.  Έξω πάμε καλά, κατά το κοινώς λεγόμενο… Μπορούμε, λοιπόν και εδώ καλύτερα!

Αυτή τη φορά, δίνουμε τροφή για σκέψη μέσα από ποικίλες περιγραφές σε τρέχοντα, αλλά και διαχρονικά. Μπορεί, άραγε, να αλλάξουν οι καταστάσεις «επί τα βελτίω»; Μα, μήπως σε αρκετούς τομείς τα πράγματα πηγαίνουν, ήδη, καλύτερα και δεν θέλουμε να το πιστέψουμε; Ή, μήπως δεν μας το …έχουν πει;
Ας αφήσουμε τη φαντασία μας να γίνει πιο δημιουργική, ας πάρουμε δύναμη από εκείνους που άφησαν την καλύτερη επίγευση για το 2019, δίνοντάς μας λαμπρά παραδείγματα! Αλλάζοντας τον εαυτό μας, ίσως να αλλάξουμε, τελικά, τον κόσμο που ζούμε.

Καλή Χρονιά, με εποικοδομητική διάθεση, τουλάχιστον…

Εγγραφείτε και μιλήστε!

Με την εγγραφή σας μπορείτε να συμμετάσχετε στην κουβέντα για το άρθρο, να μιλήσετε στους συντάκτες μας και να συμβάλλετε εποικοδομητικά στα άρθρα μας.

Μπορείτε να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου πατώντας εδώ, αλλά...

... είναι μόνο χάρη των μελών/συνδρομητών που μας στηρίζουν που μπορούμε να έχουμε άρθρα.

Εάν μια εποικοδομητική δημοσιογραφία, που δεν εξαρτάται από διαφημίσεις, είναι κάτι που θέλετε να υποστηρίξετε γίνετε μέλος σήμερα.

Περιεχόμενα Τεύχους

Τεύχος 8

Δεκέμβριος 2019

Μετάβαση στο περιεχόμενο