author-image-104 Editorial
Χωρίς κατηγορία

Χωρίς κατηγορία

Aγαπητέ Αναγνώστη,

Μπήκαμε στην τρίτη χρονιά της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα… Ζούμε σε ενδιαφέρουσες εποχές. Απ’ ότι φαίνεται, η κρίση και η αβεβαιότητα είναι το νέο φυσιολογικό. Αντί να υποκύψουμε σε μια μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρέπει να οικοδομήσουμε μια κατάσταση ανθεκτικότητας. Και αυτό, οφείλουμε να το κάνουμε στο παρόν, διδασκόμενοι από το παρελθόν και με τη ματιά μας στο μέλλον. Όχι εικάζοντας, ως άλλες Πυθίες ή Κασσάνδρες, το τι πρόκειται να συμβεί…, αλλά, πώς μπορούμε να συμβάλλουμε εμείς, πώς θα μπορούσαμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Άλλωστε, ο καλύτερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον είναι να το δημιουργήσεις… Από μας, κατά πολύ, εξαρτάται, και, όπως έλεγε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν «θα έχουμε το μέλλον που μας αξίζει»…!

Στο χέρι μας είναι να γινόμαστε παράγοντες αλλαγής, να προσφέρουμε ελπίδα, δύναμη και ανθεκτικότητα σε περιόδους πολέμου και έντονων διακυμάνσεων, να αντιστεκόμαστε ενάντια σε αυταρχισμούς και ψέματα, να διατηρούμε τη σύνδεση πέρα από πολωτικές γραμμές, να αντιμετωπίσουμε τις καταστροφικές εθνικιστικές ή/και λαϊκίστικές δυνάμεις, να επιδιώκουμε έναν καλύτερο κόσμο πέρα από δυσχέρειες, διαιρέσεις και απλοϊκά οικονομικά μοντέλα, αντιπαλεύοντας την αδιαφορία, την αδράνεια, την απραξία… Μέσω συνεργασιών να οικοδομήσουμε μια αίσθηση του ανήκειν, μια αίσθηση σκοπού-προορισμού. Πνεύμα συνεργασίας και κοινά βιώματα οικοδομούν την ειρήνη και την αλληλεγγύη.

Αυτά είναι τα υλικά για να αρχίσουμε να χτίζουμε, σήμερα, το μέλλον.
«Ευ σοι το μέλλον έξει, αν το παρόν ευ τιθής. (Το μέλλον σου θα είναι καλό αν τακτοποιήσεις καλά το παρόν)», Ισοκράτης. 

Καθόσον, μάλιστα, για τη χώρα μας αυτή είναι μια «εκλογική» χρονιά, ας εκ-λογικευθούμε. Ευχόμαστε, η ξύλινη πολιτική, ιδεοληπτική και διχαστική γλώσσα που χρησιμοποιούν κάποιοι εκ των πολιτικών μας (ονόματα δεν λέμε…) να πάψει και να αναμετρώνται όχι υποβιβάζοντας και κατηγορώντας διαρκώς τους πολιτικούς τους αντιπάλους, αλλά, αντιτάσσοντας πραγματικά επιχειρήματα και λύσεις. Αξίες και όχι φτηνές ή αναχρονιστικές ιδεολογίες…

«Όλοι οφείλουμε να ενδιαφερόμαστε για το μέλλον, επειδή θα πρέπει να περάσουμε εκεί το υπόλοιπο της ζωής μας», Charles F. Kettering.

Έχουμε ευθύνη, ως εκ τούτου, για το μέλλον, υπό την έννοια ότι η σύγχρονη κοινωνία έχει τεράστιο αντίκτυπο στις προοπτικές των επερχόμενων γενεών. Αυτό λέγεται πάντα, αλλά πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε …άπαντες. Η ενασχόληση με το μέλλον των επόμενων γενεών αποκτά μια νέα διάσταση και φαίνεται ότι διεκδικεί μια σημαντική θέση στη σύγχρονη σκέψη ως «μακροπρόθεσμος προσανατολισμός».

