Τι

alexopoulos

Τι: ιδέα & στόχος

Ένα περιοδικό αναζήτησης, έκφρασης, και καλλιέργειας του «Ορθού Λόγου» – συναίρεσης λόγου, αισθήματος και πράξης– ανάπτυξης συλλογισμού, κριτικής σκέψης και προσωπικής ευθύνης στην αντιμετώπιση των καθημερινών κοινωνικών αλλά και ατομικών προβλημάτων.

Ένα «στοίχημα» μένει να κερδηθεί…
ότι υπάρχουν τελικά αρκετοί σ’ αυτόν τον τόπο – και μπορούν να
γίνουν πολλοί περισσότεροι -που αναζητούν και επιλέγουν
την Λογική και όχι τον παραλογισμό,
το Oρθό και το Ποιοτικό και όχι το ευτελές και το χυδαίο!

Μια προσπάθεια να βάζουμε τα ‘πράγματα στην θέση τους’, μακριά από τα εύκολα λόγια  (λαϊκισμού και δημαγωγίας) που ενθαρρύνουν και υποθάλπουν κάθε ατομική ελαττωματικότητα και αποσαθρώνουν μια κοινωνία. Να αρθρώνουμε όσα δεν αρθρώνονται τόσα χρόνια…, για την ουσία του προβλήματος στην χώρα μας (στη χώρα που γέννησε τον ορθό λόγο), για τον πολιτικό, κοινωνικό και ανθρώπινο διάλογο των ημερών μας.

Ένα περιοδικό «Εποικοδομητικής Δημοσιογραφίας» που απευθύνεται σε όλους όσοι αναζητούν και επιζητούν την λογική (σκέψη και πράξη) απέναντι στην σύγχυση, στον αποπροσανατολισμό και στο χάος, στο αδιέξοδο του λαϊκισμού. Που θα αναδεικνύει, θα εκφράζει και θα κινητοποιεί την ‘σιωπηλή πλειοψηφία’, με στόχο την επικράτηση του εποικοδομητικού και Ορθού Λόγου –της Λογικής –στην κοινωνία και στην πολιτική.

Πρόθεσή μας, μέσω του ορθού-λογισμού (της στάσης δηλ. σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις μας και η λύση των προβλημάτων μας πρέπει να βασίζονται στη λογική), η κατάληξη σε «ορθή πράξη». Σε ενέργειες και δράσεις, σε λύσεις, προς την πραγματική, και την κάθε φορά καλύτερη δυνατή, ωφέλεια του ανθρώπου και της κοινωνικής συμβίωσης. Ορθή σκέψη – ορθός λόγος – ορθή πράξη!

Ένα εξαιρετικό περιοδικό που η κάθε του έκδοση θα αποτελεί γεγονός όχι τόσο για τις ‘ειδήσεις’ του, αλλά μάλλον για τις διαπιστώσεις του, τα σχόλια και τις προτάσεις του, μια έκδοση ‘συλλεκτικής αξίας’ τέτοια που να αξίζει να διατηρείται αποτελώντας ‘σημείο αναφοράς’ στο αρχείο ή στην βιβλιοθήκη ή ακόμη περισσότερο στην ψυχή και την μνήμη του κάθε αναγνώστη.

Περιεχόμενο

Περιεχόμενο υψηλής ποιότητας δημοσιογραφίας, προκλητικό και ενδιαφέρον με χρήση ‘Θετικής ψυχολογίας’, που θα μετατρέπει τα πρότυπα, αλλάζοντας ριζικά την ‘συνήθεια’ παρουσίασης κακών/αρνητικών ειδήσεων.

Μια νέα φωνή στο τοπίο των
μέσων ενημέρωσης

για όσους θέτουν ερωτήσεις και
αναζητούν λύσεις

ειδήσεις, απόψεις, προτάσεις με
υπογραφή

δημοσιογραφία που να εμπνέει
εμπιστοσύνη

Μας αφορά ο άνθρωπος και η κοινωνία και κατ’ επέκταση, ως κομμάτια του ενιαίου αυτού συνόλου, η πολιτική και η οικονομία, ο πολιτισμός και η παιδεία, η επιστήμη και η φιλοσοφία, η ιστορία, η τέχνη και η φιλολογία, το περιβάλλον, η ζωή και η υγεία, ο εθελοντισμός και η ανθρωπιστική δράση.

Ενημέρωση, στοχασμοί και σχόλια – μελέτη, έρευνα, ανάλυση, επεξεργασία και ορθολογική παρουσίαση προτάσεων και λύσεων – εφ’ όλων των θεμάτων και προβλημάτων που αφορούν την Ελληνική, και όχι μόνο, κοινωνία.

Παρουσιαζόμενα με τρόπο «ορθό», εποικοδομητικό, χρήσιμο, αισιόδοξο και θετικό (θετικής ψυχολογίας), συνθετικό και όχι συγκρουσιακό, ‘διαλεκτικό’ και όχι ‘ρητορικό’, που θα παράγει λύσεις και όχι αντιπαλότητες, ψάχνοντας την αλήθεια και όχι τον εντυπωσιασμό, με γλώσσα ευγενική και αξιοπρεπή, χωρίς επιθετικότητα, φανατισμούς, ρεβανσισμούς, δογματισμούς ή μισαλλοδοξίες, με αίσθηση υπευθυνότητας, υπέρ μιας ‘ηθικής της κατανόησης’ που είναι η ‘ηθική ειρήνευσης’ των ανθρώπινων σχέσεων.

… αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο …

Οι εφημερίδες και τα περιοδικά μας δίνουν χθεσινά νέα.

Τα κανάλια ειδήσεων που εκπέμπουν ζωντανά -‘live’- μας λένε τι συμβαίνει σήμερα.

Η Εποικοδομητική δημοσιογραφία είναι για το αύριο. Μπορεί να βοηθήσει στην διευκόλυνση της συζήτησης για ένα καλύτερο αύριο…!

world
Διαφάνεια

Περιεχόμενο που σχεδιάζεται πάνω στα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της εποικοδομητικής δημοσιογραφικής μας προσέγγισης:

  • Προσθέτει στην Δημοσιογραφία μία 6η ερώτηση στις γνωστές 5 (Ποιος, Τι, Που, Γιατί και Πότε): «και τώρα Τι;» Η διερεύνηση αυτού του «και τώρα Τι;» μέρους της ιστορίας αποτελεί το κεντρικό στοιχείο της αρθρογραφικής προσέγγισης του περιοδικού.
  • Περιλαμβάνει μορφές ενημέρωσης που είναι θετικές και εστιασμένες σε λύσεις, προσπαθώντας να δίδει απαντήσεις σε εδραιωμένα κοινωνικά προβλήματα. (Η εποικοδομητική δημοσιογραφία αναγνωρίζει ότι στον κόσμο υπάρχουν σφάλματα και ελαττώματα, αποτυχία, κατάχρηση, εκμετάλλευση. Ωστόσο υποστηρίζει ότι ταυτόχρονα υπάρχει πάντα εξέλιξη, ανάπτυξη και ευκαιρία. Με αυτό τον τρόπο ‘διευρύνει’ τον κόσμο. Διερευνά ευκαιρίες, εξετάζει διλήμματα από όλες τις πλευρές, και υποδεικνύει διορθωτικά μέτρα. Δεν παραγνωρίζει τα προβλήματα ούτε τα ευτελίζει. Αντ’ αυτού, επικεντρώνεται στο πώς αυτά τα προβλήματα μπορούν να λυθούν…)
  • Εμφορείται από το πώς οι ειδήσεις επηρεάζουν την κουλτούρα και την συμπεριφορά.
  • Εφαρμόζει γνώσεις από την θετική ψυχολογία, προκειμένου να εμπλέκει και να εμψυχώνει το κοινό.
  • Εστιάζει σε ένα μοντέλο ευημερίας του κόσμου παρά σε ένα μοντέλο ασθένειας – για παράδειγμα, βλέποντας τους ανθρώπους ως έχοντας πλεονεκτήματα και όχι απλά ως θύματα.
  • Είναι η δημοσιογραφία που “νοιάζεται”.
  • Είναι κριτική, αλλά με εποικοδομητική και όχι αρνητική νοοτροπία.
  • Είναι ανεξάρτητη.
  • Έχει υψηλή κοινωνική αξία.
  • Προάγει την διαλεκτική συζήτηση, την συνεργασία και την οικοδόμηση συναίνεσης.
  • Δεν αναμεταδίδει απλά το τι πηγαίνει στραβά στον κόσμο. Εργάζεται για να καταλήγει σε πιθανές λύσεις. Παίρνει μια προσέγγιση επίλυσης προβλημάτων, εκεί όπου τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ασχολούνται μόνο με την έκθεση των προβλημάτων που αφορούν το κοινό τους. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη το τι είναι σημαντικό και σχετικό, εξετάζει την άποψη, την προοπτική και την ερμηνεία που δίνεται στις ιστορίες. (Πολλοί δημοσιογράφοι εκθέτουν συναρπαστικά τα προβλήματα του κόσμου, συνήθως όμως αποτυγχάνουν να επισημάνουν και να εξηγήσουν λύσεις που επιδεικνύουν δυνατότητα για βελτίωση των προβλημάτων αυτών, έστω και αν ακόμη αυτές οι πρωτοβουλίες εμφανίζουν ισχυρές αποδείξεις αποτελεσματικότητας ή αποδοτικότητας. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι έχουν πολύ μεγαλύτερη επίγνωση για το τι πάει λάθος στην κοινωνία παρά για το τι γίνεται στην προσπάθεια να βελτιωθεί.)
  • Εν τέλει “δεσμεύεται για την Βελτίωση της Κατάστασης του Κόσμου”…

Υπό αυτή τη βάση, τα άρθρα μας στοχεύουν να αποκαλύπτουν, να εξηγούν και να τονίζουν τις βαθιές δομές και τις μακροπρόθεσμες εξελίξεις που διαμορφώνουν δυναμικά τον κόσμο μας, παρά να καλύπτουν την τρέχουσα δημοσιότητα…

Με τον ‘Ορθό Λόγο’ θέλουμε να σας εμπνεύσουμε
με ιδέες, οράματα, πιθανές λύσεις και ανθρώπους που σκέφτονται έξω από τα καθιερωμένα.

Θέλουμε να δώσουμε φωνή σε οραματιστές και οργανισμούς.

Ο στόχος μας είναι να χτίσουμε μαζί μια κοινότητα που συζητάει εποικοδομητικά, αντί
να αναζητεί εχθρούς και ενόχους…!

Μετάβαση στο περιεχόμενο