author-image-104 Editorial
Χωρίς κατηγορία

Χωρίς κατηγορία

Αγαπητέ Αναγνώστη,

Δεν θα κουραστούμε να επιμένουμε και να επαναλαμβάνουμε με πολλαπλούς τρόπους την ανάγκη του Ορθού, του Θετικού, του Αισιόδοξου, ως στάση ζωής, ως ακρογωνιαίο λίθο μιας πιο ευτυχισμένης και, ως εκ τούτου, πιο ανθεκτικής κοινωνίας.

Με αυτό το μήνυμα επιλέγουμε να κλείσουμε τη καλοκαιρινή περίοδο αναμένοντας να ξεκινήσουμε από τον Σεπτέμβριο ανανεωμένοι.

Δίνουμε, λοιπόν, έμφαση στην σωματική και την ψυχοπνευματική υγεία καθόσον μας εξασφαλίζουν καθαρότητα στις σκέψεις, τις αποφάσεις για την εκπλήρωση των στόχων μας. Καταγράφουμε τη δύναμη της ανθρωπότητας να ξεπερνά τις δυσκολίες κατά τον ρου της Ιστορίας και να στέκεται με σθένος απέναντι στις αλλεπάλληλες προκλήσεις.

Διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά το πόσο ευεργετική έχει αποδειχθεί η παγκόσμια συνεργασία για την επέκταση της ευημερίας και των ευκαιριών, γι’ αυτό και πρέπει να ενταθεί στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Προτάσσουμε ξανά λύσεις για ένα καθαρό μέλλον με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εν προκειμένω επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στο ανανεώσιμο υδρογόνο.

Ενδοσκοπούμε στην ενεργειακή μετάβαση, που είναι μονόδρομος για τη βιωσιμότητα, συνδέοντας την ορθή χωροταξία των ΑΠΕ με την αισιοδοξία της επίτευξης του ποθητού αποτελέσματος.

Ακόμη εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στη νέα γενιά που παρά τις ανησυχίες της στα εργασιακά και σε άλλους τομείς, δείχνει ισχυρά σημάδια αισιοδοξίας, χωρίς να βλέπει τις τεχνολογικές εξελίξεις ως απειλή.

Δεν παραλείπουμε, τέλος, να επανεξετάσουμε το σοβαρό πρόβλημα των πυρκαγιών που πληγώνει την Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες και να αποτυπώσουμε αισιόδοξα μηνύματα ως προς τις δυνατότητες πρόληψης με καινοτόμες μεθόδους.

Σε όλα τα παραπάνω μιλάμε για ρεαλιστική αισιοδοξία και όχι φαντασιακή…

«Η αισιοδοξία δεν σημαίνει να είσαι τυφλός απέναντι στην πραγματικότητα της κατάστασης. Σημαίνει ότι διατηρείς το κίνητρο να αναζητάς λύση στα όποια προβλήματα προκύπτουν…»,  Δαλάι Λάμα.

Και επειδή δεν εθελοτυφλούμε, υπενθυμίζουμε και πάλι τη σημασία της αλλαγής στάσης στην ενημέρωση, από την κραυγή, τον πανικό και τον αρνητισμό, στην ψύχραιμη και σαφώς πιο αισιόδοξη πληροφόρηση για τα μικρά και τα μεγάλα αυτού του κόσμου.

Το λέμε και θα το επαναλαμβάνουμε ότι θέλουμε μια δημοσιογραφία που καλλιεργεί αισιοδοξία, μια ενημέρωση χωρίς εφιάλτες. Στο ίδιο πλαίσιο, τον περασμένο Σεπτέμβριο σας ανακοινώναμε τη προσπάθεια στήριξης της δημιουργίας ενός νέου φορέα του Ελληνικού Ινστιτούτου Εποικοδομητικής Δημοσιογραφίας (Ε.Ι.Ε.Δ.). Όπως λέγαμε και τότε: Επειδή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν μια ισχυρή επιρροή στον κόσμο μας, οφείλουμε να δείξουμε, να αποκαλύψουμε τη μεγάλη εικόνα, δημιουργώντας προς τον σκοπό αυτό πιο εποικοδομητικά και κοινωνικά ευαίσθητα μέσα. Σκοπός, λοιπόν, να προωθήσουμε και να κάνουμε γνωστή στην χώρα μας την εποικοδομητική και προσανατολισμένη στην επίλυση προβλημάτων σκέψη. Να κάνουμε γνωστή στην Ελλάδα την Εποικοδομητική Δημοσιογραφία ή, αλλιώς, δημοσιογραφία των λύσεων. Να δημιουργήσουμε ένα ‘φυτώριο’ αυτού του είδους της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, αναπτύσσοντας μια νέα γενιά δημοσιογράφων. Μιας δημοσιογραφίας «θετικής ψυχολογίας» που θέλει να αναπτύσσει την Λογική και τα θετικά αισθήματα των ανθρώπων, το ‘φως’ και όχι το ‘σκοτάδι’ μέσα τους…

Σήμερα, είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την υλοποίησή του νέου φορέα, που ο Ορθός Λόγος και οι συντελεστές του στηρίζουν απολύτως. Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια που θα εκπλήξει ευχάριστα. Δημιουργήθηκε ήδη ο ιστότοπος του Ινστιτούτου και από το Φθινόπωρο θα ξεκινήσει τις εργασίες του. Το έχει ανάγκη ο Κόσμος, το έχει ανάγκη ο τόπος…

«Ο αισιόδοξος θα μπορούσε να δει ένα φως εκεί που δεν υπάρχει, αλλά γιατί ο απαισιόδοξος θα πρέπει πάντα να τρέχει να το σβήσει…;», Καρτέσιος.

Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού. Και, μη ξεχνάτε : Αισιοδοξείτε, είναι Μεταδοτικό…!

Εγγραφείτε και μιλήστε!

Με την εγγραφή σας μπορείτε να συμμετάσχετε στην κουβέντα για το άρθρο, να μιλήσετε στους συντάκτες μας και να συμβάλλετε εποικοδομητικά στα άρθρα μας.

Μπορείτε να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου πατώντας εδώ, αλλά...

... είναι μόνο χάρη των μελών/συνδρομητών που μας στηρίζουν που μπορούμε να έχουμε άρθρα.

Εάν μια εποικοδομητική δημοσιογραφία, που δεν εξαρτάται από διαφημίσεις, είναι κάτι που θέλετε να υποστηρίξετε γίνετε μέλος σήμερα.

Περιεχόμενα Τεύχους

Τεύχος 45

Ιου.- Αυγ. 2023

Μετάβαση στο περιεχόμενο