Η Παιδεία και πάλι παρούσα, εν προκειμένω. Σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα, οι άνθρωποι χρειάζονται εξίσου γνωστικές και μη-γνωστικές δεξιότητες, ώστε να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν ως ενεργοί και παραγωγικοί πολίτες. Κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες, όπως η επιμονή, η ενσυναίσθηση, η ενσυνειδητότητα, το θάρρος ή η ηγεσία.

Υπεράνω συνόρων, φυσικά, με δεδομένες κρίσεις πολεμικές, οικονομικές, ενεργειακές κ.α., δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μέλλον χτίζεται με συνεργασίες. Έχουμε την ευκαιρία να ενθαρρύνουμε τον διάλογο, να προτάξουμε τους κοινούς στόχους, να επιδιώξουμε τη συνοχή. Ακόμη και σήμερα που ολόκληρη η υφήλιος είναι πεδίο ανταγωνισμού. Το μέλλον είναι αβέβαιο, πράγματι, γι’ αυτό, οφείλουμε να προνοούμε στον παρόντα χρόνο.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται, ασφαλώς, μια Ανοικτή Διακυβέρνηση, σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Η πολιτική που υποστηρίζει ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα πρόσβασης στα έγγραφα και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της κυβέρνησης, ούτως ώστε να ασκήσουν μια αποτελεσματική δημόσια εποπτεία.
Οικοδόμηση αποτελεσματικών δημοκρατικών θεσμών, συνεπώς, αλλά και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως η εφαρμογή ενός, άνευ όρων, βασικού εισοδήματος ως εγγύηση της προσωπικής/οικογενειακής ασφάλειας και ενός ελάχιστου σωστού βιοτικού επιπέδου σε όλους.

Και, φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε το μείζον ζήτημα της κλιματικής κρίσης που αφορά την ίδια την επιβίωσή μας ως είδος επί Γης. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα παγκόσμια ενεργειακή οικονομία την οποία από κοινού θα διαμορφώσουμε για να «σωθούμε», κυριολεκτικά. Έχουμε ρόλο όλοι στην ενεργειακή μετάβαση, με τεράστια οφέλη από τη διεθνή συνεργασία στο βιομηχανικό και μετα-βιομηχανικό τομέα.

Από την πλευρά μας, θα αναρωτιόμαστε διαρκώς πώς, ως έκδοση, στην ολιστική αυτή προσέγγιση των πραγμάτων, μπορούμε να ανταποκρινόμαστε, προοπτικά, σε έναν φαύλο κύκλο πραγματικών ή φαινομενικών κρίσεων. Θα εξακολουθήσουμε επιμένοντας στην προσπάθεια μιας Εποικοδομητικής Δημοσιογραφίας. Θέλοντας να ανακαλύπτουμε και να αποκαλύπτουμε ιδέες και λύσεις που μπορεί να βοηθούν προς ένα καλύτερο αύριο όλων μας.

Με τις καλύτερες ευχές για τη νέα χρονιά που ξεκίνησε και ανυπομονούμε να μας διαβάζετε και να σας ακούμε…

Από την Σύνταξη και όλη την Ομάδα του Ορθού Λόγου.

Εγγραφείτε και μιλήστε!

Με την εγγραφή σας μπορείτε να συμμετάσχετε στην κουβέντα για το άρθρο, να μιλήσετε στους συντάκτες μας και να συμβάλλετε εποικοδομητικά στα άρθρα μας.

Μπορείτε να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου πατώντας εδώ, αλλά...

... είναι μόνο χάρη των μελών/συνδρομητών που μας στηρίζουν που μπορούμε να έχουμε άρθρα.

Εάν μια εποικοδομητική δημοσιογραφία, που δεν εξαρτάται από διαφημίσεις, είναι κάτι που θέλετε να υποστηρίξετε γίνετε μέλος σήμερα.

Περιεχόμενα Τεύχους

Τεύχος 39

Ιανουάριος 2023

Μετάβαση στο περιεχόμενο