Ο κόσμος αλλάζει. Οι νέες τεχνολογίες μπαίνουν δυναμικά στη ζωή μας. Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι εδώ. Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ η Ελλάδα εξέρχεται από μια δεκαετή, οικονομική κρίση που δημιούργησε βαθιές πληγές. Στις οποίες ήρθαν να προστεθούν και οι επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση, πέρα από την αποφασιστική στήριξη οικονομίας και κοινωνίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας με 40 δις. ευρώ (μόνο το Υπουργείο Εργασίας κατέβαλε περίπου 8 δις. σε περισσότερους από 3 εκατ. δικαιούχους), προωθεί παράλληλα και μια σειρά από προοδευτικές αλλαγές με βάση το πρόγραμμα για το οποίο ψηφιστήκαμε από τον ελληνικό λαό. Μειώνουμε τους φόρους. Ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Προχωρήσαμε στην απλούστευση των αδειοδοτήσεων. Προχωρούμε σε εκσυγχρονιστικές αλλαγές στην παιδεία, στο περιβάλλον, στην χωροταξία. Και, βεβαίως, κάνουμε ό,τι μπορούμε, όχι απλά για να απορροφήσουμε, αλλά για να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τους πόρους, του νέου ΕΣΠΑ, αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης. Την ίδια προσπάθεια κάνουμε και στο Υπουργείο Εργασίας. Προσπάθεια με αιχμή τρεις τομές στο θεσμικό πλαίσιο της εργασίας:
Η πρώτη τομή αφορά φυσικά τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας, ο οποίος ήδη έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται. Είναι ένας νόμος ο οποίος ανταποκρίνεται στις κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, επικαιροποιώντας την εργασιακή νομοθεσία. Με διατάξεις που απαντούν στα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, όπως η εισαγωγή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για τον έλεγχο και την πάταξη της «μαύρης» εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. Την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, έτσι ώστε να μην κατηγορείται πως επηρεάζεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Τη δυνατότητα “συμφιλίωσης” της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των εργαζομένων, με αίτημά τους για κατάλληλη διευθέτηση του χρόνου εργασίας τους. Την πληρωμένη άδεια πατρότητος 14 ημερών σε κάθε πατέρα, όταν γεννιέται το παιδί του, αλλά και την προστασία του από απόλυση για 6 μήνες. Την επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια δύο μηνών και για τους δύο γονείς. Τη θεσμοθέτηση του «δικαιώματος αποσύνδεσης» των εργαζομένων σε τηλεργασία (η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα μετά τη Γαλλία και την Ιταλία που το θεσμοθετεί). Τα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των αυτοαπασχολούμενων εργαζομένων σε delivery και κούριερ. Παράλληλα, ο νόμος για την Προστασία της Εργασίας είναι και ένας νόμος ο οποίος ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις με ρυθμίσεις όπως: H αύξηση των υπερωριών στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. H προσθήκη στις εξαιρέσεις που ήδη ισχύουν στον γενικό κανόνα σε σχέση με την εργασία τις Κυριακές και άλλων κλάδων, όπως οι αποθήκες, τα logistics, τα κέντρα δεδομένων, η φαρμακοβιομηχανία. Η μείωση του γραφειοκρατικού βάρους για τις επιχειρήσεις με την αναβάθμιση του ΕΡΓΑΝΗ σε ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για το συνδικαλισμό.
Η δεύτερη τομή την οποία προωθούμε και η οποία βρίσκεται αυτές τις μέρες σε δημόσια διαβούλευση, είναι η Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά, η οποία έρχεται να εξασφαλίσει το μέλλον των νέων ασφαλισμένων. Πρόκειται για εκπλήρωση της προεκλογικής μας δέσμευσης για την εισαγωγή στοιχείων κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις και αφορά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και, εφόσον το επιλέξουν, τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους έως 35 ετών.
Οι λόγοι που φέρνουν αυτή την παρέμβαση είναι πολύ απλοί: Πρώτον, όπως δείχνουν όλες οι μελέτες, κρατώντας απαράλλαχτο για πάντα το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα και με δεδομένο ότι έχουν ανατραπεί τα δημογραφικά δεδομένα, αν δεν υποστεί αλλαγές σαν και αυτή που προωθούμε, θα μπορούσε μεσομακροπρόθεσμα να δεχθεί πιέσεις λόγω του δημογραφικού. Διότι δεν υπάρχουν πια 4 εργαζόμενοι να στηρίζουν 1 συνταξιούχο, όπως συνέβαινε, όταν αυτό θεμελιώθηκε σε όλο τον κόσμο. Δεύτερον, διότι οι νέοι ασφαλισμένοι, θα αποκτήσουν έλεγχο πάνω στη σύνταξή του και το ύψος της. Δεν θα αποφασίζουν, δηλαδή, άλλοι για αυτούς, χωρίς αυτούς! Τρίτον, διότι θα αναπτυχθεί με το νέο σύστημα του προσωπικού «κουμπαρά» η ιδέα της αποταμίευσης και με αυτό τον τρόπο θα γίνουν παραπάνω επενδύσεις, ενισχύοντας τελικά την ανάπτυξη. Και, τέταρτον, διότι όπως έχουν δείξει παρόμοια εγχειρήματα σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης, τελικά, μέσω της καλύτερης επένδυσης των αποταμιεύσεων του νέου ασφαλισμένου, οι συντάξεις που θα δοθούν θα είναι μεγαλύτερες! Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τις μελέτες που παρουσιάσαμε, οι επικουρικές συντάξεις των νέων ασφαλισμένων μπορεί να είναι αυξημένες από 43% έως και 68%!
Η τρίτη τομή την οποία προωθούμε αφορά ουσιαστικά τα κονδύλια που προέρχονται από το τρέχον ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, και από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Ο στόχος μας είναι να αξιοποιηθούν οι πόροι αυτοί αποτελεσματικά και να ανέβει η επίδοση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο λεγόμενο skills matching (την αντιστοίχιση δηλαδή των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας). Για το λόγο αυτό θα φέρουμε μετά το καλοκαίρι νομοσχέδιο, το οποίο από τη μια πλευρά θα εκσυγχρονίσει τον ΟΑΕΔ και από την άλλη θα βάλει τα θεμέλια για να γίνει πολύ πιο αξιόπιστο το σύστημα της κατάρτισης και της επανακατάρτισης στην Ελλάδα. Οι βασικές αρχές του νέου συστήματος θα είναι η ποιότητα, η αξιολόγηση και η πιστοποίηση τόσο των παρόχων της κατάρτισης όσο και των καταρτιζομένων. Είναι μια προσπάθεια η οποία θα γίνει εμπροσθοβαρώς και με ιδιαίτερη φροντίδα για τους κλάδους της οικονομίας που επλήγησαν περισσότερο από την υγειονομική κρίση. Ενώ, θα δώσουμε έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες, οι οποίες έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι να διεκδικήσουν ένα καλύτερο επίπεδο ζωής και οι επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στο υψηλής ποιότητας εργατικό δυναμικό που χρειάζονται για να αντεπεξέλθουν στα δεδομένα της μέρας μετά τον κορωνοϊό.
Πρόκειται για τρεις εκσυγχρονιστικές τομές οι οποίες τοποθετούν την Ελλάδα στο πυρήνα των αναπτυγμένων κρατών σε σχέση με τα θέματα της εργασίας. Τρεις τομές οι οποίες βάζουν τα θεμέλια της ισχυρής και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Τρεις τομές οι οποίες, πάνω από όλα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις ενός καλύτερου μέλλοντος για τα παιδιά μας!