author-image-104 Editorial
Χωρίς κατηγορία

Χωρίς κατηγορία

Για άλλη μια φορά, η Άνοιξη «είναι εδώ». Πάντα έρχεται, αυτή είναι η δυναμική της φύσης, που αγνοεί τα ανθρώπινα και προχωρά, δίνοντας το παράγγελμα να την ακολουθήσουμε. Όποιος μείνει πίσω, έμεινε… Δεν τον περιμένει, τον προσπερνά και συνεχίζει τον αέναο κύκλο της! Ένα χρόνο πριν, όταν η πανδημία μας είχε κτυπήσει την πόρτα και ευχόμαστε να τελειώσει γρήγορα, λέγαμε το ίδιο, ακριβώς, ότι «οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε, αναλογιζόμενοι την ανάταξη της ανθρωπότητας, πως, δηλαδή, θα μπορούσαμε να συμβάλλουμε στην αλλαγή του κόσμου προς το καλύτερο…».

Μια από τις πιο σκληρές «ασκήσεις» των τελευταίων δεκαετιών βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σε κάθε τόπο. Επί της ουσίας, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη από τον περυσινό Μάρτιο (και νωρίτερα) μένουμε στο σπίτι κατά βάση… Κάποιοι -ίσως, πολλοί  περισσότεροι πια- αρχίσαμε να βλέπουμε τον κορωνοϊό ως «ευκαιρία» προσωπικής και κοινωνικής μεταμόρφωσης. Αν και έχουμε κουραστεί αρκετά, πήραμε τον χρόνο για να μάθουμε πώς να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε, συμπεριφερόμαστε, ζούμε, εργαζόμαστε, καταναλώνουμε. Και, είμαστε σε θέση να απαντάμε σε ζητήματα που απαιτούσαν λύσεις άμεσες, προσωπικές και κοινωνικές δράσεις.

Πιθανό να μην είναι ακόμη σε όλους αντιληπτό, όμως, πράγματι, από μια γενική κατάσταση ασυδοσίας φτάσαμε, στην πορεία, να μιλάμε για ατομική και συλλογική ευθύνη, για υπευθυνότητα και καθήκοντα αντί δικαιωμάτων… Ήρθε, λοιπόν, η ώρα και το κατανοούμε ότι «οι ομαδικές πλάνες, που μπορούν να βλάψουν μια κοινωνία, είναι επακόλουθες των ατομικών ελαττωμάτων του ανθρώπου». Γι αυτό και «δεν υπάρχει λογική στο να καταφερόμαστε κατά της κοινωνίας, διότι η κοινωνία είναι δημιούργημά μας και ο πιστός αντικατοπτρισμός της ατομικής μας κατάστασης…», όπως σημειώναμε εδώ στον Ορθό Λόγο.

Στη γειτονιά μας, κάνοντας focus  σε όσα έχουμε ζήσει ιστορικά, το μήνυμα είναι η εθνική συνεννόηση σε όλα. Οι συμβολισμοί αυτό μας λένε, με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο από κάθε άλλη φορά στον παρελθόν. Και αυτό οφείλουμε να κάνουμε για να πάμε μπροστά. Η φιλοσοφία μας διδάσκει, ο πολιτισμός μας θωρακίζει, η παιδεία μας ανοίγει το μυαλό, η κοινή λογική μας το επιβάλλει, η θέση της χώρας και η οικονομική πραγματικότητά της μας υποχρεώνουν να σκεφτούμε, τώρα, ώριμα ποιο είναι το «δέον γενέσθαι», ώστε να συνεχίσουμε, στο εξής, εποικοδομητικά και αποτελεσματικά σε ό,τι κι αν κάνουμε!

Καλή μας Άνοιξη!

Εγγραφείτε και μιλήστε!

Με την εγγραφή σας μπορείτε να συμμετάσχετε στην κουβέντα για το άρθρο, να μιλήσετε στους συντάκτες μας και να συμβάλλετε εποικοδομητικά στα άρθρα μας.

Μπορείτε να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου πατώντας εδώ, αλλά...

... είναι μόνο χάρη των μελών/συνδρομητών που μας στηρίζουν που μπορούμε να έχουμε άρθρα.

Εάν μια εποικοδομητική δημοσιογραφία, που δεν εξαρτάται από διαφημίσεις, είναι κάτι που θέλετε να υποστηρίξετε γίνετε μέλος σήμερα.

Περιεχόμενα Τεύχους

Τεύχος 21

Μάρτιος 2021

Μετάβαση στο περιεχόμενο