author-image-104 Editorial
Χωρίς κατηγορία

Χωρίς κατηγορία

Και να, που το καλοκαίρι έρχεται να αναθερμάνει τις καρδιές, παρά τα διαρκή προβλήματα, εντός, εκτός και επί τα αυτά. Μαθαίνουμε, άλλωστε, να ζούμε με τα καλά και τα δυσάρεστα, εκπαιδευόμαστε στο να «αντέχουμε» και να προχωράμε. Δεν γίνεται αλλιώς! Στον «Ορθό Λόγο» επιμένουμε να αναζητούμε το θετικό σε κάθε τομέα, να πιστεύουμε σταθερά, πως μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο κόσμο αρκεί να συνεννοηθούμε, διεθνώς, πάνω σε κοινές βάσεις και αντιλήψεις.

Η τελευταία κρίση που βιώνουμε -το έχουμε πει και θα επιμένουνε να το λέμε- παρέχει ευκαιρία να ανασυνταχθούμε και να προχωρήσουμε στο μέλλον… Στον κλάδο της ενημέρωσης, το «εποικοδομητικό» θα γίνει κυρίαρχο γιατί υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο. Το ομολογούν όλο και περισσότεροι και εμείς το κάνουμε πράξη, μαθαίνοντας από λάθη, διορθώνοντας την πορεία, μελετώντας συστηματικά, χωρίς κραυγές, με στοιχεία, ακρίβεια και αλήθεια.

Αυτή τη φορά, ευχόμενοι Καλές Διακοπές, δεν θέλουμε να μείνουμε στην αποκαλούμενη «επικαιρότητα», τροφοδοτώντας την μιζέρια, την σύγκρουση και την αρνητικότητα που επιμένουν, ακόμα, να τις υπερτονίζουν γύρω μας… Δεν κλείνουμε τα μάτια, γνωρίζουμε ότι στον κόσμο υπάρχουν προβλήματα, σφάλματα και ελαττώματα, αποτυχία, κατάχρηση, εκμετάλλευση…, ωστόσο, υποστηρίζουμε ότι ταυτόχρονα υπάρχει πάντα εξέλιξη, ανάπτυξη και ευκαιρία. Επιλέγουμε, έτσι, να δούμε την «καλή πλευρά», να προβάλουμε την ελπιδοφόρα εικόνα του κόσμου μας, να δώσουμε την προσοχή μας στο Θετικό που επιμένει να αναδύεται πέρα και παρά τα όποια προβλήματα, υπενθυμίζοντας πως πάντα, ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές, η ανθρωπότητα μπορεί να λάμψει το πιο δυνατό της φως.
Παρουσιάζουμε πρωτοβουλίες και δράσεις για ένα καλύτερο μέλλον, ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τον κόσμο και τον διπλανό τους, παραδείγματα όσων τολμούν να βγουν από τα στεγανά και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, προτείνοντας άμεσες και ρηξικέλευθες αλλαγές στο πως ζούμε και το πώς θα ζήσουμε στο εξής, πιο ανθρώπινα, πιο πολιτισμένα, όλοι μαζί σαν μία Ανθρωπότητα, σε ένα περιβάλλον υγείας και καλών πρακτικών.
Καταγράφουμε καινοτόμες προτάσεις για ουσιώδες αλλαγές στους διεθνείς θεσμούς, με στόχο τον ουσιώδη εκδημοκρατισμό τους:  Παγκόσμια δημόσια σφαίρα, παγκόσμιο κράτος, παγκόσμιο κοινοβούλιο.
Μιλάμε για την παιδεία, γενικά και ειδικά, την καθοριστική «θέση εκκίνησης» μιας νέας καλύτερης κοινωνίας και υποστηρίζουμε, μεταξύ άλλων, ότι ο μαθητής αξίζει να μεταλλαχθεί από παθητικός ακροατής και δέκτης πληροφοριών σε συμμέτοχο της διδακτικής διαδικασίας, σε παράγοντα που ερευνά και ανακαλύπτει τη γνώση, ώστε να γίνει ο κατάλληλα εφοδιασμένος αυριανός πολίτης.
Αναρωτιόμαστε πως μπορεί η κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός να γίνει η αφορμή για ένα θετικό παγκόσμιο reset, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι το κάθε άτομο μπορεί να παίξει ρόλο στην αλλαγή.
Εξετάζουμε μία θετική, αλλά προσωρινή, επίπτωση της πανδημίας και των lockdowns με τα οποία αντιμετωπίστηκε η πανδημία του Covid-19, τη δραστική μείωση των εκπομπών ρύπων ανά τον κόσμο. Ναι, τελικά, αυτό το «ουδέν κακόν αμιγές καλού», παραμένει διαχρονικό και μας δυναμώνει όλους, παρ’ όλες τις αντιξοότητες.

«Όταν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος και ενδυναμώνονται να αισθάνονται ότι είναι σε θέση να κάνουν την διαφορά, μπορεί τότε να συμμετέχουν στην πράξη.»

Θα είμαστε πίσω το Σεπτέμβριο, χαρείτε το καλοκαίρι σας!

Εγγραφείτε και μιλήστε!

Με την εγγραφή σας μπορείτε να συμμετάσχετε στην κουβέντα για το άρθρο, να μιλήσετε στους συντάκτες μας και να συμβάλλετε εποικοδομητικά στα άρθρα μας.

Μπορείτε να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου πατώντας εδώ, αλλά...

... είναι μόνο χάρη των μελών/συνδρομητών που μας στηρίζουν που μπορούμε να έχουμε άρθρα.

Εάν μια εποικοδομητική δημοσιογραφία, που δεν εξαρτάται από διαφημίσεις, είναι κάτι που θέλετε να υποστηρίξετε γίνετε μέλος σήμερα.

Περιεχόμενα Τεύχους

Τεύχος 15

Ιούλ. - Αύγ. 2020

Μετάβαση στο περιεχόμενο