author-image-104 Editorial
Χωρίς κατηγορία

Χωρίς κατηγορία

Αγαπητέ Αναγνώστη,

Φτάσαμε και σε αυτό το καλοκαίρι, με το όραμα της Εποικοδομητικής Δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, ζωντανό, παρά τις αντιξοότητες…

Τον Σεπτέμβριο του 2019 μιλούσαμε για την «Εμπιστοσύνη: Ο Πλούτος των Εθνών, η Ευημερία της Δημοκρατίας». Μεσολάβησε το δύσκολο, ιστορικά, 2020 ενώ και η φετινή συνεχίζει να είναι μια δύσκολη χρονιά για όλο τον κόσμο.

Η πανδημία έχει αφαιρέσει, -δυστυχώς-, ταρακουνήσει και αναδιαμορφώσει, ριζικά, ζωές παντού…
Εκατομμύρια χάθηκαν για πάντα, δισεκατομμύρια άλλοι έχουν κλονιστεί μέχρι τέλους. Ο COVID-19 παρενέβη άμεσα, αμείλικτα, στον τρόπο ζωής των ανθρώπων, τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται τη ζωή, ακόμη και στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι έρευνες για την αξιολόγηση των συνεπειών.

Πολλά σκέλη δεδομένων έχουν συγκεντρωθεί για να παράγουν μια εικόνα, σχεδόν, εκπληκτικής ανθεκτικότητας στην ανθρωπότητα…

Ο δικός μας κεντρικός μας σκοπός παραμένει, ακριβώς, αυτό που ήταν πάντα, να παρακολουθήσουμε, να εξηγήσουμε να αξιολογήσουμε, να μετρήσουμε την ποιότητα της ζωής μας.

Αξιοποιούμε μια ευρύτερη ποικιλία δεδομένων για να εντοπίσουμε το μέγεθος και την κατανομή των επιπτώσεων του COVID-19 στην ευτυχία, το διαρκώς ζητούμενο στην ανθρώπινη ύπαρξη.

Την ίδια ώρα, η εξάπλωση του ιού έχει αλληλοεπιδράσει με τις επιστημονικές γνώσεις και τα κοινωνικά και πολιτικά υπόβαθρα κάθε χώρας, ειδικά τα θεσμικά και κοινωνικά τους επίπεδα εμπιστοσύνης.

Εδώ, λοιπόν, είναι που συναντώνται οι έννοιες των δύο υπέροχων αυτών λέξεων. Πόσο μεγάλο είναι, άραγε, το όφελος της ευτυχίας από την εμπιστοσύνη και την καλοσύνη;

Διαπιστώνουμε ότι μια σειρά διαφορετικών μετρήσεων της εμπιστοσύνης και της καλοσύνης, λειτουργούν ενισχυτικά για την ευημερία, τη σύνθετη αυτή σκοπούμενη κατάσταση πραγμάτων του σύγχρονου κοινωνικού ανθρώπου.

Είτε πρόκειται για τις προσωπικές σχέσεις, είτε για εργασία, είτε για την κοινωνία στο σύνολό της, η εμπιστοσύνη αποτελεί θεμέλιο λίθο της «γήινης» ζωής. Και δεν πρόκειται για ρομαντική ουτοπία, αλλά για την πεμπτουσία της εφήμερης δράσης μας…

Πολλές έρευνες, που χρησιμοποιούν εργαλεία της πειραματικής ψυχολογίας, της κοινωνιολογίας, των πολιτικών επιστημών και των οικονομικών, έχουν γίνει για να ρίξουν φως στις πολλές πτυχές της εμπιστοσύνης στην κοινωνική και πολιτική ζωή.

Αυτή διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στις κοινωνικές υποθέσεις, ακόμη και στη διατήρηση πράξεων συνεργασίας μεταξύ αγνώστων που δεν ελέγχουν ο ένας τις πράξεις του άλλου. Αλλά, η πλήρης σημασία της εμπιστοσύνης σπάνια αναγνωρίζεται μέχρι να αρχίσει να καταρρέει, απειλώντας τη σταθερότητα των κοινωνικών σχέσεων που κάποτε θεωρούνταν δεδομένες. …

Το θερινό μήνυμά μας: Η καλλιέργεια της εμπιστοσύνης από τους σημερινούς μας πολιτικούς στην Ελλάδα και η αποφυγή της απαξίωσης των πάντων που σπέρνει μόνο καχυποψία και διχασμό…

Θα είμαστε πίσω το Σεπτέμβριο, ελπίζοντας, πάντα, εποικοδομητικά!

Εγγραφείτε και μιλήστε!

Με την εγγραφή σας μπορείτε να συμμετάσχετε στην κουβέντα για το άρθρο, να μιλήσετε στους συντάκτες μας και να συμβάλλετε εποικοδομητικά στα άρθρα μας.

Μπορείτε να συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου πατώντας εδώ, αλλά...

... είναι μόνο χάρη των μελών/συνδρομητών που μας στηρίζουν που μπορούμε να έχουμε άρθρα.

Εάν μια εποικοδομητική δημοσιογραφία, που δεν εξαρτάται από διαφημίσεις, είναι κάτι που θέλετε να υποστηρίξετε γίνετε μέλος σήμερα.

Περιεχόμενα Τεύχους

Τεύχος 25

Ιούλ. - Αύγ. 2021

Μετάβαση στο περιεχόμενο